SiolNET. Avtomoto Novice
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodaja novih avtomobilov v Nemčiji

Le slab mesec? Nemci jih že 30 let niso kupili tako malo.

1,74

termometer

Indija parkirišče
Foto: Reuters

Zaradi težav z dobavami nekaterih delov avtomobilov, kot so polprevodniki, imajo težave tudi trgovci v Nemčiji. Avgusta je bila prodaja novih avtomobilov najnižja po letu 1992, na letni ravni pa v primerjavi z lanskim letom še vedno ostaja pozitivna.

Avgusta je prodaja novih avtomobilov v Nemčiji, na največjem evropskem avtomobilskem trgu, v primerjavi z lanskim istim mesecem padla za 23 odstotkov. Prejšnji mesec so tako prodali 193.307 novih avtomobilov, kažejo podatki pristojnih nemških organov. Tako slab avgust so imeli zadnjič leta 1992.

Skrbi predvsem šibkost trga fizičnih oseb, ki je trenutno okrog 16 odstotkov pod desetletnim povprečjem. Avgusta je tako prodaja fizičnim strankam padla za 25 odstotkov in znaša le še 36,9 odstotka trga. Tudi prodaja pravnim osebam se je znižala za 22 odstotkov.

Porsche Slovenija Avtomoto Top 100 avtotrgovcev v Sloveniji: kljub krizi nekateri rekordno

Bencinski in dizelski avtomobili tudi v Nemčiji z vse manjšim tržnim deležem

Avgusta je v Nemčiji sicer močno zrasla prodaja električnih avtomobilov, in sicer za 80 odstotkov. Vseh so prodali 28.860, ob tem pa še 24.497 priključnih hibridov. Prodaja teh je v primerjavi z lanskim avgustom poskočila za 43 odstotkov.

Tržni delež polno električnih avtomobilov je avgusta v Nemčiji znašal slabih 15 odstotkov, delež bencinskih avtomobilov še 35,5 odstotka, delež dizelskih pa le še 17,7 odstotka.

V prvih osmih mesecih jim je v Nemčiji uspelo prodati 1,8 milijona novih avtomobilov. To je dva odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta, a kar 25 odstotkov pod ravnjo prodaje iz leta 2019.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin