SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija se je zaradi vozniških dovoljenj znašla na Sodišču EU

2

termometer

Evropska komisija se je odločila, da proti Sloveniji sproži postopek pred Sodiščem EU, ker v nacionalno zakonodajo ni pravilno prenesla pravil EU o vozniških dovoljenjih.

Gre za to, da se Slovenija ni vključila v omrežje EU za vozniška dovoljenja (RESPER), kot zahteva evropska direktiva o vozniških dovoljenjih. RESPER lahko državam članicam pomaga pri medsebojnem sodelovanju in zagotavljanju, da so dovoljenja izdana v skladu s pravili EU. Izmenjava informacij prek omrežja RESPER bi se morala začeti 19. januarja 2013.

Evropska komisija se je za sprožitev postopka pred Sodiščem EU iz enakega razloga odločila tudi v primeru Estonije, Italije, Portugalske in Češke. Evropska komisija je postopke za ugotavljanje kršitev začela julija 2014, februarja letos pa je zadevnim državam članicam poslala drugi opomin ali obrazloženo mnenje.

Kaj uvaja prenovljena direktiva? Posodobljena direktiva o vozniških dovoljenjih drugim uvaja nove kategorije in usklajeno veljavnost vozniških dovoljenj. Vzpostavlja tudi omrežje za izmenjavo informacij o vozniških dovoljenjih RESPER. Ta pravila pomagajo zmanjševati možnosti goljufij, zagotavljati resnično svobodo gibanja voznikov v EU in krepiti varnost na evropskih cestah.

Direktiva določa, da se vozniška dovoljenja izdajo samo osebam, ki imajo običajno prebivališče v državi članici, ki izda dovoljenje. Države članice izdajateljice imajo obveznost, da ravnajo z vso potrebno skrbnostjo, da se zagotovi izpolnjevanje vseh zahtev za izdajo vozniškega dovoljenja.

Z direktivo nad turizem vozniških dovoljenj "Turizem vozniških dovoljenj", kar komisija očita predvsem Češki, se nanaša na poskuse posameznih voznikov, da bi se izognili nacionalnim omejitvam vožnje (na primer prepovedi vožnje) v kraju svojega običajnega prebivališča s pridobitvijo vozniškega dovoljenja v drugi državi članici.

Uporaba omrežja RESPER pomaga državam članicam preprečiti, da bi posamezniki imeli več kot eno vozniško dovoljenje, kar je nujno potrebno za zagotavljanje, da vozniki vozijo samo vozila kategorij, za katere so usposobljeni in imajo dovoljenje, poudarja Evropska komisija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin