Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 7. 2024,
4.57

Osveženo pred

2 dneva, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

bencin dizel Prodaja avtomobilov

Sreda, 3. 7. 2024, 4.57

2 dneva, 3 ure

EU

Razkrit dokument: največja skupina v EP želi prevetritev strategije 2035

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
dizel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska ljudska stranka očitno pripravlja dokument, ki bi spodbudil osvežitev načrta glede ukinjanja prodaje novih klasičnih avtomobilov z letom 2035.

Evropska ljudska stranka (EPP) je na zadnjih volitvah v Evropski parlament dobila 188 od 720 razpoložljivih poslanskih mest, kar ji daje veliko moč pri novih zakonodajnih postopkih.

EPP očitno pripravlja tudi predlog osvežitve oziroma popravka strategije EU glede prodaje novih avtomobilov s klasičnimi motorji ter možnostjo uporabe motorjev z notranjim zgorevanjem z alternativimi gorivi, kot so sintetična e-goriva.

Avtomobilski zeleni prehod se bo zgodil, lahko pa se zamakne

Člani EPP o svojih prioritetnih načrtih za naslednji petletni mandat razpravljajo na Portugalskem, področje prodaje novih avtomobilov z letom 2035 pa je bilo eno izmed teh, so poročali pri Reutersu, kjer so videli osnutek takega načrta.

Podrobneje o željah glede osvežitve strategije EU pri EPP še niso razpravljali. Omenjena strategija, ki bi z letom 2035 ustavila prodajo novih avtomobilov z neposrednimi izpusti CO2, ima sicer že zdaj vključeno varovalko. Leta 2026 bodo glede na razmere na trgu preverili njeno realno izvedljivost in roke po potrebi prilagodili.

Iskanje večine v EP tudi prek prihodnje avtomobilske strategije

Skupini EPP v Bruslju pripada tudi Ursula von der Leyen. Ta bo za večino v parlamentu potrebovala tudi glasove socialistov in demokratov, ti pa so bolj usmerjeni k sledenju sprejetih strategij EU glede dekarbonizacije na številnih področjih.

Da bo omenjena strategija 2035 tudi pomembna politična tema, se zaveda tudi avtomobilska industrija. Združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA se je že odzvalo s sporočilom, v katerem želijo stabilno politično okolje in podporo politike visokim vlaganjem evropske avtomobilske industrije v alternativne pogone. Do leta 2030 bodo, sodeč po pismu vodstva ACEA, v prehod na brezogljično mobilnost proizvajalci vložili okrog 250 milijard evrov. Največji globalni izziv prihaja iz Kitajske, kjer je država prav tako sprejela podobno strategijo razogljičevanja prometa.   

 

Ne spreglejte