SiolNET. Avtomoto Novice
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po treh letih le dobre novice za Čehe

0,10

termometer

Škoda tovarna - 19 milijonov narejenih avtomobilov | Po treh letih padanja proizvodnih številk so jih lani na Češkem dvignili. | Foto: Škoda
Po treh letih padanja proizvodnih številk so jih lani na Češkem dvignili. Foto: Škoda

Na Češkem je lani proizvodnja novih avtomobilov zrasla za deset odstotkov, in to kljub še vedno trajajočim posledicam epidemije, pomanjkanju čipov in energetski krizi.

Avtomobilski proizvajalci na Češkem pričakujejo, de se bo število proizvedenih avtov v tem letu še povečalo, saj računajo na večje okrevanje avtomobilske industrije. Pred lanskim uspešnim letom je na Češkem kar tri leta zapored padalo število proizvedenih avtomobilov.

Težave z dobavo bodo manjše, skrbi inflacija in okoljski zakoni

Češka lobistična skupina pričakuje nadaljnjo rast proizvodnje na domačih tleh. Pričakujejo, da se bodo težave z dobavo delov umirile, toda rast še vedno deloma omejuje visoka inflacija. Skrbi povzročajo tudi vse bolj omejujoče okoljske omejitve.

Češko gospodarstvo je zelo odvisno od pomanjkanja polprevodnikov in drugih materialov, saj se celotno gospodarstvo močno opira na avtomobilsko in druge proizvodne industrije. Škoda je v lanskem letu na domačih tleh proizvedla 1,9 odstotka avtov več kot leta 2021, čeprav so v letu 2022 dostavili 17 odstotkov vozil manj - nedokončani modeli čakajo na manjkajoče dele.

"Pripraviti se moramo na nadaljnjo volatilnost in nihanja v proizvodnji. Kljub temu verjamem, da bodo morebitni izpadi bolj začasni, na splošno se bomo še naprej približevali proizvodnji na ravni pred krizo," je nastali položaj komentiral Martin Jahn, vodja lobistične skupine na Češkem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin