Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
9. 1. 2021,
20.57

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

13

Natisni članek

Volkswagen Hyundai Peugeot Renault Škoda Slovenski avto leta 2021

Sobota, 9. 1. 2021, 20.57

3 leta, 3 mesece

Peugeota pred zmagovalko octavio in golfa? To je razlog.

Škoda octavia je zmagovalka izbora Slovenski avto leta

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

13

Slovenski avto leta 2021 | Škoda octavia je drugič postala zmagovalka izbora Slovenski avto leta, za Škodo kot znamko pa je to tretji prestižni naziv. | Foto Uroš Modlic

Škoda octavia je drugič postala zmagovalka izbora Slovenski avto leta, za Škodo kot znamko pa je to tretji prestižni naziv.

Foto: Uroš Modlic

Prva škoda octavia, drugi volkswagen golf, tretji peugeot 2008, četrti hyundai tucson in peti – med skupno 18 kandidati v izboru za slovenski avto leta 2021 – je renault captur. Zakaj smo sami peugeota postavili pred octavio, pred golfa pa tudi tucsona?

Zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2021 je škoda octavia. Od 18 kandidatov so bralci, poslušalci in gledalci devetih sodelujočih medijev najprej izbrali pet finalistov, med temi pa smo nato svoje glasove oddali še predstavniki sodelujočih redakcij. Letošnje glasovanje je bilo bistveno bolj izenačeno in raznoliko kot lansko. Škoda octavia, ki je od bralcev dobila daleč največ posameznih glasov, je za dve točki ugnala volkswagen golfa. Dodatnih šest točk je zaostal peugeot 2008, še točko več pa hyundai tucson. Peto mesto med 18 kandidati je naposled pripadlo renault capturju.

Končni vrstni red glasovanja v finalu. | Foto: WRC Croatia Končni vrstni red glasovanja v finalu. Foto: WRC Croatia

Druga zmaga za octavio, golf v finalu prvič ni zmagal

To je po letu 2014 druga prestižna nagrada za octavio na izboru Slovenski avto leta. Štiri zmage ima volkswagen golf,  ki pa letos prvič ob uvrstitvi v finale ni postal zmagovalec izbora.

Octavia je poleg bralcev največ točk dobila še od dveh redakcij, peugeot 2008 je najvišjo oceno dobil od treh, golf in tucson pa od dveh v žiriji sodelujočih medijev.

Avtomoto 4,4 litra na 100 km? Le kdo bi rekel ne takemu dizlu. #video
Na Siol.net smo na prvo mesto postavili peugeota 2008, za njim škodo octavio, nato pa še hyundaia tucsona, volkswagen golfa in renault capturja.

 

palec gor

palec dol

Škoda Octavia

praktičnost, uporabnost za zmerno ceno, prostor na zadnji klopi in v prtljažniku

brez večjih tehničnih novosti, manj vpadljiva notranjost

Volkswagen Golf

vozne lastnosti, ergonomija, avtomobilska klasika

zatika se lahko pri digitalnem zaslonu, ni več električnega pogona

Peugeot 2008

drzna zunanjost, merilniki 3D, vpadljivost, povsem električni pogon

na merilnike ne vidi vsak, zadnja klop ni pomična

Hyundai Tucson

drzna zunanjost, varnostni sistemi, kakovost izdelave, tehnološki napredek

tehnične novosti ga podražijo, naprednost hibridnih pogonov

Renault Captur

velik napredek od predhodnika, velikost, prostornost, pomična zadnja klop

slabši materiali v notranjosti, omejena uporabnost priključnega hibrida

Škoda octavia je z naskokom največ glasov dobila tudi od bralcev, poslušalcev in gledalcev. | Foto: WRC Croatia Škoda octavia je z naskokom največ glasov dobila tudi od bralcev, poslušalcev in gledalcev. Foto: WRC Croatia

Peugeot 2008 edini med finalisti nudi tudi povsem električno različico e-2008. | Foto: WRC Croatia Peugeot 2008 edini med finalisti nudi tudi povsem električno različico e-2008. Foto: WRC Croatia

Rdeča nit finalistov – kateri pogon izbrati?

Rdeča nit letošnjih finalistov – med njimi dveh kompaktnih križancev brez klasičnega štirikolesnega pogona, dveh predstavnikov "golfovega" razreda in novega korejskega športnega terenca – je bila raznolikost ponujenih pogonov. Vseh pet je (oziroma bo) na voljo vsaj s priključno hibridnim pogonom, če ne celo tudi s povsem električnim pogonom.

To najbolj ponazarja ključne spremembe avtomobilskega sveta v zadnjih nekaj letih. Te so usmerjene v vse bolj digitalizirane avtomobile, v katerih zato vse pogosteje pogrešamo tudi kakšen klasičnih gumb ali stikalo, elektrificirani pogoni – od najrazličnejših hibridov do polno električnih vozil – pa voznika pri izbiri pogosto postavljajo v negotov položaj.

