Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 11. 2020,
6.55

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

3

Natisni članek

Renault

Petek, 27. 11. 2020, 6.55

3 leta, 4 mesece

Namesto proizvodnje novih tudi obnove starih vozil

Oster odziv sindikata: take tovarne Renault še ni imel

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,77

3

renault Flins Zoe Clio, 2017 | Proizvodnjo zoeja bodo predvidoma preselili na sever Francije v Douai, prihodnje električne avtomobile pa bodo izdelovali izven Francije. | Foto Reuters

Proizvodnjo zoeja bodo predvidoma preselili na sever Francije v Douai, prihodnje električne avtomobile pa bodo izdelovali izven Francije.

Foto: Reuters

Renault bo kljub ostremu nasprotovanju sindikatov v tovarni v Flinsu prenehal izdelovati avtomobile in jo preuredil za razvoj drugih storitev. Med drugim bodo tam tudi obnavljali stare renaulte.

Renault avtomobile v Flinsu izdeluje vse od leta 1952 in s tamkajšnjih proizvodnih linij je prišlo že 20 različnih modelov. Toda pri Renaultu zdaj trdijo, da je status quo postal nevzdržen in da morajo tovarni postopno dati nov namen.

Trenutno v tej tovarni izdelujejo električnega renaulta zoeja in nissan micro. Proizvodnjo zoeja bodo predvidoma preselili na sever Francije v Douai, prihodnje električne avtomobile pa bodo izdelovali izven Francije, je poročal Autonews Europe.

renault Flins Zoe Clio, 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters V Flinsu bodo kmalu reciklirali baterije in tudi obnavljali stare renaulte

Med leti 2021 in 2024 jo bodo preuredili za druge potrebe, ki ne bodo več neposredno povezane s proizvodnjo avtomobilov. Tam bodo reciklirali baterije lastnih električnih vozil, prav tako se bodo ukvarjali z obnovo rabljenih avtomobilov.

Letno bodo lahko reciklirali deset tisoč vozil. Na pomoč jim bodo tudi tiskalniki 3D, s katerimi bodo lahko izdelovali nadomestne dele starejših modelov in tako skrbeli za njihovo obnovo.

Preureditev tovarne del večjega paketa optimizacije poslovanja

“Renault ne more uničiti proizvodnih kapacitet v Franciji in obenem prejemati državne podpore,” so se ostro odzvali pri sindikatu CFDT, kjer so nestrinjanje izkazali že pred tedni ob napovedi proizvodnje električne dacie spring na Kitajskem.

Odločitev o spremembi namembnosti tovarne v Flinsu, kjer pa bodo zaposlene prešolali in jih do leta 2030 zaposlili tri tisoč, je sledila napovedi o zmanjšanju števila zaposlenih za 4.600 ljudi - posledica rekordne 7,3-milijarde evrov visoke izgube v prvem letošnjem polletju.

 

Ne spreglejte