SiolNET. Avtomoto Novice
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekma solarnih avtov: Slovenci spet na vrhu #video

0,35

termometer

Dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško so se že četrtič udeležili dirke solarnih vozil v Sisku in si tam že tretjič zapored pokorili vso konkurenco. Čeprav takšne tehnologije trenutno v avtomobilski industriji ne uporabljajo pogosto, ima velik potencial pri polnjenju električnih avtomobilov.

Solarni avto Foto: Srednja poklicna in strokovna šola Krško

Kot pomoč in ne pogonska opcija

Solarne celice na avtomobilu smo sedaj zasledili na manjšem številu modelov – pri toyoti prius PHV in ameriškem električnem avtomobilu fisker karma. Pri obeh solarne celice, vgrajene na streho avtomobila, ponujajo dodaten vir energije, ki pa zaradi številnih izgub lahko le pomaga pri napajanju nekaterih delov avtomobila (radia, klimatske naprave ...). Čeprav za zdaj ni videti, da bi ta tehnologija lahko zaživela v avtomobilih, pa dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško nadaljujejo z razvojem solarnega avtomobila.

260 kilogramov težko vozilo mora imeti na tekmovanju vsaj tri kvadratne metre solarnih celic, ki shranjujejo energijo v akumulatorje. Elektromotor poskrbi, da solarni avto doseže hitrost do 60 kilometrov na uro. Vozilo deluje na električno energijo, shranjeno v akumulatorjih, ki jih polni solarni sistem. Če je moč sonca zadovoljiva, lahko tudi pomaga pri vožnji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin