Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
21. 3. 2012,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Športni Avtomoto Mercedes-Benz

Sreda, 21. 3. 2012, 10.48

8 let

Pogonski sistem mercedes-benza SLS AMG E-Cell pod drobnogledom

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Mercedes-Benzovem športnem oddelku AMG so razkrili podrobnosti električnega pogona "zelenega" športnika SLS AMG E-Cell. Štirje elektromotorji, 864-celična baterija v monokok ohišju ...

Štirje kompaktni elektromotorji pridelajo prek 500 "konj"

Jedro pogona tega električnega superšportnika predstavljajo štirje kompaktni sinhronski elektromotorji, ki so nameščeni v neposredni bližini koles, kar pomeni, da je količine nevzmetene mase pri taki postavitvi bistveno manj, posledično pa to seveda ugodno vpliva na vozno dinamiko. Elektromotorji v SLS AMG E-Cellu skupaj ponujajo kar 392 kilovatov in osupljivih 880 njutonmetrov navora, ki pa je na voljo praktično takoj od samega štarta dalje. Vsak od štirih motorjev se lahko zavrti vse do 12.000 vrtljajev v minuti. Visokozmogljiv električni pogon pa se ponaša tudi z dejstvom, da ne proizvaja nikakršnih – za motorje na fosilna goriva sicer značilnih – motornih vibracij.

Atomske zmogljivosti primerljive z V8 bencinskim motorjem

Električna različica Mercedesovega suprešportnika stotico doseže v pičlih štirih sekundah. Ta rezultat je povsem primerljiv z bencinsko gnanim modelom SLS AMG, v katerem 6,3-litrski V8 motor razvije 420 kilovatov. Z orjaškim V8 pa SLS z mesta do hitrosti 100 km/h pospeši v 3,8 sekundah.

Štirikolesni pogon z vektorsko razporeditvijo navora

Štirje motorji za štiri kolesa pomenijo, da električni cestni bolid premore tudi inteligentni štirikolesni pogon. Ta je opremljen s krmilnim modulom, ki vektorsko razporeja navor in določa količino pogonskih sil na vsakem posameznem kolesu. Mercedesovi inženirji so se pohvalili, da je zasnova in umetna inteligenca pogona zmožna praktično v vsakem vremenu zagotoviti ustrezno vlečno silo, optimalen oprijem in posledično seveda dinamične vozne lastnosti.

Električni motor ob vsakem kolesu zagotavlja hiter pogonski odziv in možnost elektrodinamičnega zaviranja vsakega kolesa posebej, kar še dodatno zmanjšuje možnost pre- in podkrmarjenja. Pogon naj bi omogočal bistveno bolj predvidljivo obnašanje vozila na meji zdrsa, ki je postavljena še višje.

Visokonapetostna baterija – produkt Mercedes-Benzovih izkušenj in znanja iz formule 1

Energijo za pogon elektromotorjev v SLS AMG E-Cellu zagotavlja visokonapetostna in tekočinsko hlajena modularna litij-ionska baterija z energijsko vrednostjo 48 kWh. Baterija je plod inženirskega znanja Mercedesove F1 ekipe in je bila razvita na sedežu Mercedes AMG High Performance Powertrains v Brixworthu v Angliji. Posledično je energijski zalogovnik na las podoben tistemu iz dirkaškega hibridnega sistema KERS iz McLarnove srebrne puščice, s katero je Lewis Hamilton zmagal leta 2009 na VN Madžarske. To je bila prva zmaga F1 bolida, opremljenega s KERS-om.

Visokonapetostna baterija je sestavljena iz 12 modulov, vsak pa vsebuje 72 litij-ionskih polimernih celic. Baterija zmore kar 480 kilovatov največje obremenitve svoje energijske vrednosti, kar je trenutno menda absolutno najboljša vrednost med civilnimi električnimi avtomobili. Baterija se nahaja v lahkem in sila odpornem monokok ohišju, karbon pa ščiti tudi pogonske prenose.

Ne spreglejte