Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot Citroën

Četrtek, 26. 9. 2013, 11.16

8 let

PSA sindikatom v zameno za zamrznjene plače ponuja odprte tovarne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
PSA Peugeot Citroën je sporočil, da se je pripravljen, če bodo sindikati pristali na zamrznitev plač in večjo prožnost delovnih ur, zavezati k ohranitvi tovarn v Franciji do vključno leta 2016.

Pogajanja s sindikalisti so v teku

Že sredi lanskega leta je namreč uprava koncerna napovedala zaprtje dveh francoskih tovarn. "V primeru podpisa dogovora s sindikati bo PSA Peugeot Citroën obljubil ohranitev svojih aktivnosti v Franciji do konca leta 2016," so predstavniki podjetja zapisali v sporočilu za javnost.

Pogovori vodstva s sindikalisti v družbi v zvezi z zamrznitvijo plač v prihodnjem letu in omejeno rastjo po tem že tečejo. Prav tako so bili predstavnikom zaposlenih že predstavljeni predlogi za povečanje prožnosti delovnih ur.

Letos naj bi v francoskih tovarnah PSA naredili 930 tisoč avtomobilov

V avtomobilskem velikanu so sicer napovedali, da bodo letos v francoskih proizvodnih obratih sestavili 930 tisoč vozil, do leta 2016 pa naj bi proizvodnja dosegla že okoli milijon vozil.

Takšen obseg proizvodnje naj bi zadostoval za obljubo, da PSA v Franciji ne bo zaprl nobene svoje tovarne. Nasprotno, v vsaki naj bi začel sestavljati nov model, s čimer bi lahko operacije ohranil tudi po letu 2016, so pojasnili predstavniki družbe.

V ta namen bo PSA investiral 1,5 milijarde evrov, kar je precej več od tovrstnih naložb, izvedenih v preteklih letih.

Razvojni oddelki podjetja ostajajo v Franciji

V podjetju so napovedali še, da bodo do konca leta 2016 obdržali tudi vse raziskovalne in razvojne oddelke v Franciji ter obdržali 75 odstotkov delovne sile.

PSA je sicer največji proizvajalec avtomobilov v drugem največjem gospodarstvu v območju evra in drugi največji – za nemškim Volkswagnom – v Evropi.

Lani, ko se je prodaja avtomobilov na stari celini znašla na 20-letnem dnu, je PSA zabredel v velike težave, tako da mu je morala na pomoč priskočiti država. Poleg tega je sredi leta 2012 šokiral z novico, da bo v Franciji zaprl dve tovarni in do leta 2014 ukinil 11 tisoč delovnih mest.

Ne spreglejte