Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 5. 2016,
6.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zeleni avtomoto

Sreda, 11. 5. 2016, 6.42

6 let, 6 mesecev

Turška vlada kupila ostanek Saaba in se pobahala: Naš avtomobil bo boljši od tesle

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Turčija namerava na temeljih propadlega Saaba predstaviti svojo avtomobilsko znamko. Vozilo bi imelo bencinski motor z dodano baterijo za električno energijo. Pristojni turški minister obljublja avtomobil, ki bo kos tudi teslam Elona Muska.

Turki kupili ostanek Saaba in napovedali boljši avtomobil od Tesle Motors

"Naš avtomobil bo boljši in varnejši od tesle. Medtem ko oni postavljajo polnilne postaje, jih bomo mi vgradili v sam avtomobil. Vgrajeni motor bo tako podaljševal doseg avtomobila," se je med dvotedensko turnejo po balkanskih državah pobahal Fikri Isik, turški minister za znanost in industrijo. Prototipni avtomobil z imenom pehlivan je zmagal na natečaju, ki ga je sponzorirala turška vlada in je bil razvit skupaj s turškim znanstveno-tehničnim centrom Tubitak.

Turki so konec lanskega leta kupili ostanke znamke Saab. To je pred petimi leti prodal General Motors, nato se Švedom ni uspelo izogniti bankrotu. Kupila jih je kitajska družba NEVS, ki je nameravala na osnovi saaba 9-3 izdelovati nov električni avtomobil. A tudi NEVS je zašel v finančne težave in naposled jih je reševal prav tako kitajski Donfeng. Zdaj so jih torej kupili Turki, ki so pridobili intelektualne pravice za saaba 9-3, ne pa tudi pravice za uporabo imena. Turški avtomobil bo torej na ceste zapeljal pod novo samostojno znamko.

Turki so najnovejši lastniki saaba 9-3, za katerega imajo intelektualne pravice, ne smejo pa uporabljati imena modela.  | Foto: Turki so najnovejši lastniki saaba 9-3, za katerega imajo intelektualne pravice, ne smejo pa uporabljati imena modela.

Dvovaljni litrski bencinski motor bi služil tudi kot generator električne energije

Turška vlada želi promovirati avtomobile, ki bi bili prijazni do okolja. Za zdaj v načrtu vendarle nimajo povsem električnega avtomobila, temveč vozilo s klasičnim bencinskim motorjem in dodano baterijo z električno energijo. Zasnova je še najbolj podobna prvi generaciji opel ampere. Isik napoveduje uporabo dvovaljnega litrskega bencinskega motorja, ki bi poleg osnovnega pogona deloval tudi kot generator energije za baterijo. Minister napoveduje okrog 35-odstotni energijski izkoristek motorja.

"Že zdaj sodelujemo z Boschem, sodelovanje pa nam je ponudil tudi eden največjih proizvajalcev baterij," je dodal turški minister.

Medtem ko nameravajo pogonski sklop začeti izdelovati leta 2018, še vedno iščejo ustreznega proizvajalca za celoten avtomobil.

Ne spreglejte