Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
26. 11. 2013,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dacia Terenski Avtomoto

Torek, 26. 11. 2013, 17.06

8 let

Prenovljeni dacia duster že na slovenskih tleh

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uvoznik je prenovljenega "prašilca" v Slovenijo pripeljal v rekordno hitrem času. Izboljšan in olepšan bo na voljo po enaki ceni, od 10.300 evrov.

V dobrih treh letih obstoja mu je uspelo pridobiti veliko privržencev

V tem obdobju mu je uspelo pridobiti zaupanje kupcev iz več kot sto držav, tam mu je, tudi pod blagovno znamko Renault, uspelo več kot 820 tisoč prodaj. Slovenski kupci, bilo naj bi jih več kot 1.500, se v 60 odstotkih odločajo za kombinacijo štirikolesnega pogona in dizelskega motorja.

V povprečju naj bi z dusterjem letno prevozili razmeroma skromnih 14 tisoč kilometrov, zato bodo verjetno cenili podaljšanje Daciinega jamstva s treh na sedem let (oziroma 100 tisoč kilometrov).

O novostih smo podrobno pisali že na prvi vožnji, zato tokrat le povzetek

Zaradi sodobnejše maske in malenkostnih sprememb sprednjih in zadnjih luči je duster videti sodobnejši. Nova armaturna plošča je deluje robustnejša, z dvema velikima dodatnima odlagalnima površinama je tudi uporabnejša. Stikala za odpiranje stekel so se iz nepraktičnega mesta na spodnjem delu sredinske konzole preselila na klasično mesto, ob ročaje vrat, sedeži z novim polnilom in drugačnimi oblazinjenji naj bi bili udobnejši.

Kupci prvič pri dusterju lahko doplačajo tempomat, parkirna tipala na zadku in že znan, preprost in intuitiven multimedijski vmesnik z velikim, na dotik občutljivim zaslonom.

Na cesti je zaradi močno izboljšane zvočne zatesnitve bistveno tišji. Težave tako imenovanega aerodinamičnega hrupa so se lotili z novimi tesnili, popolnoma nova in učinkovitejša je tudi ločevalna pregrada med motorjem in kabino.

Izboljšali so tudi varnost vstopnih modelov. Serijski duster z osnovno opremo base je od zdaj, namesto z dvema, opremljen s štirimi zračnimi mehi, prvič bo voznike najcenejših različic varoval tudi stabilizacijski sistem ESC.

Novosti v motorni paleti, cene ostajajo iste

Dacia je motorno paleto obogatila s sodobnim, 1,2-litrskim bencinarjem s 125 konji, ki se je na prvi vožnji izkazal s prožnostjo in živahnim značajem. Na voljo bo za 14.700 evrov in le v povezavi z dvokolesnim pogonom ter najdražjo od treh stopenj opreme.

Druga motorna novost je duster na plin – na voljo je od 13.300 evrov. Za vstopnega dizla z 90 konji uvoznik zahteva še dodatnih 400 evrov, najcenejša popotnica v svet štirikolesnega pogona v povezavi z bencinskim motorjem stane 12.300, z dizelskim pa 16.600 evrov.

Ne spreglejte