Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
13.49

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz razred B advertorial

Sreda, 4. 3. 2015, 13.49

2 meseca, 3 tedne

Merceds-Benz razreda B – skupaj z ramo ob rami ščitita družino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste opazili, da ko beseda nanese na družinski avtomobil, se največkrat izgovori besedo varnost? Ne brez razloga, v človeških genih je ohraniti rod.

Pa čeprav v 21. stoletju, ko resda ni več nevarnosti, da nam družino pohrusta mamut. Danes nevarnost kaže drugačne obraze. Eden teh je promet. Mercedesovi inženirji že od vsega začetka, ko so ustoličili to avtomobilsko znamko, visoko na drog dvigujejo zastavo v čast varnosti. Beseda varnost je zapakirana v pojme aktivna varnost, pametna vožnja in kot osebni pečat znamke Intelligent Drive Mercedes-Benz. Vse to je oplazilo tudi razred B. Že obstoječi sistem za preprečevanje trčenja Collision Prevention Assist so nadgradili in ga serijsko opremili z avtonomnim serijskim zaviranjem.

V varnem objemu …

Kar zadeva varnost, pa to še zdaleč ni vse, kar Mercedesova vozila nudijo. Že omenjeni sistem je bogat prispevek k avtonomni vožnji, v kateri umetna inteligenca namesto voznika nadzira avtomobil. Mercedes-Benz serije B bi lahko opisali kot čuteč, čuječ in z občutkom. Zakaj? Ker ima čutila, no, ne takšna prava, ampak elektronska. Ta znajo na primer obdržati smer in avtomobil znotraj voznega pasu, mrtvi koti so preteklost, saj jih omenjena čutila nadzirajo zelo učinkovito.

Tudi sama hitrost je precej bolj kontrolirana, saj jo zmore sistem aktivno vzdrževati, pri tem pa še popazi na ustrezno varnostno razdaljo in v primeru nenadne možnosti samodejno zavira. Sistem PRE-SAFE bo za voznika in potnike poskrbel, če bo do nesreče vseeno prišlo. V takem primeru je pomembno omeniti, da se motor izklopi samodejno, dotok goriva pa se prekine. Vrata se odklenejo, da lahko do nas pridejo reševalci.

Ker se nesreče pogosto zgodijo zaradi slabe vidljivosti ali v nepreglednem delu cestišča, so pri Mercedes-Benzu pomislili tudi na to: opozorilne utripalke se lahko samodejno aktivirajo, notranjost avtomobila pa osvetlijo notranje luči. Prek multimedijskega sistema COMAND Online lahko v primeru nezgode ali okvare lahko v povezavi s povezanim mobilnim telefonom samodejno prikličete klicni center za pomoč v sili, vendar mora biti v sistem povezan mobilni telefon. In še to: vsi komunikacijski kanali so prilagojeni tako, da so voznikove oči kljub komunikaciji usmerjene na cesto, njegove roke pa so na volanskem obroču. Varnost je le na prvem mestu, kajne?

Zabava in varnost z roko v roki?

Ker pa morda varnost zveni kot grožnja zabavi, uživanju in spontanosti, vas bo naslednja oznaka gotovo prepričala v nasprotno: 4Matic. Zveni domače? Kdor je že vodil Mercedes-Benzov avtomobil z vsekolesnim pogonom, bo vedel, za kaj gre. In se strinjal. Zabava in varnost gresta z roko v roki.

Pomlad, poletje, jesen, zima nanizajo na paleto marsikaj, vsem letnim časom pa sta skupna varnost in zabava. Ker oprijem se ne ozira na letni čas. elektronsko nadzorovani štirikolesni pogon 4Matic se odlično znajde na snežni podlagi, kar je dokazal v popolnem zimske dnevu, ko je brez težav premagoval globok sneg na poligonu. 4Matic se ponaša s hipnim prilagajanjem, kar pomeni, da povsem samodejno prenaša pogonske moči v razmerju 100 : 0 ali 50 : 50 med sprednjo in zadnjo premo.

V kakšnem razmerju avtomobil to počne, je odvisno od kakovosti oprijema pod kolesi. Ko sprednji kolesni par na zasneženi cesti začne izgubljati oprijem, se hipno aktivira še pogon zadnjega kolesnega para. Ta še posebej na spolzkih in zasneženih cestah pomeni več varnosti in zanesljivosti, na toplem asfaltu, tam sredi zavojev, pa še krepi dinamičnost vožnje, kar pomeni zelo visoko postavljeno mejo zdrsa in posledično veliko vozniških užitkov.

Smo prepričali očete, ki so morda svoji očetovski vlogi morali prilagoditi tudi svojega jeklenega konjička? Čeprav je Mercedes-Benz razreda B družinski avtomobil, enoprostorec, vam bo, ko ga boste enkrat vzeli za svojega, dokazal, da zasluži mesto družinskega "bodyguarda", da bo do zadnjega ščitil vaš ponos – podmladek. Ko pa bosta skupaj sama, kot moški z moškim, se bo vgrajeno tehnično znanje inženirjev sprevrglo v čisto igro, khm, pardon, boj s hudobci, ki jih bosta skupaj odgnala in zaščitila družino.

Ne spreglejte