Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gasilci

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 22.25

8 let

Po Sloveniji brnijo agregati: dizelska elektrika bo zelo draga

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na najbolj prizadetih območjih so za preskrbo z električno energijo začeli uporabljati zmogljive dizelske agregate. Za 100 kilovatov električne moči agregat v pičli ur porabi okoli 22 litrov dizla.

500-kilovatni agregat na dan lahko porabi skoraj tri tisoč litrov goriva

Razsežnost naravne katastrofe, ki je prizadela Slovenijo, je tako velika, da bodo ponekod škodo na elektroenergetskem omrežju po najbolj črnih napovedih odpravljali celo 14 dni. V tem času bodo električno energijo zagotavljali tudi s pomočjo zmogljivih dizelskih agregatov.

Seveda pa bo elektrika, pridobljena na ta način, precej velik strošek. Petsto kilovatnih ur električne energije, pridobljene iz omrežja, po veljavnem ceniku v najdražjem tarifnem razredu za gospodinjstvo stane 35 evrov.

Za enako količino električne energije, pridobljene s pomočjo 500-kilovatnega dizelskega agregata, pa je pri porabi goriva okoli 120 litrov na uro treba odšteti 163 evrov. Električna energija, pridobljena s pomočjo dizelskega motorja, je zato kar 4,6-krat dražja od tiste iz omrežja.

Štiri tisočake na dan

Dobre štiri metre dolg in več kot pet ton težak 500-kilovatni dizelski agregat tako pri 75-odstotni obremenitvi v 24 urah porabi kar 2.880 litrov goriva, kar pomeni, da v njegovih valjih vsak dan delovanja zgori za 3.913 evrov.

Pri tem pa nikakor ne moremo spregledati še stroškov vzdrževanja. Servisni interval je pri tovrstnem stroju vrši na vsakih 500 delovnih ur. Okvirni strošek servisa brez kakšnih posebnih okvar pa znaša okoli 1.200 evrov.

Petstokilovatni agregat sicer lahko pokrije dnevne potrebe manjšega podjetja oziroma nujne energijske potrebe za delovanje bolnišnice.

Stokilovatni agregat lahko preskrbi do 30 gospodinjstev

Povprečno gospodinjstvo na dan porabi okoli 10 kilovatnih ur električne energije. V izrednih razmerah je seveda treba omejiti porabo energije, kar pomeni, da 100-kilovatni agregat lahko z električno energijo za silo preskrbi okoli 30 hiš.

Agregat je draga rešitev. Premislite pred nakupom.

Vsi, ki zaradi letošnje grozljive zimske izkušnje razmišljate o nakupu agregata kot rezervnega energetskega vira, zato vsekakor dobro premislite, preden se odločite za nakup. Za varno in učinkovito uporabo električnega agregata mora biti v stanovanjski hiši prilagojena inštalacija, ki predvideva priklop elektroagregata s stikalom, ta loči hišno napeljavo od elektroenergetskega omrežja.

Agregat mora obvezno delovati zunaj oziroma pod nadstreškom, da zagotovimo zadostno hlajenje, poskrbimo za varno dotakanje goriva (nevarnost požara) in preprečimo možnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Manjši agregati ne zagotavljajo dovolj električne energije za sočasno uporabo močnejših porabnikov v gospodinjstvu. Strošek nakupa dobrega izdelka priznanih proizvajalcev, ki proizvede med 2.800 do 3.000 vati električne moči, zanaša med 1.500 in 3.000 evri.

Tak agregat je na primer sposoben zagotoviti neprekinjeno napajanje za najnujnejše hišne porabnike, kot so pogon centralne kurjave, hladilnika, nekaj luči in komunikacijskih naprav …

Kot se kaže ob trenutni naravni katastrofi in dolgotrajnih izpadih električne energije, smo zelo odvisni od električne energije, saj nam skoraj noben sodobni centralni ogrevalni sistem (olje, plin, toplotne črpalke ...) ne deluje več brez električnega napajanja. Zato je treba razmisliti tudi o cenejših, klasičnih rešitvah, predvsem v obliki kakšne samostoječe peči na drva z možnostjo kuhanja.

Ne spreglejte