Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Moto Avtomoto

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 9.10

8 let

Varno in do okolja prijazno sproščanje terenskega adrenalina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dirkanje v crosscountry pokalu Slovenije pomaga ubiti dve muhi na en mah: omejuje terensko vožnjo v naravnem okolju in daje amaterjem možnost dirkati z najboljšimi "enduraši" v tem delu sveta.

Kako velika je želja slovenskih motoristov in lastnikov štirikolesnikov po terenski vožnji, ki je v Sloveniji v naravnem okolju prepovedana, se je ponovno pokazalo v Lembergu. 150 ljubiteljskih terenskih voznikov se je prijavilo na dirko, ki je gostila še ducat vrhunskih mojstrov motokrosa in endura. Dirke pokala crosscountry so načeloma speljane v okviru motokrosističnih prog in v neposredni okolici, s tem organizatorji dosežejo, da se motoristi namesto podenja po gozdovih širom Slovenije zberejo na enem kraju, že tako namenjenemu dirkanju, tako da ne motijo ne živali ne sprehajalcev.

Zakaj bi dirkali na crosscountry pokalu

Prvi razlog je možnost legalne enduro vožnje v Sloveniji, ki je sicer zakonsko prepovedana. Terenski motorji namreč ne smejo voziti v naravnem okolju, nove smernice evropske zakonodaje pa jih skušajo pregnati še s cest. Ker dirka traja dve uri v zares težkih razmerah, lahko vsak nasiti svojo željo po terenski vožnji.

Drugi razlog je dirkanje. Vsak rekreativec ima možnost dirkati ter sebi in drugim pokazati, kaj zmore in kako. Še posebej je zanimivo, ker imajo vsi prijavljeni možnost dirkanja z ramo ob rami z največjimi mojstri endura v tem delu sveta.

V Lembergu so na primer dirkali osemnajstkratni državni prvak v motokrosu Sašo Kragelj, Miha Špindler – slovenski udeleženec najtežjih enduro dirk, kot sta Romaniacs in Erzberg, in največji mojster ATV-jev v tem delu sveta Marko Jager, da ne govorimo o Wernerju Mullerju, ki je vrhunski avstrijski enduro dirkač.

Ne spreglejte