Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
10.35

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek WIZ Avto zavarovanje

Sreda, 18. 12. 2019, 10.35

4 leta, 4 mesece

So posledice eksplozije plina krite v vašem zavarovanju?

Oglasno sporočilo
Adriatic

Pred kratkim smo brali kar nekaj novic na temo uhajanja plina iz plinovoda in morebitnih nevarnosti eksplozij v bližini. Ali veste, kaj storiti, če pride do eksplozije plina? Vsekakor je najpomembnejše, da zaščitite sebe in ostale osebe pred poškodbami in se umaknete čim hitreje na varno. Kaj pa če se v neposredni bližini eksplozije nahaja vaš avto? Poglejmo primer, ko pri sosedu eksplodira plinska jeklenka in njene posledice.

Eksplozija plina in požar pri sosedu

V sosedovi garaži je iz neznanega vzroka puščala jeklenka za plin. Prišlo je do eksplozije in požar, ki je nastal zaradi eksplozije, se je razširil ter poškodoval tudi Janezov avto, ki je bil parkiran na dvorišču poleg sosedove garaže.

Kako ukrepati v primeru eksplozije?

  • Takoj pokličeš gasilce in policijo.
  • Če okoliščine to dopuščajo storiš vse, da preprečiš dodatne poškodbe …
  • Če imaš zavarovanje kasko za avto, lahko vse nastale poškodbe prijaviš na svoji zavarovalnici.
  • Kasneje, ko se situacija umiri, izmenjaš podatke s sosedom, ki je lastnik garaže (t.j. povzročitelj).

Ali je krita škoda na mojem avtu, če bi zaradi uhajanja plina na glavnem plinovodu, v neposredni bližini prišlo do eksplozije?

Adriatic | Foto:

Ker je imel Janez sklenjeno dobro avto zavarovanje, posledice eksplozije niso povzročile prevelike luknje v njegovem žepu. WIZ Kasko namreč krije neposredno škodo na avtu, če pride do eksplozije izven okolice avta. Tako so krite tudi poškodbe avtomobila zaradi eksplozije plinske jeklenke pri sosedu. Potrebno pa je paziti, saj so nekatere vrste eksplozije izključene iz kritja WIZ Kasko.

V nobenem primeru niso krite škode, ki nastanejo na vašem avtu, zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. Prav tako ni krito, če v avtu prevažate katera koli eksplozivna sredstva. Npr. če v trgovini opravite nakup in v avtu petarda ali ognjemet eksplodira. Tudi če podobne eksplozivne pripomočke »le« hranite v svojem avtomobilu, škoda ni krita.

V katerih primerih vam podobno škodo na poškodovanem avtu krije zavarovalnica?

Adriatic | Foto:

WIZ Kasko poleg poškodb zaradi eksplozije plina krije tudi poškodbe zaradi prometne nesreče, poškodbe na parkirišču, če je bil avto poškodovan zaradi požara, neposrednega udara strele, nenadnega zunanjega toplotnega ali kemičnega delovanja. Kasko krije tudi poškodbe zaradi naravnih nesreč, zlonamernih dejanj in kraje.

Janez je imel sklenjeno WIZ Kasko zavarovanje z odbitno franšizo v višini 300 €. Ker je bilo škode za 2.400 €, je 2.100 € poravnala zavarovalnica.

Zavaruj svoje premoženje, preveri ceno za svoj avto v minuti. Informativni izračun WIZ Kasko >

Naročnik oglasnega sporočila je WIZ Zavarovanje.

Ne spreglejte