Z različno izbiro pogonov si lahko vsak kupec še bolj prilagodi svoj avtomobil. Dizelski motorji so še naprej najboljša izbira za pogoste daljše poti po avtocesti, najpogostejši ostajajo bencinski motorji, pri elektrificiranih pogonih pa so lani v Sloveniji povsem električni avtomobili prehiteli klasične in tudi priključne hibride.

Za nas je bil v finalu najbolj prepričljiv peugeot 2008

Vsaj v naši redakciji smo na prvo mesto soglasno postavili peugeota 2008. Ta nadaljuje zelo dinamično in vpadljivo oblikovalsko zasnovo peugeota 208, ki jo lahko pričakujemo tudi pri modelih 3008 in 5008 – to je delo zdaj že nekdanjega oblikovalca Gillesa Vidala.

Novi 2008 se je zelo dobro odrezal tudi na lanskem primerjalnem testu PRIMA. Za 20 tisoč evrov nudi že veliko opreme, med njimi tudi žaromete LED in svojo najzanimivejšo novost – digitalne merilnike v tehnologiji 3D.

V primerjavi z octavio je 2008 (tudi v primerjavi s predhodnikom) naredil velik napredek, ima tudi nekaj zanimive tehnologije in predvsem pri pogonih nudi največjo raznovrstnost kompromisov. In to brez kompromisov (priključnih hibridov).

Golf je hibridiziral svoje pogone, električno različico pa je prepustil modelu ID.3. Golf je še vedno zelo kompleten in odličen avtomobil, ki suvereno kljubuje svoji starosti. | Foto: WRC Croatia Golf je hibridiziral svoje pogone, električno različico pa je prepustil modelu ID.3. Golf je še vedno zelo kompleten in odličen avtomobil, ki suvereno kljubuje svoji starosti. Foto: WRC Croatia

Hyundai tucson je bil prijetna osvežitev zadnjih mesecev na slovenskem avtomobilskem trgu.  | Foto: WRC Croatia Hyundai tucson je bil prijetna osvežitev zadnjih mesecev na slovenskem avtomobilskem trgu. Foto: WRC Croatia

Slovenski avto leta 2021 | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia Na cesti se ga opazi in težko spregleda: to je danes prej redkost kot navada

Hvalimo oblikovalsko drznost. Novega 2008 na nasprotnem pasu ceste, ko se vam približuje, z agresivnim sprednjim delom ni mogoče spregledati. Slovenski avto leta mora resda izpolnjevati mnoge pogoje – od tehnične naprednosti, varnosti, gospodarnosti in primernosti za trg –, toda dobro je tudi, da ga na cesti vidimo in da se preprosto zgolj ne zlije s preostalimi avtomobili.

Novi peugeoti prav gotovo trkajo na voznikova čustva in tudi to postaja vse pomembneje. Poudariti vseeno velja, da 2008 vseeno ni avtomobil za vsakogar in da ta drzna oblikovalska zasnova deli kupce. Na majhen volanski obroč se navadi vsak, zato pa vsak voznik iz svojega želenega položaja sedenja prek volana ne more videti na merilnike. Veliko več prostora ima 2008 tudi na zadnji klopi, ki pa resda ni vzdolžno pomična. V primerjavi s predhodnikom je napredek več kot očiten in tudi za kompaktnega športnega terenca nudi zares veliko prostora ter udobja.

Nagrajujemo tudi pogum pri električnem pogonu, ki pri peugeotu ni "bav bav"

Peugeot je z 2008 tudi pri raznolikosti pogonov izbral najbolj drzno pot in najbolj med vsemi zameglil ločnice med njimi. V konfiguratorju najprej izbiramo opremo in šele nato motor. In tam je električni pogon enakovredno postavljen ob razpoložljive bencinske in dizelske motorje. Peugeot je preskočil priključno hibridni pogon in stavil na elektriko, ki ta avtomobil podraži za približno deset tisočakov.

Toda za mnoge Slovence bi bila lahko ta izbira zanimiva in alternativa dizelskemu. Kajti ugodnejše financiranje, cenejši pogon in servisi lahko tistemu, ki baterijo polni doma in dnevno prevozi vsaj okrog 80 kilometrov, že v prvem letu privarčuje mnogo denarja.

Renault captur je bil v finalu sicer peti, a dejansko je bil peti med 18 kandidati v letošnjem izboru. | Foto: WRC Croatia Renault captur je bil v finalu sicer peti, a dejansko je bil peti med 18 kandidati v letošnjem izboru. Foto: WRC Croatia

Praktična octavia, ki rine iz klasičnih avtomobilskih razredov

Škoda octavia si naziv Slovenski avto leta kajpak zasluži. Prodajne številke dokazujejo njeno priljubljenost, prav tako veliko število glasov zanjo. Octavia je tudi v novi generaciji ostala zvesta osnovnemu pristopu; stavi na praktičnost in čeprav navzven nikakor ni nevpadljiva, uporabnost vseeno postavlja pred čustva.

Octavia pa predvsem še naprej zelo uspešno in učinkovito rine iz klasičnih avtomobilskih segmentov – izhaja s platforme MQB in spada v isti razred kot volkswagen golf. Octavia pa je precej večja in zdaj še očitno prostornejša kot koncernski brat volkswagen golf. Octavia sicer nima večjih tehničnih novosti, zato pa z receptom uporabnosti za zmerno ceno še naprej piha na dušo družinam in racionalnim kupcem. To je pri Škodi v Sloveniji zagotovilo za uspeh.

