Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

4

Natisni članek

popust nakup avtomobila

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Slovenci kupijo popust, ne avtov: kakšne so pasti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

4

Le redki Slovenci danes kupijo avtomobil brez popusta in ti so pri številnih znamkah postali tudi del uradnih cenikov. Toda bodite previdni, premijo kasko zavarovanja vam bodo določili glede na višino redne, ne znižane cene.

Ford je ena izmed avtomobilskih znamk, ki na uradnih cenikih že dlje navaja precej visoke redne popuste. | Foto: Gašper Pirman Ford je ena izmed avtomobilskih znamk, ki na uradnih cenikih že dlje navaja precej visoke redne popuste. Foto: Gašper Pirman

Kupci so se navadili na popuste

"Žal je še vedno tako, da obiskovalci salonov kupujejo predvsem popuste. Zato trgovci brez njih ne moremo. Kdor bi to poskusil, bi imel resne težave," nam je nedavno povedal Marko Kajfež, direktor znamke Hyundai v Sloveniji.

Popusti pri nakupu avtomobilov so se uveljavili predvsem v obdobju gospodarske krize, nepogrešljivi del prodaje pa so postali tudi v zadnjem obdobju, ko je prodaja novih avtomobilov v Sloveniji v precejšnjem porastu.

Pregled ponujenih popustov v uradnih cenikih:

Alfa Romeo

2.500 evrov

Fiat

od 1.500 do 2.500 evrov

Ford

od 1.150 do 3.350 evrov

Honda

od 1.000 do 4.000 evrov

Hyundai

od 2.000 do 2.500 evrov

Kia

od 1.200 do 2.500 evrov

Mitsubishi

od 2.500 do 4.000 evrov

Seat

od 1.000 do 1.500 evrov

Suzuki

od 500 do 2.000 evrov

Popusti čakajo tudi v prodajnih salonih

Ko smo prečesali internet in spletne strani posameznih avtomobilskih znamk, smo popuste v uradnih cenikih našli pri okrog desetih znamkah. Pri nekaterih so popusti navedeni v uradnem ceniku pri vseh modelih, pri nekaterih le pri posameznih modelih. Tudi znamke, ki popusta v uradnem ceniku ne navajajo, v prodajnih salonih popuste seveda ponujajo.

Zgolj nekaj primerov aktualnih akcij. Kia za sportaga ponuja več kot šest tisoč evrov popusta, Mercedes-Benz za določeni model razreda E več kot 11 tisočakov, pri Renaultu za posamezne modele okrog tri tisočake popusta in podobno. Pri Oplu so v uradnem ceniku zapisali, da cene ne vsebujejo popustov in naj za konkretno ponudbo obiščejo prodajni salon.  

Pazite pri kasko zavarovanju

Nakup avtomobila s popustom pa ima tudi svojo past. Zavarovanje za avtomobil se namreč izračuna glede na redno ceno, ne tisto s popustom. To velja za zavarovanje splošnega kasko zavarovanja in določenih kombinacij zanj, ne pa tudi za splošno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Pri tej se upošteva moč motorja po razredih kilovatov.

Na letni ravni bi voznik, ki bi kupil avtomobil s popustom od tri do pet tisoč evrov, za kasko zavarovanje plačal od 30 do 50 evrov višjo ceno. Razlika v ceni je sicer odvisna od številnih dejavnikov, med njimi tudi od bonusnega razreda posameznika.
Ne spreglejte