Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Natisni članek

nagradna igra advertorial cesta REGIA GROUP

Četrtek, 8. 10. 2020, 8.00

2 meseca, 1 teden

Napake, ki jih počnemo med vožnjo: kakšen pa je vaš položaj v avtomobilu?

Vsebino omogoča REGIA GROUP

Kolikokrat si zares dobro nastavite položaj telesa med vožnjo? Tudi če avtomobil uporabljate samo vi, je vsaj enkrat na leto dobro preveriti in po potrebi prilagoditi položaj telesa med vožnjo. Danes avtomobili z regulacijo višine in globine volana, sedeža, naklona naslona itd. omogočajo različne prilagoditve položaja, za katere si je vredno vzeti nekaj minut in se jim posvetiti. Tako bomo poskrbeli za svoje udobje, in kar je morda še pomembneje, za svojo varnost.

Prispevek je bil objavljen v jesenski izdaji revije Zgodbe s ceste. Nova, brezplačna e-revija je zanimiv priročnik in obvezno branje za vse tiste, ki ljubijo čvrst oprijem volana, rezek vonj bencina in neskončne možnosti poti, ki jih raziskujemo z jeklenimi konjički.

PRENESITE E-REVIJO IN ZADENITE KULINARIČNO DOŽIVETJE V RESTAVRACIJI Z MICHELINOVO ZVEZDICO V VILI PODVIN!

S prenosom e-revije sodelujete tudi v nagradni igri. Potegujete se lahko za kulinarično doživetje v restavraciji z Michelinovo zvezdico v Vili Podvin. Tam s pomočjo sezonskih sestavin z domačega vrta in okoliških kmetij obujajo pozabljene tradicionalne slovenske jedi. Uživali boste v pristni kulinariki, nadgrajeni s sodobnimi kuharskimi tehnikami in podvinsko ustvarjalnostjo. Prepustite se kuharskemu virtuozu Urošu Štefelinu. Veliko sreče pri žrebu!

1. Nastavite višino in naklon sedeža

Idealno višino sedeža prepoznamo, kadar so naši boki v isti višini kot naša kolena. Seveda ob predpostavki, da imamo ob takšnem položaju tudi dober pregled nad cestiščem in vsemi potrebnimi inštrumenti. Če sedeža ne morete dvigniti dovolj visoko, pa si lahko pomagate z blazino. Pomemben je tudi naklon sedala – to naj bo karseda ravno in naj nas ne sili v zadnji del sedeža.

Pravilen položaj telesa | Foto:

2. Pravilen položaj sedeža

Sedež pomaknite naprej proti volanu do točke, ko lahko do konca pritisnete vsa pedala brez odmikanja hrbtenice od naslonjala. Kot v kolenu naj znaša od 20 do 30 stopinj, to pa naj bo vsaj kakšen centimeter (oz. za dva prsta) odmaknjeno od roba sedeža, kar bo poskrbelo za ustrezno cirkulacijo v nogah.

Regia Group | Foto:

3. Pomemben je naklon naslonjala in podpore za glavo

Večina modernih avtomobilov poleg standardne nastavitve naslonjala in podpore za glavo ponuja tudi podporo ledvenega dela, ki je nadvse priporočljiva za vse, ki v avtomobilu prebijete več ur dnevno. Sicer pa je pravilen položaj tisti, ki nam omogoča vožnjo z ravnim vratom in glavo rahlo odmaknjeno od podpore za glavo. Kot v komolcu naj ob držanju volana znaša 120 stopinj

Regia Group | Foto:

4. Kako je z višino volana?

Kot je razvidno s spodnje skice, višino volana prilagodimo glede na druge dejavnike, na splošno pa velja pravilo, da mora ob iztegnjeni roki zapestje počivati na vrhu volanskega obroča. Tako boste lahko dosegli kot 120 stopinj v komolcu, pomemben pa je tudi pregled nad inštrumenti, zato bodite pozorni tudi na ta dejavnik. Roke naj bodo na volanu v položaju “petnajst do treh”. Le tako bo dovolj prostora za sproženo zračno blazino.

Pravilen položaj telesa | Foto:

Pravilna drža bo pripomogla k večji varnosti in udobju. Na dolgi rok, sploh, če v avtomobilu presedite več časa, pa vam bo prinesla tudi manjšo obrabo sklepov in manj obremenjeno hrbtenico. V primeru težav s hrbtom pa vam bo, kot smo že omenili, odlično služila ledvena opora, ki jo lahko izdelate tudi sami (namige in nasvete poiščite na spletu).

Ob vsaki korekciji položaja pa nikar ne pozabite nastaviti tudi vseh treh ogledal. Tudi to opravilo vam ne bo vzelo veliko časa, je pa bistvenega pomena za popoln pregled nad dogajanjem v neposredni okolici.

Iščete navdih za jesenski izlet z avtomobilom?

Izvedeli ste vse informacije o pravilnem položaju med vožnjo, vaša naslednja pot z vašim jeklenim vozičkom bo tako še bolj udobna in varna.

Iščete navdih, kam se odpraviti na jesenski izlet? V pomoč so vam lahko ideje v jesenski izdaji revije Zgodbe s ceste.

Upoštevajte njihove predloge in se za konec tedna z družino odpravite na lov za zadnjimi sončnimi žarki. Ti so jeseni veliko bolj prizanesljivi, zato je to odličen čas za odkrivanje naravnih lepot med izjemno slikovitimi sprehodi. Pred tem pa nikar ne pozabite na jesensko vzdrževanje svojega jeklenega konjička in seveda odgovorno vožnjo.

Regia | Foto:

Postanite del skupnosti tudi vi, preberite še preostale zanimive in kakovostne vsebine ter prenesite brezplačno e-revijo Zgodbe s ceste!

Regia Group, ki spada med vodilna podjetja za opravljanje tehničnih pregledov in registracij motornih vozil v Sloveniji, natančno pozna vse ceste. Letos se predstavljajo z novim kreativnim projektom in e-revijo Zgodbe s ceste. Tudi v jesenskih Zgodbah s ceste ne manjka kakovostnih in zanimivih vsebin:

  • Intervju z Gabrom Keržišnikom
  • Jesenske neprijetnosti na cesti
  • Skladnost vozil in homologacija
  • Top avto pripomočki
  • Vse, kar morate vedeti o menjavi pnevmatik
  • Kako voziti v dežju?
  • Super pobarvanka
  • Vzdrževanje in hramba starodobnika
Ne spreglejte