"Show car" kot magnet za obujeni avtomobilski salon v Ljubljani

Na obujenem avtomobilskem salonu v Ljubljani konec meseca sicer ne bodo sodelovale vse znamke, sodelujoči pa bodo na razstavišče pripeljali tudi tako imenovane avtomobile "show car".

Avtomobilski salon v Ljubljani bo svoja vrata odprl 27. marca in bo na Gospodarskem razstavišču odprt do 2. aprila. Avtomobilski salon v Ljubljani bo svoja vrata odprl 27. marca in bo na Gospodarskem razstavišču odprt do 2. aprila. Foto: GR

Avtomobilski salon v Ljubljani: kdo prihaja, koga ne bo?


Avtomobilski salon v Ljubljani bo svoja vrata odprl 27. marca in bo na Gospodarskem razstavišču odprt do 2. aprila. V Ljubljano se bo avtomobilski salon vrnil po debelem desetletju, organizatorji pa ga nameravajo pripraviti vsako drugo leto. Sodelujočim znamkam bo na voljo 12 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin, kamor so vključene vse obstoječe in še tri dodatne montažne dvorane. Organizatorji pričakujejo kar od 70 do 100 tisoč obiskovalcev.

Ženevske novosti, ki bodo prispele v Ljubljano, in tiste, ki jih ne bo

Kot smo že pisali na salonu, ne bodo sodelovale vse znamke, ki so prek uvoznikov zastopane na slovenskem avtomobilskem trgu. Med pomembnejšimi znamkami tako ne bodo prisotne Kia, Volvo, Fiat, Honda, Mitsubishi in vsaj prek uradnega zastopnika ne tudi BMW. Sodelujoče avtomobilske znamke bodo poskušale na salon pripeljati svoje najbolj aktualne avtomobile, ki smo jih videli že na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Na primer novega forda fiesto, nissana micro, prenovljenega renaulta captura in nissana qashqaia, opla insignio in crosslanda X ter podobne. Slovenske premiere na drugi strani ne bosta dočakala avtomobila, kot sta volvo XC60 in kia stinger.

Porsche bo v Ljubljani razstavil model 911 carrera 4 GTS, ki ga poganja trilitrski motor V6 z močjo 331 kilovatov (450 "konjev"). Avto doseže 100 km/h v štirih sekundah in doseže najvišjo hitrost 310 kilometrov na uro. Porsche bo v Ljubljani razstavil model 911 carrera 4 GTS, ki ga poganja trilitrski motor V6 z močjo 331 kilovatov (450 "konjev"). Avto doseže 100 km/h v štirih sekundah in doseže najvišjo hitrost 310 kilometrov na uro. Foto: Porsche

Med gosti avtomobilskega salona bo tudi Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Med gosti avtomobilskega salona bo tudi Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Foto: Jure Gregorčič Renaultov športni RS 001, Hyundaijev tovarniški dirkalnik WRC …

Obiskovalce, ki bodo morali za vstopnino plačati osem evrov, bodo razstavljalci poskušali privabiti tudi s posebej zanimivimi, atraktivnimi in tudi ekskluzivnimi avtomobili. To so tako imenovani modeli "show car", ki dopolnjujejo ponudbo serijskih prodajnih modelov.

Renault bo v Ljubljano pripeljal svoj dirkalnik RS 001, torej divji avtomobil, ki ga sploh ni mogoče registrirati in ga voziti v vsakdanjem prometu.Renault ga je razvil za lastno pokalno tekmovanje. Izdelan je iz ogljikovih vlaken, tako da ima maso le 1.120 kilogramov. Poganja ga 3,8-litrski motor V8 iz nissana GT-R nismo, ki zmore 373 kilovatov (dobrih 500 "konjev") in 600 njutonmetrov navora.

Med drugimi avtomobili, za katere je prihod v Ljubljano že potrjen, omenimo Hyundaijev lanski dirkalnik i20 WRC s svetovnega prvenstva v reliju. Peugeot bo na razstavišču predstavil tudi dirkalnik za reli peugeot 208 R5, ki je v slovenski lasti in še čaka na svoj premierni nastop. Mercedesov najbolj ekskluzivni model bo športnik AMG GT-R.

Pri Fordu so želeli v Ljubljano pripeljati superšportnik GT, a jim ga ni uspelo zagotoviti. Posebnega avtomobila na salonu ne bo imel tudi Citroen, prav tako ne japonski znamki Toyota in Lexus.

Nekateri uvozniki še zaključujejo svoje marketinške aktivnosti na avtomobilskem salonu v Ljubljani in z njimi povezano predstavitev posebnih "show car" avtomobilov. Po potrditvi prihoda vozil bomo seznam dopolnjevali.

Opel bo v Ljubljano pripeljal študijo concept GT, ki smo jo prvič videli lani v Ženevi. Opel bo v Ljubljano pripeljal študijo concept GT, ki smo jo prvič videli lani v Ženevi. Foto: Opel

Dirkalnik RS 01 bo Renaultov glavni "show car" avtomobilskega salona v Ljubljani. Dirkalnik RS 01 bo Renaultov glavni "show car" avtomobilskega salona v Ljubljani. Foto: Renault

Tovarniški dirkalniki za reli v Slovenijo zaidejo redko. Hyundai bo v Ljubljano pripeljal lanski avtomobil i20 WRC. Tovarniški dirkalniki za reli v Slovenijo zaidejo redko. Hyundai bo v Ljubljano pripeljal lanski avtomobil i20 WRC. Foto: Hyundai

V Sloveniji nastaja peugeot 208 R5. Ker v času relija v hrvaškem Čakovcu še ni bil končan, je Rok Turk tam vozil še z najetim dirkalnikom. V Sloveniji nastaja peugeot 208 R5. Ker v času relija v hrvaškem Čakovcu še ni bil končan, je Rok Turk tam vozil še z najetim dirkalnikom. Foto: Uroš Modlic

Sorodne vsebine

Komentarji

5
  • projektgarraza / 14.03.2017. ob 15:43

    bolj kot beda katerekoli določene znamke se tukaj vidi popolna ignoranca in hudo pomanjkanje angažmaja uvoznikov oziroma zastopnikov.

  • projektgarraza / 15.03.2017. ob 08:28

    @miha.dolanc strinjam se predvsem z drugim delom komentarja. Kjer je volja je pot, torej. Če bi uvozniki imeli voljo do udeležbe, bi naredili vse kar je v njihovi moči, da bi v to prepričali svoje znamke.

  • miha.dolanc / 14.03.2017. ob 10:35

    tukaj se vidi vsa realna beda znamke Volvo. Nikdar ne bojo več kot neki skandinavski izdelek.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano