Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 2. 2020,
6.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

14

Natisni članek

Volkswagen volkswagen ID.3 električni avtomobili

Četrtek, 27. 2. 2020, 6.18

4 leta, 1 mesec

Nov zamik začetka prodaje volkswagna ID.3?

Velik udarec za Volkswagen? Težave z novostjo leta se kopičijo.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

14

Volkswagen ID 3 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen je lani septembra razkril prvi namenski električni avtomobil ID.3, zaradi težav s "softverom" pa ga poleti na ceste očitno še ne bo. Po neuradnih informacijah iz Nemčije bi se lahko začetek prodaje prestavil celo v prihodnje leto. Na volkswagna ID.3, ki obeta veliko, sicer samo v Sloveniji čaka okrog 400 voznikov.

Čeprav je Volkswagen že na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril svoj prvi namenski električni avtomobil ID.3, bodo morali prvi naročniki – začetne kvote so bile razprodane – očitno čakati še več mesecev. Težave z elektroniko avtomobila, o katerih smo poročali že konec lanskega leta, bi namreč po za zdaj neuradnih informacijah lahko pod vprašaj postavile poletni prihod na ceste. Izključen ni niti zamik v leto 2021.

Tovarna Volkswagen se je na špekulacije o težavah s programsko opremo za ID.3 odzvala z naslednjim pojasnilom:

»Časovnica za ID.3 je enaka, kot smo jo komunicirali že pred meseci: svetovna premiera je bila na IAA 2019, začetek proizvodnje kot smo načrtovali pa novembra 2019, vstop na trge tako sledi poleti 2020.

Digitalno doživetje bo eden bistvenih elementov zgodbe uspeha modela ID.3. To bo prvi model znamke Volkswagen na platformi MEB, ki ga bo mogoče nadgraditi. Krivulja proizvodnje ID.3 1st Edition raste počasi, do vstopa na trg letos poleti pa bo vse bolj strma. Naš cilj je, takrat istočasno dobaviti 30.000 vozil ID.3 1st Edition strankam na evropskih trgih, kjer je bilo mogoče vozilo prednaročiti. Vozila so ob proizvodnji v Zwickauu opremljena s takrat aktualno programsko opremo, ki bo poleti, pred izdobavo strankam, nadgrajena na najnovejšo verzijo.“

Prve primerke ID.3 pri Volkswagnu izdelujejo brez programskega "softvera". | Foto: Gregor Pavšič Prve primerke ID.3 pri Volkswagnu izdelujejo brez programskega "softvera". Foto: Gregor Pavšič Večmesečni zamik avtomobila, ki sicer obljublja zelo veliko?

Elektronski oziroma programski sistem novega volkswagna ID.3 povzroča preglavice Volkswagnovim inženirjem. Razvili so ga preveč na hitro in v naglici, celo poroča nemški Manager Magazin. Volkswagen je že po izbruhu dizelske afere jeseni leta 2015 začel razvijati namensko platformo za električna vozila MEB in prav ID.3 je njen prvi proizvod.

Avtomobil smo do zdaj videli le na statičnih predstavitvah, kjer je prepričal s podatki o dosegu, moderno notranjostjo in predvsem prostornostjo. Lahko bi bil eden najbolj konkurenčnih električnih avtomobilov, a porodne težave zdaj zamikajo njegov dejanski prihod na evropske trge.

Avtomoto Po meri Slovencev? Volkswagen že dolgo ni bil tako drzen. #video

Video: prvi vtisi o volkswagnu ID.3

Nemški mediji: Po 300 napak "softvera" na dan …

Več kot sto testnih voznikov je dnevno poročalo tudi o 300 napakah avtomobilskega "softvera", dodajajo nemški mediji in se sklicujejo na vire znotraj tovarne. ID.3 izdelujejo v tovarni v Zwickauju in vsem izdelanim bodo morali naknadno urediti potrebno programsko zasnovo. Reševanju težave se posveča okrog deset tisoč tehnikov, a to lahko vseeno začetek dobave naročnikom prestavi za več mesecev.

Zamik začetka prodaje bi bil lahko zelo drag

Volkswagen je ID.3 po pomembnosti postavil ob bok beetlu in golfu. Avtomobil pomeni vstopna vrata v svet elektromobilnosti, prav tako pa je ključen zaradi doseganja dovolj nizkega povprečnega izpusta CO2 in izogibanja visokim kaznim iz Bruslja. Zamik začetka prodaje bi bil zato za Nemce lahko tudi zelo drag.

Samo v Sloveniji je Volkswagen hitro našel kupce za 400 vozil ID.3, ob zadostni kvoti vozil pa bi jih lahko letos prodali tudi okrog 700. Morebiten zamik začetka prodaje bi občutno vplival tudi na slovenski trg prodaje električnih vozil, ki naj bi letos prvič presegel mejo tisoč prodanih novih avtomobilov.

Ne spreglejte