Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
6.36

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Petek, 17. 11. 2017, 6.36

6 let, 5 mesecev

Prodaja avtomobilov v Evropi: Oktobra spet rast, pozitivno tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

V Evropi se je število prodanih novih avtomobilov oktobra povzpelo za 5,9 odstotka v primerjavi z lanskim letom. Skupaj so proizvajalci prodali 1.169.672 avtomobilov, v Sloveniji pa so oktobra prodali za 23 odstotkov več novih avtomobilov kot lani.

Volkswagnov koncern je v Evropi tudi letos tradicionalno najuspešnejši, saj s svojimi znamkami uživa skoraj 24-odstotni tržni delež. | Foto: Volkswagen Volkswagnov koncern je v Evropi tudi letos tradicionalno najuspešnejši, saj s svojimi znamkami uživa skoraj 24-odstotni tržni delež. Foto: Volkswagen

Po septembrskem padcu ponovna rast

Povpraševanje po novih osebnih avtomobilih v Evropi je spet poraslo. Če se je prodaja septembra v primerjavi z lanskim letom znižala za 2,2 odstotka, se je oktobra trend obrnil in so proizvajalci skupaj prodali 5,9 odstotka več avtomobilov. Praktično vsi trgi so se odrezali dobro, izstopata predvsem Španija in Francija s 13,7-odstotnim porastom ter Italija s 7,1 odstotka večjo prodajo. Na drugi strani že nekaj mesecev prodaja pada v Veliki Britaniji, kjer so oktobra zabeležili 12,2-odstotni padec prodaje.

Povišano prodajo so zabeležili tudi v novih evropskih članicah, kjer so zabeležili 20,1-odstotno rast in s tem aktivno pripomogli k pozitivnim prodajnim številkam na stari celini. Odlično gre sosedom Hrvatom, kjer je prodaja novih vozil oktobra poskočila za 26,0 odstotka, in Madžarom, kjer so prodali za 30,4 odstotka več novih osebnih vozil.

Roke si manejo tudi slovenski prodajalci

Po podatkih združenja evropskih proizvajalcev ACEA so prodajalci v Sloveniji prodali za 23,0 odstotka več vozil kot lanskega oktobra. Skupno so v letošnjih desetih mesecih prodali za 11,6  odstotka več vozil kot v letu 2016 oziroma lani 5.239 in letos 6.446 avtomobilov.

Skupaj so v Sloveniji v prvih desetih mesecih letošnjega leta uradno prodali 60 tisoč avtomobilov, približno tretjino teh se po znani praksi proda v tujino. Gledano na celotno Evropo se je prodaja skozi deset mesecev povečala za 3,9 odstotka, skupaj pa so prodali več kot 12,8 milijona avtomobilov.

Podatki prodaja oktober | Foto: ACEA Foto: ACEA

Ne spreglejte