SiolNET. Avtomoto Novice
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova tovarna na vzhodu EU: Bo glavni VW ali Škoda?

1,35

termometer

Skupina Volkswagen namerava v Vzhodni Evropi zgraditi nov obrat za proizvodnjo avtomobilov, ki bo zaposloval od štiri do pet tisoč ljudi. Lokacija nove tovarne še ni znana, a se sindikat znamke Volkswagen že upira ideji, da bi nad tovarno bdela češka Škoda.

Skupina Volkswagen bo v Vzhodni Evropi začela graditi novo tovarno, ki bo zaposlovala od štiri do pet tisoč ljudi. Skupina Volkswagen bo v Vzhodni Evropi začela graditi novo tovarno, ki bo zaposlovala od štiri do pet tisoč ljudi. Foto: Audi

Prvi avtomobili bodo s proizvodnega traku zapeljali leta 2022

Potem ko so pri skupini Volkswagen naznanili nove načrte glede tovarne Emden in spremenjenih načrtov glede passata, je izvršni predsednik skupine Herber Diess hitro razkril še načrte za prihodnost. Proizvajalec zaradi sprememb v svoji strukturi pospešeno išče primerno lokacijo v Vzhodni Evropi za gradnjo nove tovarne, kjer bodo prvi avtomobili s proizvodnih trakov zapeljali že leta 2022.

Volkswagen tovarna Slovaška Avtomoto Odgovor Tesli: Volkswagen bo gradil največjo tovarno
Volkswagen bo v obratu Emden po novem izdeloval električna vozila, proizvodnjo passata pa bodo preselili v Škodino tovarno Kvasiny, kjer zdaj že izdelujejo superba. V novi tovarni bodo začeli izdelovati škodo karoq in seata ateco, oba trenutno izdelujejo v tovarni Kvasiny.

Iz češke tovarne Kvasiny bodo v novo zgrajeni obrat preselili proizvodnjo škode karoq in seata atece. Iz češke tovarne Kvasiny bodo v novo zgrajeni obrat preselili proizvodnjo škode karoq in seata atece. Foto: Jure Gregorčič

Ogledujejo si zemljišča v Bolgariji ali Romuniji

Automotive news Europe med drugim tudi razkriva, da bo nova tovarna v izbrani državi ustvarila od štiri do pet tisoč delovnih mest. Trenutno sta v ožjem izboru Bolgarija in Romunija. A še preden se bo začela gradnja, že se znotraj skupine pojavljajo boji za nadzor tovarne. Sindikat delavcev v Volkswagnu je že sporočil, da želijo oni oziroma Volkswagnov oddelek za potniške avtomobile nadzorovati dela v tovarni. Kot je za Automobilwoche dejal Hans Dieter Poetsch, predsednik nadzornega sveta, bi lahko dali vodilno vlogo češki Škodi.

Zagotovo pa tovarne ne bodo postavili na Češkem, kjer so stroški dela veliko višjih kot v sosednjih vzhodnoevropskih državah. Med opcijami se pojavlja tudi preobrazba obstoječih tovarn v Polkowicah ali Gyoru, kjer zdaj za skupino Volkswagen izdelujejo motorje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin