SiolNET. Avtomoto Novice
1,34

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ujeti na cesti: Naprave za manipulacijo pri prevoznikih #video

1,34

termometer

Podatki Fursa kažejo, da le vsak tretji kontrolirani prevoznik na slovenskih cestah spoštuje predpise. V petih mesecih letos že več kot tisoč kršitev.

V prvih petih mesecih letošnjega leta so pri 1.575 kontroliranih voznikih tovornjakov in avtobusov ugotovil kršitve v 1.042 primerih, kar pomeni, da je bilo le 34 odstotkov kontroliranih brez ugotovljenih kršitev.

Manipulacijske naprave so običajno skrite pod armaturno ploščo med ožičenjem vozila, pod oblogami v stebričkih kabine ali drugih skritih mestih, lahko so integrirane v dajalniku impulzov ali v samem tahografu (snemalni enoti), ki jo voznik krmilil z dalinjcem, kombinacije tipk ali ključka USB. Manipulacijske naprave so običajno skrite pod armaturno ploščo med ožičenjem vozila, pod oblogami v stebričkih kabine ali drugih skritih mestih, lahko so integrirane v dajalniku impulzov ali v samem tahografu (snemalni enoti), ki jo voznik krmilil z dalinjcem, kombinacije tipk ali ključka USB. Med kršitvami tudi hujše manipulacije

V 147 primerih je šlo za najhujše kršitve in goljufije, ki so jih prevozniki izvedli s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom (uporaba elektronske naprave ali magneta), s prikrivanjem dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov, z zlorabo tahografa oziroma s ponarejanjem, zatajitvijo ali uničenjem podatkov, tahografskega vložka ali voznikove kartice.

»Pri voznikih se preverja njihove aktivnosti za tekoči dan in za preteklih 28 dni ter pravilnost delovanja snemalne naprave – tahografa, kar predstavlja enega pomembnejših ukrepov zagotavljanja večje varnosti tovornega in avtobusnega prometa ter preprečuje nelojalno konkurenco cestnih prevoznikov na enotnem prevozniškem trgu EU,« razlagajo pri Fursu.

Prevozniki na ceste z naprednimi napravami za zakrivanje sledi

V 40 primerih so vozniki s pomočjo magneta onemogočili dajalec impulzov in tako zmanipulirali tahograf, odkritih pa je bilo tudi 25 sofisticiranih naprav za manipuliranje tahografa, ki so bile izgrajene iz vozil ter zasežene.

S pomočjo takšnih manipulacijskih naprav prevozniki dosežejo, da se med vožnjo (ko se vozilo premika) aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, na voznikovo kartico pa se zabeleži počitek.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Novalight / 19.06.2019. ob 15:45 +4 0

  2/3 barab torej. Hja, očitno se jim še vedno splača, tudi če jih dobijo. Spremeniti zakon, kazen + zaplemba vozila in hvala do prihodnjič. Ali pa prepoved vožnje tega prevoznika in povezanih družb/lastnikov čez Slovenijo (sej ne, da to ni težko zmanipulirati, ampak vseeno). Pač neka kazen za kršenje cestnih predpisov ter še dodatna za nelojalno konkurenco in predvidoma tudi za izkoriščanje voznikov.

  +4 0
 • drugomnenje / 19.06.2019. ob 21:27 0 0

  Razni ustvarjalci javnega mnenja in celo sodniki zatrjujejo jo da stroge kazni ne zaležejo, vendar to ni res. Visoka denarna kazen ali začasni odvzem vozila za prvo manipulacijo, za ponovno manipulacijo podvojena kazen, za nadaljnjo pa trajni odvzem vozila in vozniškega dovoljenja bi zanesljivo zaleglo.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin