SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: BMW bo pretehtal nadaljnje sodelovanje z Daimlerjem

1,73

termometer

Daimler je nemškim oblastem očitno prvi namignil morda sporno kartelno sodelovanje nemških avtomobilskih proizvajalcev, zato bodo pri BMW neuradno pretehtali nadaljnje sodelovanje z njimi.

Predsednik BMW Harald Kruger Predsednik BMW Harald Kruger Foto: Reuters BMW in Daimler sodelujeta že devet let

Vodstvo BMW bo kritično pretehtalo nadaljnje sodelovanje z Daimlerjem na področju skupne nabave avtomobilskih delov in vzpostavitve omrežja električnih polnilnic za svoja vozila, je poročal nemški časnik Suddeutsche Zeitung. Sklicevali so se na svoje vire znotraj avtomobilske industrije, pri BMW pa teh navedb uradno še niso komentirali. Predsednik Daimlerja Dieter Zetsche je za omenjeni časnik povedal, da s strani predsednika BMW Haralda Krugerja še ni prejel napovedi o zaostrenih odnosih.

Daimler in BMW sta sodelovala od leta 2008. Skupaj sta pri dobaviteljih naročala številne sestavne dele svojih avtomobilov, kot so na primer brisalci vetrobranskega stekla in gume. Tako sta si medsebojno zagotovila nižje nakupne cene. Letno so bila ta skupna naročila vredna okrog dve milijardi evrov. Obe podjetji sta bili skupaj z Volkswagnom in Fordom Europe tudi združeni v prizadevanjih za postavitev učinkovitega omrežja polnilnic za električna vozila.

Kdor namigne, se izogne kazni

Reuters je poročal, da je prav Daimler nemškim oblastem poslal namig glede morebitnega spornega kartelnega dogovarjanja med nemškimi avtomobilskimi proizvajalci. Pristojni organi so začeli preiskavo, ki bi lahko vpletenim podjetjem prinesla kazni v višini do 10 odstotkov letnega prometa. Kdor prispeva ključne dokaze oziroma sporoči namig, se po veljavni evropski zakonodaji taki kazni izogne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin