Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 3. 2020,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Natisni članek

Tesla model Y električni avtomobili

Ponedeljek, 16. 3. 2020, 5.30

4 leta, 1 mesec

Tesla model Y

Že na cestah: naslednji prodajni hit Tesle?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

2

Tesla model Y | Tesla model Y bo imel uradno prek 500 kilometrov dosega. | Foto Tesla

Tesla model Y bo imel uradno prek 500 kilometrov dosega.

Foto: Tesla

Ključna lastnost novega Teslinega modela Y, ki so ga v teh dneh dostavili prvim naročnikom v ZDA, bo precej večji in lažje dostopen prtljažni prostor. Križanca na osnovi modela 3 bodo v prihodnje izdelovali tudi v Evropi.

Tesla je začela v ZDA svojim strankam dobavljati prve primerke modela Y, ki je crossover različica v zadnjem obdobju zelo priljubljenega modela 3. Oba avtomobila sta dimenzijsko, tehnološko in oblikovno podobna, model Y pa stavi na priljubljenost križancev in predvsem na tako imenovano "lift back" karoserijsko zasnovo. To pomeni, da je mogoče skozi zadnja vrata dostopati v potniški del avtomobila, kar pa bistveno izboljša njegovo uporabnost.

Peugeot 208
Avtomoto Subvencije letos nižje: črne napovedi se niso uresničile

Primerjava modela Y (levo) in modela 3. | Foto: Silversmith/TeslaMotorsClub Primerjava modela Y (levo) in modela 3. Foto: Silversmith/TeslaMotorsClub Od modela 3 je predvsem višji

Teslin model Y je dolg 4,75 metra, širok je 2,12 metra, visok pa 1,6 metra. Medosna razdalja je skoraj 2,9 metra, oddaljenost od tal – pri klasičnem vzmetenju – pa 16,7 centimetra. V primerjavi z modelom 3 je tako 5,5 centimetra daljši, 18 centimetrov višji, medosje je 15 centimetrov daljše. Najbolj opazna je znatno povečana višina avtomobila in pričakovano precej višji položaj sedenja.

Zadnje sedeže je mogoče podirati v razmerju 60:40 s potiskom sedeža ali prek gumba v prtljažnem prostoru. Ta ima tudi 12-voltno vtičnico. Medtem ko je Tesla že pokazala strešne nosilce, pa očitno tudi model Y ne bo imel vlečne kljuke.

Video – razkrit prtljažnik modela Y

Kdaj bo nared tovarna, ki bo nove tesle izdelala tudi Slovencem?

Teslin model Y bo predvidoma še nekoliko dražji od modela 3, ki v Evropi stane od 50 do 60 tisoč evrov. Avtomobil bo imel po merilnem standardu WLTP prek 500 kilometrov dosega. Izdelovali ga bodo tudi v novi tovarni pri Berlinu v Nemčiji, kjer bi morali avtomobile začeti izdelovati že prihodnje leto poleti.

Ali jim bo to uspelo, je zdaj najbolj odvisno od širjenja okužb s koronavirusom in z njo povezanih omejitev. Tesla je z gradbišča pred dnevi že umaknila 30 svojih delavcev, ki so bili državljani ZDA.

Naložba v tovarno v Berlinu, kjer bodo naposled zaposlili do 12 tisoč ljudi in lahko letno izdelali do 500 tisoč električnih vozil (tudi model 3), znaša okrog štiri milijarde evrov.

 

 

Ne spreglejte