Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
27. 2. 2022,
16.33

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,61

54

Natisni članek

Rusija Ukrajina antonov An-225 mriya Antonov

Nedelja, 27. 2. 2022, 16.33

2 leti, 1 mesec

Antonov An-125 Mriya

Rusi so uničili največje letalo na svetu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,61

54

Ukrajinski zunanji minister je potrdil, da so Rusi na letališču Hostomel uničili Antonovo letalo An-225 Mriya. To je bilo največje letalo na svetu. Pri Antonov Airlines trenutnega stanja letala še niso želeli komentirati.

Kot smo poročali že včeraj, so pri letalski družbi Antonov Airlines za letalo An-225 Mriya še upali, da je v bojih z rusko vojsko ostalo nedotaknjeno. Največje letalo na svetu, ki je eden najbolj prepoznavnih ukrajinskih ponosov, je ostalo na letališču Hostomel pri Kijevu. To je letališče Antonova, kjer so se ob začetku ruske invazije začeli prvi boji.

Mriya v ukrajinščini opisuje sanje oziroma upanje

Kot kaže, letalo s pomenljivim vzdevkom Mriya, kar v ukrajinščini predstavlja upanje oziroma sanje, ni preživelo bojev. Kot je sporočil ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba, je letalo uničeno. Letalo so sicer izdelali le v enem primerku, in to že davnega leta 1988. Drugi primerek letala je ostal nedokončan. Pri družbi Antonov Airlines uničenja oziroma trenutnega tehničnega stanja letala še niso želeli komentirati.

Letalska družba Antonov Airlines predstavlja velik ukrajinski ponos, izstopalo pa je predvsem letalo An-225 z vzdevkom Mriya. Največje in s 640 tonami vzletne mase najtežje letalo na svetu, izdelano že leta 1988, je obstajalo le v enem primerku. | Foto: Letalska družba Antonov Airlines predstavlja velik ukrajinski ponos, izstopalo pa je predvsem letalo An-225 z vzdevkom Mriya. Največje in s 640 tonami vzletne mase najtežje letalo na svetu, izdelano že leta 1988, je obstajalo le v enem primerku.

Letalo je dolgo 84 metrov, razpon kril meri 88 metrov, visoko pa je več kot 18 metrov. Masa praznega letala znaša 285 ton. Poganja ga šest motorjev. Brez pristanka lahko leti več kot 15 tisoč kilometrov daleč, njegova potovalna hitrost pa znaša 800 kilometrov na uro. Za njegov let je potrebna posadka šestih ljudi.

Ne spreglejte