SiolNET. Avtomoto Novice
2,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Renault 4

Renault po 30 letih obuja kultno katrco #foto

2,61

termometer

Renault 4 |  | Foto: Renault
Foto: Renault

Renault je izdelal koncept električnega križanca, ki predstavlja moderno izvedbo nekdanje kultne katrce. O serijskem avtomobilu, ki bi lahko dopolnil že potrjenega električnega renaulta 5, za zdaj še ni veliko uradnih podatkov.

Renault 4 je bil pred 60 leti odgovor na citroena 2CV oziroma spačka. V več kot desetih tovarnah po vsem svetu so izdelali več kot osem milijonov legendarnih katrc. Te so bile z dokaj preprosto mehansko zasnovo dejansko napoved avtomobilov za prihodnost, saj so združevale tako zasnovo enoprostorskega vozila kot z večjo oddaljenostjo od tal tudi današnjih križancev.

Koncept moderne katrce bodo razkrili v Parizu

Posledično so pri Renaultu sledili temu zgledu in pod taktirko glavnega oblikovalca Gillesa Vidala izdelali koncept moderne reinkarnacije katrce. Ta ima pričakovano električni pogon in vsaj v konceptni izvedbi izrazito terensko namembnost.

Medtem ko je bil originalni renault 4 dolg le 3,6 metra, bo novi koncept zagotovo daljši. Več podrobnosti bo znanih po uradnem razkritju, ki ga Renault načrtuje 17. oktobra med avtomobilsko razstavo v Parizu.

Katrco so nazadnje izdelovali le še v tovarni Revoz v Novem mestu, kjer se je konec leta 1992 s proizvodnega traku umaknila novemu modelu clio. Zadnji renault 4 iz Novega mesta je bil namenjen zbirki Tehniškega muzeja Slovenije.

Renault 4 | Foto: Renault Foto: Renault

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin