SiolNET. Avtomoto Novice
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Črni oblaki izpustov se zbirajo tudi nad koncernom FCA

Marchionne: Kdor nas primerja s Volkswagnom, je nekaj pokadil

1,23

termometer

Dodge RAM
Foto: Dodge

Prvi mož italijansko-ameriškega avtomobilskega koncerna Fiat Chrysler Sergio Marchionne se zaradi obtožb iz ZDA glede manipulacij pri dizelskih motorjih ne vznemirja. "Nikakor nismo zavajali. Nas ni mogoče primerjati s Volkswagnom," je dejal in pristavil: "Kdor nas primerja z nemško skupino, je pokadil nekaj nedovoljenega."

Bo Marchionnejev imperij moral odpreti zakladnico in nakazati milijarde?

Trilitrski dizelski motor iz poltovornjaka dodge RAM. Trilitrski dizelski motor iz poltovornjaka dodge RAM. Foto: Dodge Fiat Chrysler je že več mesecev v stiku z ameriško agencijo za zaščito okolja EPA. "Naše emisije smo sporočali popolnoma pravilno," je v intervjuju za italijanske medije, ki ga danes objavlja časnik La Repubblica, zatrdil Marchionne.

V ZDA Fiat Chrysler (FCA) sumijo, da je pri približno sto tisoč avtomobilih z dizelskimi motorji ponaredil podatke o izpustih dušikovih oksidov. Kot je sporočila EPA, so pregledi izpušnih sistemov našli računalniške programe, o katerih podjetje ni ponudilo ustrezne razlage, s čimer je kršilo okoljsko zakonodajo.

Med grešniki naj bi bi model jeep cherokee. Med grešniki naj bi bi model jeep cherokee. Foto: Jeep Marchionne je poudaril, da je Volkswagen v svoja vozila vgrajeval naprave, ki so izpuste sporočale glede na to, ali je vozilo na testiranju ali pa se pelje po cesti.

"Naša programska oprema se vedno obnaša enako," je njegove besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Fiat Chryslerju zdaj v ZDA grozi tudi do 4,6 milijarde dolarjev oziroma 4,31 milijarde evrov kazni. Na borzi na Wall Streetu so delnice FCA konec preteklega tedna padle oziroma se pocenile za 18 odstotkov.

Bo italijanskemu avtomobilskemu menedžerju res pomagal Trump?

Marchionne upa, da skorajšnja menjava ameriškega predsednika v tem primeru ne bo igrala vloge. "Očitno je moral nekdo pri EPA zapreti dosje, preden pride nova vlada," je dejal. Marchionne upa, da skorajšnja menjava ameriškega predsednika v tem primeru ne bo igrala vloge. "Očitno je moral nekdo pri EPA zapreti dosje, preden pride nova vlada," je dejal. Foto: Reuters

Fiat Chrysler trdi, da je agenciji EPA predal vso potrebno dokumentacijo in več mesecev odgovarjal na vsa vprašanja. Podjetje očitno upa, da jim bo EPA v Trumpovem času bolj naklonjena, saj republikanci nenehno skušajo oslabiti agencijo, ki skrbi za spoštovanje zakonov o čistem zraku.

EPA pod demokratsko administracijo Baracka Obame pa je druga pesem in sporoča, da gre za resno kršitev zakona, ki lahko povzroči škodljivo onesnaženje zraka. Podobno je ugotovil tudi Odbor za zračne vire Kalifornije, ki je sodeloval pri pregonu Volkswagna.


Vse o Volkswagnovi aferi Dieselgate


EPA poroča, da ima sumljive računalniške programe okrog 104 tisoč vozil. To so modeli jeep-cherokee letnikov od 2014 do 2016 in poltovornjaki ram s trilitrskimi dizelskimi motorji. EPA poroča, da ima sumljive računalniške programe okrog 104 tisoč vozil. To so modeli jeep-cherokee letnikov od 2014 do 2016 in poltovornjaki ram s trilitrskimi dizelskimi motorji. Foto: Dodge

Dan za tem, ko je največji evropski proizvajalec v ZDA poravnal kazen, je na dan prišla nova afera

Dodge RAM Foto: Reuters Obtožbe na račun Fiat Chryslerja so prišle le dan zatem, ko se je Volkswagen z ameriškimi oblastmi dogovoril o 4,3 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) visoki poravnavi zaradi škandala z izpusti pri dizlih.

Ameriška agencija za zaščito okolja je avtomobilskemu podjetju Fiat Chrysler poslala obvestilo o kršitvi zakonodaje o čistem zraku, ker so pregledi izpušnih sistemov oziroma motorjev na dizelski pogon v določenih vozilih našli računalniške programe, za katere podjetje ni ponudilo ustrezne razlage.

EPA računalniških programov še ni opredelila kot narejene za zavajanje na izpušnih testih, podobno kot se je to zgodilo nemškemu Volkswagnu. Podjetje obtožbe odločno zanika in je sporočilo, da njihovi izpušni sistemi izpolnjujejo vse ustrezne zahteve.

Z odločitvijo EPA so pri FCA razočarani in napovedujejo sodelovanje s prihajajočo administracijo Donalda Trumpa, ki ji bodo predstavili svoj primer. Z odločitvijo EPA so pri FCA razočarani in napovedujejo sodelovanje s prihajajočo administracijo Donalda Trumpa, ki ji bodo predstavili svoj primer. Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin