Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 5. 2016,
10.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Tesla Motors

Četrtek, 5. 5. 2016, 10.25

6 let, 7 mesecev

Tesla Motors z 245 milijoni evrov izgube, a visokoletečimi napovedmi prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
tesla motors

Tesla Motors je kljub povečanim prihodkom in svežemu kapitalu zaradi rezervacij novega modela 3 v prvem četrtletju zabeležila 282 milijonov dolarjev izgube. Vodstvo podjetja napoveduje, da bodo že leta 2018 izdelali pol milijona električnih vozil letno.

Rezervacije za novi model 3 so prinesle potreben svež kapital

Tesla Motors je v začetku aprila povzročila veliko vznemirjenja v avtomobilski industriji, ko so že v prvem tednu za novi električni model 3 dobili 325 tisoč rezervacij oziroma prednaročil. Prihodki družbe so se v prvem četrtletju povečali na 1,1 milijarde ameriških dolarjev (960 milijonov evrov), kar predstavlja 22-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tesla je prav na račun omenjenih rezervacij dobila več kot 300 milijonov dolarjev (260 milijonov evrov) svežega kapitala, s čimer je tudi utišala borzne kritike, da jim zaloga razpoložljivega kapitala počasi kopni. Kapital Tesle Motors zdaj znaša 1,4 milijarde dolarjev (1,22 milijarde evrov).

tesla motors | Foto:

Bodo že leta 2018 letno izdelali pol milijona električnih vozil?

Čeprav je v prvem četrtletju družba vseeno ustvarila 289 milijonov dolarjev izgube, njihova delnica letos še vedno beleži pozitivno rast. V zadnjem mesecu je vrednost delnice, vrhunec je dosegla po predstavitvi modela 3, sicer padla za 19 odstotkov. Tesla Motors je tudi do zdaj zaradi velikih naložb in na drugi strani majhnega obsega proizvodnje beležila izgubo z vsakim prodanim modelom S. Elon Musk napoveduje, da bodo raven 500 tisoč izdelanih električnih vozil zdaj dosegli že leta 2018 in ne leta 2020, kakor so napovedovali pred aprilom.

Porodni krči modela X so oklestili proizvodnjo v prvem četrtletju

V prvem četrtletju so pri Tesli Motors izdelali 15.510 vozil, od tega več kot 12.800 modelov S. Letos bodo po načrtih skupno izdelali od 80 do 90 tisoč novih vozil. Že v drugem četrtletju se bo predvidoma znatno povečala proizvodnja modela X, s katerim so imeli v zadnjem obdobju tehnične težave pri proizvodnji. Prvi model X lahko kmalu pričakujemo tudi na slovenskih cestah.

Proizvodnja novega modela 3 bo za Teslo Motors zagotovo velik izziv. Musk je postavil cilj, da bi od leta 2017 naprej letno izdelali od 100 do 200 tisoč teh avtomobilov. Obenem priznava, da precej bolj optimističnih napovedih morda ne bo mogoče v popolnosti izpolniti. Musk zagotovo ni bil vesel niti odhoda dveh pomembnih menedžerjev, ki sta bila oba neposredno povezana prav s proizvodnjo novih modelov. Pri Tesli so uradno sporočili, da odhoda nista povezana s porodnimi krči modela X.

Ne spreglejte