Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
7.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Pariz

Torek, 2. 10. 2018, 7.50

5 let, 6 mesecev

Največje novosti pariškega avtosalona #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Pariz je odprl svoja vrata in številni proizvajalci avtomobilov so v francoski prestolnici predstavili modele, ki bodo krojili prihodnost znamke. Izpostavili smo nekaj najpomembnejših modelov, ki bo v največji meri požirali poglede sedme sile in svetovne javnosti.

Ženeva 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na avtosalonu bo predstavljenih ogromno različnih modelov, zato smo seznam skrčili le na tiste najpomembnejše. Kljub temu je številka precej velika, največji avtosalon po številu obiskovalcev na svetu pa bo tako kot vedno tudi letos videl nekaj največjih razkritij v letu.

Vse se je začelo leta 1898, pariški avtosalon pa je v letu 2016 privabil 1.072.697 obiskovalcev, med njimi je bilo tudi kar 10 tisoč novinarjev z vsega sveta. Letos bo svoja vrata za javnost odprl 4. oktobra in bo ostal odprt vse do 14. oktobra.

Audi A1

Najmanjši audi je bil vedno močan prodajni adut znamke, ki je bil do prihoda forda fieste vignale skoraj brez konkurence. V primerjavi s prvo generacijo je storil velik korak naprej. Gre za tehnološko nabit avtomobil, ki v majhni lupini združuje prepoznaven Audijev videz in poznane kombinacije motorjev ter menjalnikov. A1 ne podira tabujev, a bo s svežim videzom zdaj še bolj nagovarjal mlajšo publiko.

Audi A1 | Foto: Audi Foto: Audi

BMW serija 3

Povsem nova serija bo ena od največjih novosti na salonu. Poleg limuzine bo na voljo še kot karavan in športni M3. Preselila se bo na najnovejšo arhitekturo CLAR, ki si jo bo model med drugim delil z serijo 5 in športnim Z4. Ofenzivo bo sprva začel M340i, kmalu pa bo na voljo tudi priključni hibrid. Seveda ne bodo manjkali najnovejša tehnologija in asistenčni sistemi.

BMW serija 3 | Foto: BMW Foto: BMW

Citroen C5 aircross

C5 aircross se podaja v izredno konkurenčen avtomobilski segment, kjer želi predvsem izstopati s svojim videzom, udobjem in modularno zasnovo potniške kabine. Med glavne posebnosti spadajo serijsko vgrajeno progresivno hidravlično vzmetenje in še za odtenek bolj udobni sedeži, ki smo jih spoznali že v novem C4 cactusu.

Praktičnost francoskega posebneža poudarijo trije individualni zadnji sedeži, pomični naprej in z nastavljivimi naslonjali. Kot so se pohvalili Francozi, ima z 580/720 litri največji prtljažnik v segmentu. Kot se za avtomobil takšnega kova spodobi, bo na voljo kar 30 kombinacij zunanjosti. Poleg sedmih barv dve barvni možnosti pri strehi, trije barvni paketi in posebna barva na sprednjem odbijaču, plastičnih zaščitah airbump in strešnih nosilcih.

Citroen C5 aircross | Foto: Citroën Foto: Citroën

Hyundai i30 N fastback

Fastback je pod kožo enak petvratni kombilimuzini i30 N, zato ga poganja dvolitrski bencinski štirivaljnik z 250 ali 275 ''konji'' in 353 njutonmetri navora. Navor se na cesto prenaša prek šeststopenjskega ročnega menjalnika in prek sprednjega kolesnega para.

i30 Fastback N z 250 ''konji'' pospeši do stotice v 6,4 sekundah, močnejša različica Performance pa 0,3 sekunde hitreje.

Hyundai i30 fastback N | Foto: Hyundai Foto: Hyundai

Kia proceed 

Kia je družino ceed razširila z napovedano tretjo karoserijsko obliko - v Parizu se jim bo pridružila še različica shooting brake. Atraktivno oblikovan karavan s prirezano streho je emocionalna izbira v ceedovi družini, zato je nižji (1.422 mm) in daljši (4.605 mm) od petvratne kombilimuzine ceed in karavanske različice sportswagon. Zunanjost je polna znanih oblikovalskih elementov znamke.

Kia proceed | Foto: Kia Foto: Kia

Mercedes-benz GLE

Novi Mercedesov SUV v poslovni svet prinaša nekaj vsakodnevne družinske uporabnosti. Tako kot tekmeci (BMW X5, audi Q7, range rover sport in volvo XC90) je prvič na voljo s tretjo vrsto sedežev in namenjen prevozu sedmih potnikov.

Orjak je kljub svojim terenskim genom postal aerodinamični odličnjak s količnikom zračnega upora 0,29 (pri predhodniku se je številka ustavila pri 0,32). Novi GLE ima 2.995 milimetrov dolgo medosje, ki je za osemdeset milimetrov daljše kot prej. Zaradi tega so potniki v drugi vrsti pridobili dragocenih 69 milimetrov za kolena in dodatnih 33 milimetrov pri glavah. V zadku se skriva 825 litrov velik prtljažni prostor, če elektronsko podremo sredinsko klop, pa 2.055 litrov.

Mercedes-benz GLE | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-benz GLE | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Peugeot 508 SW

508 SW, kot je uradno ime za karavansko različico, si je od limuzine sposodila skoraj vse pomembne oblikovalske elemente. Poleg usločene strešne linije so lično dopolnili zadek, povečali uporabnost potniške kabine in vse skupaj nadgradili z velikim prtljažnikom. 

Vozniško avto prinaša tudi elektronsko prilagodljivo podvozje in možnost izbire novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Motorno paleto sestavljajo dva bencinska (puretech 180 in 225) in trije dizelski motorji (BlueHDi 130, 160 in 180). Bencinska motorja sta 1,6-litrska, dizelski pa 1,5- oziroma dvolitrski.

Peugeot 508 SW | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Porsche macan

Osvežitev se je dotaknila praktično vseh elementov avta, kjer pri zunanjem videzu najbolj izstopajo zadnje luči, ki so jih razpotegnili v svetlobni pas segajoč prek vse širine avta. Spredaj so popravki manjši - namenjeni so predvsem poudarjanju širine avta. Novi so 20- in 21-palčna kolesa in štiri zunanje barve, miami modra, mamba kovinsko zelena, dolomite kovinsko srebrna in barva crayon.

Porsche macan | Foto: Porsche Foto: Porsche

Renault kadjar

Prenovljeni kadjar si je pripreostalih modelih znamke sposodil značilni svetlobni podpis v obliki črke C in smernike v tehniki LED, integrirani v dnevne luči. Tehniko LED Pure Vision so namenili še pravokotnim lučem za meglo, ki so serijsko na voljo od opreme Intens, na zadku pa so z njo ob lučeh opremljeni tudi smerniki. Vzvratna luč in luč za meglo na zadku sta po novem manjši in vgrajeni v odbijač.

Za pogon skrbi nova generacija motorjev - BluedCi 115 v primerjavi s predhodnikom ponuja več moči in navora, medtem ko je Blue dCi 150 najmočnejši dizelski motor v ponudbi kadjarja. Ponudbo razširja 1,3-litrski bencinski motor 1.3 TCe, ki je na voljo v izvedenkah TCe 140 FAP, TCe 140 FAP EDC, TCe 160 FAP in TCe 160 FAP EDC.

Renault kadjar | Foto: Renault Foto: Renault

Seat tarraco

Tretji znamkin SUV si arhitekturo MQB deli s škodo kodiaq, vendar je oblečen v drugačno lupino. V kombinaciji s petimi sedeži ima ogromen 760-litrski prtljažnik, ki pa se sorazmerno zmanjša, če sta zadaj dvignjena dodatna dva sedeža. V dolžino ta velikan meri 4.735 milimetrov in je visok 1.658 milimetrov.

Motorno paleto sprva zastopata dva bencinska in dva dizelska motorja. Prav vsi so prisilno polnjeni, imajo direktni vbrizg goriva in sistem stop & start. Osnovno ponudbo začenja 1,5-litrski bencinski TSI s 110 kilovati, na voljo je še dvolitrski bencinski TSI s 142 kilovati. Dizelsko stran zastopa dvolitrski TDI - šibkejši ima 110 kilovatov, močnejši 142.

Seat tarraco | Foto: Seat Foto: Seat

Škoda kodiaq vRS

Škoda je športno oznako vRS znova obudila in jo namestila na svoj največji SUV. Kodiaqa poganja dvolitrski turbodizelski motor z oznako BiTDI, ki ima 240 ''konjev'' in 500 njutonmetrov navora. Do stotice potrebuje sedem sekund in doseže 220 kilometrov na uro. Škodin najmočnejši dizelski motor je povezan s samodejnim 7-stopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Škoda kodiaq vRS | Foto: Škoda Foto: Škoda

Suzuki jimny

Japonski Suzuki ohranja tradicijo modela in se je tako kot Mercedes odločil, da ohrani kockasto obliko za svojega terensko najbolj zmogljivega terenca. Jimny je odrasel in bo na voljo v številnih živih barvah. Še več, na voljo bo celo v nekaterih dvobarvnih kombinacijah. Ker kockasta oblika ostaja, so seveda oblikovalci morali spremeniti le nekaj majhnih podrobnosti, ki ga bodo pripravili na življenje v 21. stoletju.

Suzuki jimny | Foto: Suzuki Foto: Suzuki

Toyota corolla TS

Corolla touring sports oziroma krajše in bolj prepoznavno corolla TS se bo v modelni ponudbi postavila ob bok manjši kombilimuzini. V primerjavi z manjšim bratom, ki so ga predstavili na letošnjem avtosalonu v Ženevi, bo karavan ponujal več vsestranskosti in prostora. Avtomobil so v celoti razvili in oblikovali v Evropi, in sicer v novem oblikovalskem centru Zaventem v Belgiji.

Toyota Corolla | Foto: Toyota Foto: Toyota

Ne spreglejte