Avtomobilski "dinozaver", ki pa je letom navkljub še vedno odličen avtomobil

Mnogo odličnega še naprej nudi tudi omenjen golf. V finalu je bil ta avtomobil s 46-letnim stažem morda videti kot avtomobilski "dinozaver" – klasična kombilimuzina, ki se iz generacije v generacijo oblikovno le malo spreminja –, a kot tak še vedno nudi odličen paket tehnike in vozniške ergonomije.

Vožnja z golfom ostaja užitek in težko mu je kaj resneje očitati. Dobiti ga je mogoče za okrog 20 tisočakov, z boljšimi motorji in opremo pa lahko cena naraste tudi do 30 tisočakov.

Na Siol.net smo največ glasov podelili peugeotu 2008, nato pa škodi octaviji, hyundaiu tucsonu, volkswagen golfu in renault capturju. | Foto: WRC Croatia Na Siol.net smo največ glasov podelili peugeotu 2008, nato pa škodi octaviji, hyundaiu tucsonu, volkswagen golfu in renault capturju. Foto: WRC Croatia

Predstavniki devetih medijev, ki smo v finalu podelili glasove petim finalistom. | Foto: WRC Croatia Predstavniki devetih medijev, ki smo v finalu podelili glasove petim finalistom. Foto: WRC Croatia

Golf je izgubil električno različico, novi ID.3 pa ni na njegovi kakovostni ravni

Golf in octavia sta postala v notranjosti povsem digitalna. Poslovili so se klasični gumbi in stikala, kar vsem kupcem zagotovo ne bo všeč. Vsaj pri golfu je bil ta pohod na digitalizacijo videti kot poskus ponuditi nekaj novega, kajti na tehnični strani prav veliko (zares) novega danes avtomobili niti ne morejo več ponuditi.

Golf se je moral posloviti od prodajno uspešne električne različice e-golf, ki jo je nadomestil namenski ID.3, in ta bi morda dolgoročno lahko ogrozil celo obstoj golfa. Dvomim, da bo tako, saj ID.3 kakovostno in uporabniško (tudi, če ne bi imel električnega pogona) ni na ravni golfa. Če bi imel golf še naprej električno različico (na primer s ceno okrog 30 tisočakov), bi to lahko za določen krog kupcev močno povečalo njegovo zanimivost. Priključni hibrid pa pri golfu stane kar 40 tisoč evrov, kar je z vidika realne električne uporabnosti zelo veliko.

Captur ni tako vpadljiv kot 2008, je pa do zdaj prepričal več kupcev

Priključno-hibridni pogon je eden od adutov tudi pri Renaultovem capturju. To je sicer bolj njegova posebnost in prednost v razredu, saj bodo večino prodanih capturjev poganjali bencinski motorji.

Priključni hibrid z realnim dosegom od 20 do 30 kilometrov je bržkone premalo in pravi električni pogon bi bil boljša alternativa. Poudariti moramo, da je pristop Renaulta povsem drugačen kot pri Peugeotu. Ti isti model nudijo z vsemi pogoni, Renault pa za električne pogone izdela povsem ločene modele.

Captur je na primerjalnem testu PRIMA dobil le nekaj manj točk kot 2008 in ga je v nekaterih ocenjevalnih kategorijah celo prehitel. Uporablja novosti, ki smo jih lani nagradili že v cliu, je pa v primerjavi s predhodnikom občutno večji, boljši in prostornejši. Večino nujnega tako kot peugeot 2008 nudi za okrog 20 tisočakov. Na cesti je manj vpadljiv, izza volana pa dilem z uporabnostjo (in pogledov na merilnike) ni.

Tucson z mnogo tehnike in zanimivimi novostmi v razred VW tiguana in toyote RAV4

In še hyundai tucson. Na slovenski avtomobilski trg je prispel konec lanskega leta in se zadnji hip uvrstil v finale izbora. Nova generacija korejskega športnega terenca je še eden tistih avtomobilov, ki jih bo na cesti dokaj težko spregledati. Vpadljivi sprednji žarometi in zadnje luči so le prvi pokazatelj tega zanimivega in tehnično naprednega avtomobila, ki pa je bil med vsemi finalisti tako dimenzijsko največji kot tudi najdražji.

Tucson je serijsko odlično založen z varnostnimi sistemi in tudi kakovostno bo nudil zanimivo izbiro v svojem razredu. Omeniti velja še tehnično novost, saj zna ob vklopu smernika na merilnike projecirati vzvratno sliko s stranske kamere in tako olajšati pogled v voznikov mrtvi kot. Prvi vtis tega sistema, ki ga je resda treba doplačati in pri najnižjih paketih opreme ni na voljo, je odličen. Kako učinkoviti so njegovi hibridni pogoni – primerjano na primer s toyoto RAV4 –, pa po še temeljitejšem testu.

Ne spreglejte