Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
23. 5. 2024,
6.27

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

električni avtomobili BYD seagull BYD

Četrtek, 23. 5. 2024, 6.27

3 tedne, 2 dneva

BYD seagull

Prihaja v Evropo: je trepet evropske industrije upravičen? #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04
BYD seagull | Foto BYD

Foto: BYD

BYD namerava v Evropo pripeljati enega svojih največjih adutov, mestnega malčka seagull, ki naj bi v Evropi tudi po dvigu carin stal manj kot 20 tisoč evrov.

Renault 5
Avtomoto Renault 5 – cena za "normalno" petko okrog 30 tisočakov

Tudi Dongfeng ima mestni avtomobil z evropsko ceno pod 20 tisočaki. | Foto: Plan-net Avto Tudi Dongfeng ima mestni avtomobil z evropsko ceno pod 20 tisočaki. Foto: Plan-net Avto Pri BYD so napovedali prihod v Evropo tudi z modelom seagull. Ta je postal eden najbolj vročih avtomobilov na Kitajskem, kjer ga je mogoče dobiti pod mejo deset tisoč evrov. V Evropi bo ta avtomobil seveda dražji, toda napovedi o ceni pod 20 tisočaki so že danes strahospoštljiva napoved evropskim proizvajalcem.

Renault je ravno ta teden razkril cene za svojo električno petko, ki bo z najmanjšo baterijo vsaj od pet do šest tisoč evrov dražja. Pri večji bateriji bo treba pripraviti vsaj okrog 30 tisoč evrov, če seveda ne upoštevamo subvencij.

Vodstvo BYD je namreč prepričano, da bodo tudi v primeru zaostrenih, to je višjih carin, dosegli ceno pod 20 tisočaki.

Stellantis bo v Evropi prodajal avtomobil kitajskega partnerja Leapmotor. | Foto: Stellantis Stellantis bo v Evropi prodajal avtomobil kitajskega partnerja Leapmotor. Foto: Stellantis

"Višje carine za kitajske avtomobile so lahko za Evropo past"

Seagull je dolg 3,7 metra in ima pogon na sprednji kolesi. Bruto kapaciteta baterije je 38 kilovatnih ur. Vsaj pri dosegu bodo evropski tekmeci, kot je renault 5, predvidoma imeli prednost. Seagull je kljub temu tudi zunaj Kitajske že požel pozitivne kritike in tudi prodajne uspehe.

Medtem ko Renault pripravlja petko, bo Stellantis poleg modelov svojih evropskih znamk še letos na trg poslal cenovno dostopnejše električne malčke kitajske znamke Leapmotor. Predsednik Stellantisa Carlos Tavares je obenem povedal, da višanje carin za kitajske proizvajalce dolgoročno ne bo zavarovalo evropskih proizvajalcev. "To je past," meni Tavares, ki se očitno za protekcionizem ob vstopu v lastništvo Leapmotorja ne zavzema več.  

Delež kitajskih avtomobilskih znamk v Evropi je bil lani 6,2-odstoten, letos naj bi po podatkih družbe Dataforce zrasel na več kot osem odstotkov.

 

Ne spreglejte