SiolNET. Avtomoto Novice
4,17

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Avtomobilski salon Pariz 2018

Ni clio, a je še bolj zanimiv: Priložnost za Revoz?

4,17

termometer

Renault K-Ze
Renault napoveduje nov majhen električni avto na ravni twinga, ki ima precej crossoverske zunanje linije Foto: Reuters

Renault na domačem avtomobilskem salonu v Parizu še ne predstavlja nove generacije clia, temveč v prvi vrsti koncept poceni električnega avtomobila za globalni avtomobilski trg. Bi ga lahko čez tri leta izdelovali tudi v Sloveniji?

Škoda kodiaq vRS Avtomoto Največje novosti pariškega avtosalona #foto

Renault je skupaj z Nissanom do zdaj med proizvajalci najdlje vlagal v razvoj električne mobilnosti. Francozi imajo v ponudbi že nekoliko ostarelega zoeja, v Parizu pa so razkrili še koncept manjšega električnega vozila. Ta bo torej manjši in s tem tudi cenejši od zoeja. V serijski različici bi torej moral stati pod 20 tisoč evri.

Najprej na Kitajsko, leta 2021 še v Evropo

Koncept K-Ze je dimenzijsko primerljiv s twingom, izhaja pa z Renaultove in Nissanove skupne platforme CMF A. Avtomobil bodo najprej začeli prodajati na Kitajskem, ki je najhitreje rastoči svetovni trg za električne avtomobile. V Evropo bo vozilo, ki se po besedah predsednika Renaulta Carlosa Ghosna ne bo bistveno razlikovalo od pariškega koncepta, predvidoma pripeljalo leta 2021.

Zakaj jih ne bi izdelovali tudi v Revozu?

Vozila za Kitajsko bodo proizvajali prek skupnega podjetja Donfenga in Nissana, proizvodna lokacija za evropski trg pa za zdaj še ni znana. Bo ta avtomobil odprl nove možnosti tudi za novomeški Revoz, kjer so proizvodne linije že prilagodili električnim vozilom in lahko tako danes izdelujejo električne smarte?

Tehnične podrobnosti so zaradi konceptne zasnove vozila za zdaj v drugem planu. Doseg po zastarelem standardu NEDC sicer znaša 250 kilometrov.

Po obljubah iz Renaulta bo to cenovno dostopen električni avtomobil. Po obljubah iz Renaulta bo to cenovno dostopen električni avtomobil. Foto: Reuters

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • 662ko883 / 09.12.2018. ob 17:52 +1 0

  Revozova vozila so dokazano enako kvalitetna ali še boljša kot vozila iz ostalih evropskih držav. Komentator FALCO1 ima težave sam s sabo!

  +1 0
 • falco1 / 02.10.2018. ob 07:51 +1 - 2

  Bolj ali manj vse kar je prišlo iz revoza napram enakim modelom izdelanim v zahodni evropi JE BILO TOTALNO SRANJE.Katrca,Clio1,Clio2,......

  +1 - 2
delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin