Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
29. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Sreda, 29. 8. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Prodaja avtov: Kdo je pravi Guinnessov rekorder?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Joe Girard | Joe Girard med enim svojih govorov. Njegov Guinnessov rekord je pomemben dejavnik pri njegovi kredibilnosti. | Foto joegirard.com

Joe Girard med enim svojih govorov. Njegov Guinnessov rekord je pomemben dejavnik pri njegovi kredibilnosti.

Foto: joegirard.com

V ZDA in pod okrijem Guinnessove knjige rekordov se odvija nenavaden dvoboj dveh avtomobilskih trgovcev, ki zase trdita, da sta v enem letu prodala največ vozil. Pri Guinnessu so se, da bi se izognili sodnim sporom, odločili, da to rubriko iz svoje zbirke umaknejo.

Danes 89-letni Američan Joe Girard je dolgo veljal za absolutnega kralja avtomobilskih trgovcev. To je veljalo skladno z uradnimi zapisi v Guinnessovi knjigi rekordov. Leta 1973 je Girardu v enem letu uspelo prodati 1.425 avtomobilov. Zaposlen je bil v prodajnem salonu Merollis Chevrolet v Detroitu.

Slavo je dobro unovčil, a nato dobil resnega tekmeca

Girard je svoje mesto v knjigi rekordov dobro unovčil. Pisal je knjige in predaval o tem, kako postati uspešen prodajalec. Ko je dobil resnega izzivalca in je ta požel precej medijske pozornosti, se je zmanjšalo tudi zanimanje za Girarda.

Njegov izzivalec je 45-letni Ali Reda, ki dela v prodajnih salonih Chevroleta in Cadillaca v Dearbornu (zvezna država Michigan, ZDA). Reda trdi, da je lani prodal 1.582 avtomobilov. Čeprav je koncern General Motors potrdil navedene številke, pri Guinnessu ne bodo spreminjali nosilca rekordov. Po njihovih besedah niso izpolnjeni pogoji, da bi dovolj zanesljivo preverili navedene prodajne številke.

Bližal se je sodni spor, Guinnessovi predstavniki raje ukinili kategorijo

Reda je najel zunanje podjetje, ki bi opravilo potrebno analizo trga in potrdilo njegov rekordni prodajni dosežek. Toda ko je pri upraviteljih Guinnessove knjige rekordov preveril, ali bodo take izsledke sploh upoštevali, je dobil presenetljiv odgovor. V izogib neprijetnemu položaju, ki se je vse bolj bližal sodnemu sporu, so rubriko najboljšega avtomobilskega prodajalca preprosto ukinili.

Nosilec rekorda bi vseeno tožil

Girard bo ostal rekorder avtomobilske prodaje, a bo vseeno tožil Redo. Trdi namreč, da je zaradi njegovega izpostavljanja utrpel materialno škodo v obliki manjše prodaje knjig in udeležb na njegovih predavanjih, je poročal časnik Detroit Free Press.

"Le zakaj bi nekdo tožil drugega, ker je ta podrl njegov rekord. Nima smisla," je za omenjeni časnik dejal Reda.

Ne spreglejte