SiolNET. Avtomoto Novice
4,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Napoved nove različice modela:

Oplova vroča insignia za hladne dni: 4x4 pogon za več varnosti in zabave

4,60

termometer

 | Foto: Opel
Foto: Opel

Opel je nedavno predstavil novo generacijo svojega srednje velikega avtomobila, insignio. Ob pravem času, ko je Evropa v primežu snega in nizkih temperatur, pa napovedujejo, da bo insignia znova imela tudi pametni štirikolesni pogon za več varnosti in še bolj prepričljive vozne lastnosti.

Nov avtomobil in novo poglavje Oplovega 4x4 pogona …

Pri Oplu Obljubljajo, da bo nova insignia z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom na voljo s sodobnim sistemom štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora. Taka pravijo, da bo zmožna zagotavljati visoko raven vozne dinamike in zanesljive lege v zahtevnih voznih razmerah. Trdijo, da bo pogon po učinkovitosti med vodilnimi, ki so trenutno na trgu.  | Foto: Opel Pri Oplu Obljubljajo, da bo nova insignia z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom na voljo s sodobnim sistemom štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora. Taka pravijo, da bo zmožna zagotavljati visoko raven vozne dinamike in zanesljive lege v zahtevnih voznih razmerah. Trdijo, da bo pogon po učinkovitosti med vodilnimi, ki so trenutno na trgu. Foto: Opel Oplova insignia tudi v trenutno še aktualni generaciji ponuja štirikolesni pogon, ki smo mu prikimali na testu njene crossover izvedbe country tourer 4x4.

A ker razvojni inženirji Rüsselsheimu obljubljajo, da bo nova insignia grand sport v svoji konkurenci postavljala nova merila s tehniko in voznimi lastnostmi, bo novinka s svojim štirikolesnim pogonom ponudila napredni vektorski nadzor navora. To pomeni, da tak sistem štirikolesnega pogona lahko razpoložljiv navor neodvisno prenese posameznemu ali obema zadnjima kolesoma.

William F. Bertagni, podpredsednik inženiringa vozil pri Oplu v Evropi, pa poleg večje varnosti in zanesljivejše vodljivosti v zahtevnih voznih razmerah voznikom obljublja, da bo insignia 4x4 za voljo učinkovitosti pogona ponujala tudi precej vozniške zabave:

"Opel insignia nove generacije postavlja nova merila glede srednje velikih avtomobilov. Nadzor vektorjev navora predstavlja najsodobnejši način prenosa moči na cestišče. Nova Insignia s štirikolesnim pogonom in nadzorom vektorjev navora nudi vrhunsko zabavno vožnjo, ki sodi v sam vrh avtomobilske panoge."


Napoved nove generacije modela: To je nova Oplova insignia grand sport #foto


Pri vožnji skozi zavoj bo elektronska nadzorna enota sistema pogona več navora poslal proti zunanjemu zadnjemu kolesu. Tak prenos vlečene sile sproži rotacijo okrog navpične osi, posledično insignia v ovinek zapelje bolj usmerjeno, natančneje in se hitreje ter odločneje odzove na voznikove posege. | Foto: Opel Pri vožnji skozi zavoj bo elektronska nadzorna enota sistema pogona več navora poslal proti zunanjemu zadnjemu kolesu. Tak prenos vlečene sile sproži rotacijo okrog navpične osi, posledično insignia v ovinek zapelje bolj usmerjeno, natančneje in se hitreje ter odločneje odzove na voznikove posege. Foto: Opel

Twinster – dvojna sklopka namesto diferenciala

Oplovi inženirji pravijo, da štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora predstavlja najboljši način za učinkovit prenos moči na podlago, ne glede na to, ali je ta mokra, suha, poledenela ali zasnežena. Vendar poudarjajo, da so običajni sistemi za nadzor vektorjev navora zaradi dodatne teže in zapletenosti niso bili v skladu s tistim - zmogljivosti in učinkovitosti - , kar so želeli ponuditi v novi insigni.  

Zato so se odločili za štirikolesni pogon s tehnologijo Twinster, pri katerem modul za pogon zadnjih koles deluje s sistemom dvojne sklopke brez diferenciala. Ta kot že rečeno lahko navor neodvisno prenese posameznemu ali obema zadnjima kolesoma.

Napreden vektorski nadzor navora jasno prispeva tudi k večji varnosti, saj porazdelitev navora oziroma pogonske sile prilagaja spremembam položaja dušilne lopute in kota krmiljenja ter površini cestišča, da tako ublaži stopnjo odmika od smeri. To pametno uporabo porazdelitve navora voznik zazna v veliko bolj nevtralni legi avtomobila, ki je še bolj stabilno in ga je laže upravljati v želeno smer tudi na površinah z manj oprijema. | Foto: Opel Napreden vektorski nadzor navora jasno prispeva tudi k večji varnosti, saj porazdelitev navora oziroma pogonske sile prilagaja spremembam položaja dušilne lopute in kota krmiljenja ter površini cestišča, da tako ublaži stopnjo odmika od smeri. To pametno uporabo porazdelitve navora voznik zazna v veliko bolj nevtralni legi avtomobila, ki je še bolj stabilno in ga je laže upravljati v želeno smer tudi na površinah z manj oprijema. Foto: Opel Na poti proti zelenim številkam: Opel lani naredil največ avtomobilov po letu 2011

Proizvajalec Rüsselsheima je v letu 2016 prodal približno 1,16 milijona vozil. To v primerjavi s predhodnim letom pomeni povečanje za dobrih 46.000 vozil ali štiri odstotke in predstavlja največjo količino po letu 2011. V Sloveniji je Oplu s 4944 registriranimi osebnimi in lahkimi gospodarskimi vozili prodaja zrasla za šest odstotkov.

Skupno je Opel uspel povečati prodajo na 18 od 22 trgov, med drugim v Nemčiji, Španiji, Sloveniji, na Nizozemskem in Poljskem. Tržni delež družbe Opel in Vauxhall (v Veliki Britaniji) je na skupnem evropskem trgu je ostal skoraj enak in znaša 5,73 odstotka. Pri nas, na slovenskem trgu pa Opel beleži 6,69-odstotni tržni delež, kar je skoraj odstotno točko nad evropskim povprečjem.

Oplu je veliki met uspel z novo astro. Ta je bila lani glavno gonilo povečanja prodaje tako po Evropi kot v Sloveniji. Zabeležili so več kot 285.000 novih registracij ‘Evropskega avta leta 2016’ – 25 odstotkov več kot leto poprej, v Sloveniji pa skoraj 50 odstotkov. Astri je tako uspelo ohraniti lovoriko najbolje prodajanega Oplovega modela tako v Evropi kot v Sloveniji.  | Foto: Opel Oplu je veliki met uspel z novo astro. Ta je bila lani glavno gonilo povečanja prodaje tako po Evropi kot v Sloveniji. Zabeležili so več kot 285.000 novih registracij ‘Evropskega avta leta 2016’ – 25 odstotkov več kot leto poprej, v Sloveniji pa skoraj 50 odstotkov. Astri je tako uspelo ohraniti lovoriko najbolje prodajanega Oplovega modela tako v Evropi kot v Sloveniji. Foto: Opel

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin