Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
10.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
gorivo

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 10.50

8 let, 3 mesece

Pogonska goriva spet cenejša, ob avtocestah presenetljivo draga elektrika?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pogonska goriva se bodo jutri pocenila, še vedno pa ni znana cena energije za električna vozila na hitrih polnilnicah ob slovenskih avtocestah. Bo elektrika tam le polovico cenejša od bencina?

Koliko bo stala električna energija na slovenskih avtocestnih bencinskih servisih?

Ob slovenskih avtocestah mora državno podjetje SODO skupaj s svojimi partnerji do konca leta postaviti 26 hitrih polnilnic za električna vozila. Energija na njih je za zdaj še brezplačna, saj cenovni model še ni bil sprejet. Posamezna 50-kilovatna hitra polnilnica po podatkih Petrola stane okrog 30 tisoč evrov, zato energija na njih kajpak ne bo ostala brezplačna. Pri Društvu za električna vozila Slovenije (DEVS) so tako po koncu testnega brezplačnega obdobja omenili možnost cene polnjenja električnega vozila za 2,5 evra, pozneje pa bi se lahko ta cena povečala tudi na pet evrov za polnjenje. Predvidoma torej strošek ne bo odvisen od kilovatnih ur, ki jih bo uporabnik pretočil v svoje vozilo, ampak bo šlo za pavšalno oceno.

"Polovico ceneje kot bencinsko gorivo, a dražje kot domača elektrika"

"Cenovnega modela še nismo določili, zdaj potekajo testiranja o dejanski uporabi polnilnic in pogovori o prihodnjem modelu. Osnovno vodilo je, da bi bila elektrika vsaj polovico cenejša od bencina ali dizla, vseeno pa dražja kot ob polnjenju vozil na domačih vtičnicah. Bolje je, da uporabniki avtomobil polnijo doma kot pa ob avtocestah, kjer bi v tem primeru lahko hitro nastale daljše čakalne vrste," nam je povedal Simon Čretnik, predsednik društva DEVS. Po njegovi oceni bi bila sprejemljiva cena od 2,5 do treh evrov, a je poudaril, da so usklajevanja okrog cen še v teku in da tudi ti okviri niso še uradno določeni.

Podatek o strošku prevoženih 100 kilometrov nudi realno primerjavo

Cenovna primerjava avtomobila z bencinskim in električnim avtomobilom je dokaj preprosta. Avtomobil s povprečno porabo sedem litrov 95-oktanskega bencinskega goriva bi voznika na sto kilometrov stal 8,5 evra. Ker večina električnih vozil danes realno s polno baterijo prevozi prav okrog sto kilometrov, bi bil torej račun približno od štiri do pet evrov cenejši.

Pri tem gre upoštevati dejstvo, da hitro polnjenje traja vsaj pol ure in da bodo morali uporabniki ob avtocestah računati tudi s čakanjem na polnjenje električnega vozila pred njimi. Ker se do polnilnice tudi ne bodo pripeljali s povsem prazno baterijo in je tudi ne bodo napolnili stoodstotno (polnjenje je v zadnjih odstotkih bistveno počasnejše), bodo polnilnico zapustili z realnimi 15 kilovatnimi urami električne energije. Objektivni pavšalni strošek se bo tako za vsako polnjenje, v primerjavi s stroškom bencinskega goriva, še povečal.

"Taka rešitev se mi zdi neprimerna, saj bo nekdo potreboval zgolj nekaj kilovatnih ur, da pride brez skrbi do bližnjega cilja, tesle pa bodo lahko z enim polnjenjem porabile skoraj 100 kilovatnih ur za isto ceno. Predvidena cena storitve prav gotovo ne bo vzpodbujala razmaha e-mobilnosti, ker dejansko vožnja z uporabo novih postaj v večini primerov ne bo cenejša od vožnje z dizelskimi motorji," je zapisal David Mrvar, član nadzornega odbora DEVS.

Kdor živi v hiši, se bo še naprej vozil daleč najugodneje

Polnjenje električnega vozila prek domače vtičnice, ob upoštevanju najvišje tarife, znaša približno 1,8 evra. Kdor torej živi v stanovanjskih blokih in nima možnosti polnjenja prek domače vtičnice prek noči, se bo očitno vsaj ob avtocestnih hitrih polnilnicah moral sprijazniti z realno ne več tako privlačno ceno energije za svoje električno vozilo.

Ne spreglejte