SiolNET. Avtomoto Novice
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dizel na slovenskih avtocestah čez dva evra. To zdaj napoveduje Golob. #video

2,35

termometer

Potem ko se je danes iztekla ureditev določanja cen pogonskih goriv, so se pričakovane dvignile cene goriv po vsej Sloveniji. Zunaj avtocest in hitrih cest je treba za liter 95-oktanskega bencina plačati 1,755 evra in 1,848 evra za liter dizla. Nekaj razlik je tudi na avtocestah, kjer se cene za bencin gibljejo med 1,851 in 1,944 evra oziroma med 2,002 in 2,046 evra za liter dizla. Po napovedih premierja Roberta Goloba bo vlada izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest. "Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani," je v izjavi za medije po seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko zagotovil Golob.

Petrol Posel danes Pogonska goriva od danes občutno dražja

Bencin je dražji za 19,5 centa, dizel pa za 18 centov

Pogled na cene goriv v Sloveniji sicer ne prinaša velikanskih razlik med samimi prodajalci goriv. Zunaj avtocest imajo prav vsi ceno postavljeno pri 1,755 evra za liter bencina in 1,848 evra za liter dizla. Nekaj manjših razlik je zaznati na avtocestah, kjer je trenutno najcenejši Petrol s ceno 1,851 evra za liter bencina in 2,002 evra za liter dizla.

Cene na avtocestnih črpalkah MOL in OMV so za nekaj centov dražje. Pri MOL bencin stane 1,924 evra, dizel pa 2,056 evra za liter. Pri OMV imajo najdražji bencin, saj je cena na avtocestah postavljena pri 1,944 evra za liter in 2,046 evra za liter dizelskega goriva. Je pa cena pri OMV na primorskem nižja kot recimo v Ljubljani in na štajerskem - 1,874 evra za liter bencina in 1,998 za liter dizla. Pri Petrolu imajo cene enake na vseh odsekih avtocest, prav tako MOL.

To napoveduje Robert Golob

Po napovedih premierja Roberta Goloba bo vlada izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest. "Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani," je v izjavi za medije po seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko zagotovil Golob. Ta ukrep bo poleg ostalih, že napovedanih omilitvenih ukrepov vlada potrjevala v četrtek.

Vlada si namreč ne želi, da bi avtoprevozniki zaradi višji cen dizla na avtocestah začeli iskati bencinske servise zunaj avtocestnega omrežja ter povzročili dodatne zastoje in logistične težave. Zato bodo njihov status izenačili, je napovedal Golob, a podrobneje ukrepa ni pojasnil.

Golob: Zaključke bomo delali potem, ko bodo dobili izsledke

Tržni inšpektorat kršitev, povezanih z različnim obračunavanjem pogonskega goriva, pri trgovcih ni ugotovil, je še dejal Golob. Skupaj s trgovci pa ugotavljajo, ali so bili pripravljalni ukrepi trgovcev ustrezni in ali je pomanjkanje goriva na bencinskih servisih po celi Sloveniji naključje in ne nekaj, kar bi lahko trgovci predvideli. "Zaključke bomo delali potem, ko bodo dobili izsledke," je dejal in ponovil, da se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi.

Omilitveni ukrepi, s katerimi bodo naslovili problematiko visokih cen pogonskih goriv, bodo sicer, potem ko jih bo v četrtek obravnavala vlada, s 1. julijem veljali tudi za kmete, ki jim bo vlada povečala nepovratna sredstva, da bodo lahko gorivo nabavljali po nižjih cenah. Podobno bo veljalo za javni prevoz.

Robert Golob Novice Golob pomanjkanje pogonskih goriv na črpalkah ocenil za škandal
AVK v preiskavo dveh največjih trgovcev z naftnimi derivati

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi Agencija za varstvo konkurence (AVK) danes začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi, Petrol in OMV Slovenija, v zadnjih dneh zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu.

Na AVK so za STA izpostavili, da že dlje časa aktivno spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv in usmerjajo svoje aktivnosti v ugotavljanje dejstev in okoliščin, na podlagi katerih bodo lahko presodili, ali je treba ukrepati v skladu z zakonskimi pristojnostmi. "Morebitnih postopkov pred agencijo oziroma konkretnih aktivnosti agencije v zvezi s trenutnim dogajanjem na predmetnem trgu pa zaradi interesa samega postopka ne moremo podrobneje komentirati," so navedli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin