Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 11. 2020,
5.30

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

Natisni članek

Slovenski avto leta 2021 Prodaja avtomobilov

Četrtek, 5. 11. 2020, 5.30

3 leta, 5 mesecev

Izbor Slovenski avto leta 2021

Minus 25 odstotkov: znani so podatki za Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

4

renault clio dizel | Renault clio je bil prepričljiv zmagovalec zadnjega izbora Slovenski avto leta, to pa je tudi tradicioalno eden najbolje prodajanih avtomobilov v Sloveniji. | Foto Gregor Pavšič

Renault clio je bil prepričljiv zmagovalec zadnjega izbora Slovenski avto leta, to pa je tudi tradicioalno eden najbolje prodajanih avtomobilov v Sloveniji.

Foto: Gregor Pavšič

Skupna prodaja novih avtomobilov bo sicer letos v Sloveniji za okrog 25 odstotkov nižja kot lani, večina najpomembnejših novosti pa je na trg že prispela. Izbiramo pet finalistov za izbor Slovenski avto leta, kjer se letos obeta nadvse zanimiv nabor favoritov.

Avtomobilsko leto 2020 bo prav zagotovo zaznamovala epidemija novega koronavirusa, ki je prodajne salone zaprla že spomladi, zaprti pa so tudi trenutno. V zadnjih mesecih se je začel izkupiček trgovcev popravljati, kljub temu pa bo letošnji skupni upad težko kaj manj kot 25-odstoten.

Kljub temu pa je leto 2020 zaznamoval tudi prihod številnih zanimivih novih avtomobilov, med katerimi bodo spet izbirali zmagovalca v izboru Slovenski avto leta 2021. Finaliste za izbor pa določate prav bralci, zato vas vabimo k izpolnjevanju spodnje glasovnice.

V desetih mesecih trgovci prodali 15.610 avtomobilov manj kot lani

Oktobra so slovenskim avtomobilskim trgovcem uspelo prodati – gre za bruto prodajo, torej tudi za delni izvoz v tujino – 4.549 novih avtomobilov. To je bilo 1.434 avtomobilov oziroma 23,9 odstotka manj kot oktobra lani. Tudi tokrat so med posameznimi razredi, primerjano z oktobrom lani, prodajno zrasli električni avtomobili, in sicer za 89 odstotkov (96 vozil).

Na letni ravni slovenski avtomobilski bruto trg za lanskim izkupičkom prvih desetih mesecev zaostaja za 24,6 odstotka. To pomeni primanjkljaj 15.610 tisoč prodanih avtomobilov. Namesto lanskih 63.391 so jih letos prodali 47.781. Ponovimo, gre za podatke z vključenim izvozom. Skupno število avtomobilov, ki ostanejo v Sloveniji, je bilo v povprečju do zdaj nižje za okrog 30 odstotkov.

prodaja avtomobilov oktober | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte