Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
7. 10. 2015,
6.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mitsubishi

Sreda, 7. 10. 2015, 6.34

8 let

Mitsubishi lancer EVO se poslavlja, koliko stanejo rabljeni v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mitsubishi bo na trg poslal še zadnjih 1.600 lancerjev v različici EVO, s katerimi si je zgradil svetovno prepoznavnost in športno kredibilnost. Prihodnost Mitsubishija je hibridna.

Zadnje dejanje lancerja EVO

Mitsubishi bo na ceste poslal še zadnjo različico svojega legendarnega športnega avtomobila, ki je preživel deset generacij. Lancerji v različici EVO so bili pojem športnosti japonske znamke, s katerim je Mitsubishi v svetovnem prvenstvu v reliju najprej osvojil štiri zaporedne naslove svetovnih prvakov med vozniki, nato pa še številne naslove v regionalnih in nacionalnih razvrstitvah. Svetovni prvak z mitsubishiji je bil med leti 1996 in 1999 Tommi Makinen, ki zdaj s svojim podjetjem kreira novo Toyotino tovarniško ekipo za svetovno prvenstvo v reliju.

Mitsubishi bo naredil le 1.600 vozil omejene zadnje serije, ki jo bo poganjal dvolitrski turbomotor z močjo 303 "konjev" in 413 njutonmetri navora. Moč se bo na vsa štiri kolesa prenašala prek petstopenjskega ročnega menjalnika. Da je to pravi serijski dirkalnik za vsakodnevno uporabo, dokazujejo tudi Brembove zavore in Eibachovi blažilniki. V notranjosti bodo imeli sedeži napis Special Edition, manjkala pa ne bo niti serijska številka avtomobila.

Lancer EVO je pojem športnosti tudi v Sloveniji, kar dokazuje ponudba na trgu rabljenih vozil

Mitsubishi je z dirkalniki na osnovi lancerja EVO veliko športnih uspehov dosegel tudi v Sloveniji, saj je po osvojenih naslovih državnega prvaka najuspešnejši proizvajalec v slovenskem reliju. Vozniki so bili z njim prvaki petkrat, Darku Peljhanu se letos obeta še šesti naslov. Mitsubishiji v različnih generacijah so do zdaj dobili 29 relijev za slovensko državno prvenstvo.

Tudi na trgu rabljenih avtomobilov ne manjka ponudbe športnih lancerjev EVO. Nekaj let starega japonskega štirikolesno gnanega športnika je mogoče dobiti za od 20 do 30 tisoč evrov. Trenutno jih je v Sloveniji na prodaj skoraj deset, na cestah pa se jih seveda vozi še bistveno več.

Japonci so že pred časom potrdili, da lancerja evolution enajste generacije ne bo. Avtomobil bodo sicer izdelali, a ne bo nadaljeval sporočilnosti predhodnikov. Avtomobil naj bi bil bližje crossoverju ali športnemu terencu, predvsem pa ga bo poganjal hibridni pogonski sklop.

Ne spreglejte