Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 2. 2022,
7.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

3

Natisni članek

Sintetično gorivo Emisije prepoved bencinski dizelski avtomobili Nemčija

Sobota, 26. 2. 2022, 7.15

2 leti, 2 meseca

Prihodnost v sintetičnih gorivih?

Nemčija proti EU? Ohranili bi tudi še klasične motorje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

3

Veliki primerjalni test - PRIMA prestižna limuzina srednjega razreda: Audi A4, Alfa romeo giulia, BMW 3, Jaguar XE, Lexus IS300h, Mercedes-Benz C | Nemčija želi tudi po letu 2035 prodajati nove avtomobile z motorji na notranje izgorevanje, a bi te morala poganjati izključno sintetična goriva. | Foto Ciril Komotar

Nemčija želi tudi po letu 2035 prodajati nove avtomobile z motorji na notranje izgorevanje, a bi te morala poganjati izključno sintetična goriva.

Foto: Ciril Komotar

Nemčija se je obrnila proti predlogu Evropske komisije, ki z letom 2035 napoveduje prepoved prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov v Evropi. Volker Wissing, nemški minister za transport, je sodeloval na neformalnem srečanju ministrov v bližini Pariza in tam jasno potrdil stališče Nemčije glede napovedanih načrtov Evropske komisije.

"Želimo imeti motorje na notranje izgorevanje tudi po letu 2035," je na srečanju ministrov po pisanju italijanskega Motor1 povedal Wissing. A celotna zgodba ima manjši zasuk, saj bi morala v Nemčiji te avtomobile poganjati izključno sintetična goriva.

Je sintetično gorivo priložnost za obstoj običajnih avtomobilov?

Sintetična goriva so potencialno lahko kompatibilna tudi s tradicionalnimi avtomobili, zato bi lahko ta na cestah ostala dlje časa, saj bi s tem zadostila emisijskim zahtevam Evropske unije. Nemški minister je prepričan, da bi to "lahko bila priložnost za avtomobile, v katere točimo goriva, ki niso izdelana iz fosilnih goriv".

"Ne moremo se zanašati le na elektriko ali vodikove celice za mobilnost prihodnosti. Moramo ostati tehnološko nevtralni. Nimamo dovolj električnih vozil, zato moramo izboljšati njihovo dostopnost," je še povedal Wissing.

Sintetično gorivo
Avtomoto Sintetična goriva prihodnosti? Mercedes jim je rekel ne.

Audijev šestvaljni dizel s 70 do 95 odstotki manjšim izpustom emisij

Podobnega mnenja je tudi Roberto Cingolani, italijanski minister za ekološki prehod. Tudi on pravi, da avtomobili ne morejo biti samo električni in bi se lahko preusmerili v razvoj nove generacije modernih hibridnih avtomobilov, ki bi lahko imeli za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida zmanjšano moč. Italija je septembra lansko leto potrdila pogovore z Evropsko komisijo glede potencialne oprostitve ukinitve prodaje avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje za proizvajalce superšportnih avtomobilov. Med drugim velja tudi omeniti, da lahko Audijev dizelski šestvaljnik deluje tudi na sintetična goriva. Z uporabo tega goriva se izpust emisij ogljikovega dioksida zmanjša za od 70 do 95 odstotkov.

Ne spreglejte