Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 3. 2020,
8.15

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

7

Natisni članek

električno kolo električni skiro kazen Francija

Nedelja, 15. 3. 2020, 8.15

4 leta, 1 mesec

Kazen trideset tisočakov in leto zapora

Neverjetna kazen, če predelajo električno kolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

7

V zadnjih letih se je poleg električnih avtov razmahnila tudi prodaja električnih koles, posledično pa prihaja tudi do zlorab, predvsem pri zviševanju dovoljene najvišje hitrosti. V Franciji so zato sprejeli zakon in vsem, ki bodo odstranili blokado za omejitev hitrosti do 25 kilometrov na uro, grozi kazen do 30 tisoč evrov in tri kazenske točke. Zaradi prekrška lahko eno leto preživijo tudi v zaporu.

Električna kolesa so vse bolj popularno prevozno sredstvo pri nas in v Evropi. A zaradi predelav pogonskega sklopa je vožnja z njimi postala nevarna za druge udeležence v prometu. | Foto: Veligo Električna kolesa so vse bolj popularno prevozno sredstvo pri nas in v Evropi. A zaradi predelav pogonskega sklopa je vožnja z njimi postala nevarna za druge udeležence v prometu. Foto: Veligo

Električna kolesa se zaradi zmogljivih elektromotorjev lahko vozijo bistveno hitreje, kot jih zaradi varnosti omejijo proizvajalci, zato se številni odločijo, da odstranijo blokado, da se lahko vozijo hitreje, kot je po zakonu dovoljeno. Ker je teh primerov vsakih več, so se v Franciji odločili temu narediti konec.

N Če lastnik odstrani blokado, ki omeji najvišjo hitrost na 25 kilometrov na uro, ga v Franciji po novem čaka gromozanska kazen. | Foto: Veligo Če lastnik odstrani blokado, ki omeji najvišjo hitrost na 25 kilometrov na uro, ga v Franciji po novem čaka gromozanska kazen. Foto: Veligo e le denarna kazen, v igri tudi zapor

Francoske oblasti so prejšnji teden zato sprejele nov zakon, ki pravi, da bo moral vsak, ki bo odstranil blokado, plačati kazen do 30 tisoč evrov, dobil bo tri kazenske točke in lahko tudi preživel leto dni v zaporu.

Poleg fizičnih oseb grozijo visoke kazni tudi podjetjem, ki bodo uporabila tovrstne taktike. Poleg kazni 30 tisoč evrov bo lahko pravna oseba za prekršek v zaporu preživela tudi do dve leti.

Očitno je oblastem prekipelo, zato so se odločile z resnim ukrepom zaustaviti kršitve. Z gromozansko finančno kaznijo jim bo očitno uspelo zajeziti ta val predelav ter izboljšati varnost na cestah.

Temu bi radi naredili konec tudi proizvajalci. Bosch je že predstavil sistem, ki preprečuje predelave na pogonskem sklopu e-kolesa. Če sistem zazna poseg, bo samodejno zmanjšal moč motorja in omejil najvišjo hitrost na 25 kilometrov na uro. Če bo lastnik trikrat želel izboljšati zmogljivosti e-kolesa, se bo kolo zaklenilo in v "delujoče stanje" ga bo lahko znova obudil le proizvajalec.

Ne spreglejte