Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
12.49

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Autocommerce d.o.o.

Foto: Mercedes-Benz

1

Natisni članek

advertorial udobje varnost pešcev Varna vožnja Tehno Avtomoto Mercedes-Benz

Torek, 3. 5. 2016, 12.49

2 meseca, 2 tedna

Mercedes-benz razreda E – zaupajte svojo osebno in poslovno mobilnost najpametnejši limuzini na svetu

Vsebino omogoča Autocommerce d.o.o.

Foto: Mercedes-Benz

1

Mercedes-benz razreda E prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Da je novi mercedes E postal središče pozornosti kupcev, ki želijo in pričakujejo tehnološko dovršenost, podčrtano z izjemno napredno avtomobilsko inteligenco, je moral biti najprej 48 polnih mesecev središče pozornosti 1.200 predanih inženirjev. In ti so avtomobilu, ki v marsičem postavlja nova merila odličnosti, namenili še 12 milijonov testnih kilometrov. Popolnoma nič ni bilo prepuščeno naključju – zato je mercedes-benz razreda E postal najnaprednejša poslovna limuzina na svetu.

Zakaj je novi razred E tehnični presežek? Oglejte si zakulisje razvoja in zahtevnih testov.

Skupek izkušenj, talentov in visoke tehnologije

Oprt na bogato dediščino devetih predhodnih generacij in trinajst milijonov izdelanih starejših bratov ponovno dviguje varnostno lestvico. | Foto: Mercedes-Benz Oprt na bogato dediščino devetih predhodnih generacij in trinajst milijonov izdelanih starejših bratov ponovno dviguje varnostno lestvico. Foto: Mercedes-Benz

Avtomobil, ki je sapo vzel že ob prvi predstavitvi na avtomobilskem salonu v Detroitu, takrat je tančico skrivnosti z njega povlekel prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche, s svojimi naprednimi varnostnimi pomagali že aktivno uresničuje Mercedesove smele načrte o do uporabnika prijaznejši mobilnosti.

Oprt na bogato dediščino devetih predhodnih generacij in trinajst milijonov izdelanih starejših bratov ponovno dviguje varnostno letvico – ne le v družini prestižne zvezde iz Stuttgarta, ampak kar v vsej avtomobilski industriji, kar samozavestno napove tudi eden njegovih razvojnih inženirjev, Christoph von Hugo: "Kar zadeva mene, naš novi razred E predstavlja najbolj inteligentno fuzijo čustev in vozniških užitkov, združenih z varnostjo in udobjem. 

Mislim, da trenutno ni drugega avtomobila, ki bi imel toliko tako različnih talentov. Zaradi zmožnostih v vseh ključnih avtomobilskih postavkah, kot so učinkovitost, varnost in udobje. In zaradi izjemnih komunikacijskih sposobnostih in seveda po vozniških užitkih, ki jih je sposoben ponuditi."

Varnostni sistemi nove generacije za promet brez trkov

Popoln pregled nad dogajanjem na cesti s kamero 3D stereo, petimi radarji (dolgi, srednji in kratki doseg, kot nadzora od 20 do 140 stopinj) in ultrazvokom: 40 metrov za vozilom in 250 metrov pred vozilom. | Foto: Mercedes-Benz Popoln pregled nad dogajanjem na cesti s kamero 3D stereo, petimi radarji (dolgi, srednji in kratki doseg, kot nadzora od 20 do 140 stopinj) in ultrazvokom: 40 metrov za vozilom in 250 metrov pred vozilom. Foto: Mercedes-Benz

Zmogljivost njegovih sistemov, ki pomenijo Mercedesov nov korak na poti do povsem avtonomne vožnje in so združeni pod imenom Drive Pilot, je izredna.

Aktivni radarski tempomat vidi do četrt kilometra pred vozilo, zato je sposoben prilagajati hitrost ali slediti avtomobilu spredaj do hitrosti 210 kilometrov na uro, njegovo odzivanje pa je brez napake pravočasno in uglajeno, kot bi utegnilo biti pri zares izkušenem vozniku. In to je šele osnova, zaradi katere voznika in potnike lahko razvaja že s skoraj povsem avtonomno vožnjo. To pomeni, da zna samodejno slediti toku nepreglednih kolon, da zna s pomočjo složnega sodelovanja radarja in ultrazvoka elegantno in na ukaz voznika sam menjati vozne pasove, prehitevati in tudi na takšen način skrbeti za varnost svoje dragocene vsebine – potnikov.

70 kilogramov lažji od predhodnika, odlična aerodinamika (koeficient zračnega upora 0,23). | Foto: Mercedes-Benz 70 kilogramov lažji od predhodnika, odlična aerodinamika (koeficient zračnega upora 0,23). Foto: Mercedes-Benz

Upoštevati zna hitrostne omejitve, negira celo učinke neugodnih bočnih vetrov, da ne nadzira le voznega pasa, na katerem je, ampak tudi sosednje. Seveda pred njim niso skriti niti mrtvi koti, obvarovati zna pred naleti z boka v križiščih ali preprečiti trk ob neprevidnem ritenskem zapuščanju parkirišča.

Njegov aktivnozavorni pomočnik s kamerami in radarji prevzema vlogo nezmotljivega aktivnega reševalca, ki je na preži vsako tisočinko sekunde vožnje. Deluje tudi in predvsem s proaktivnim reševanjem človeških življenj, saj zna prepoznati in preprečiti tudi trk z najbolj izpostavljenimi in obenem neprecenljivo dragocenimi prometnimi udeleženci – pešci.

Vsej omenjeni varnostni armadi pa dodaja še dejstvo, da zmore v primeru nevarnosti trka reševati življenja celo z aktivnim krmiljenjem in sugeriranjem pravilnega giba volana. Mercedes E je eden redkih avtomobilov na svetu, če ne kar edini, pri katerem se poraja prelomen pomislek – ali se bo voznik v njem, če se bo v polni meri zanašal na njegovo učinkovito mrežo sodobnih pomagal, sploh še kdaj znašel v vlogi povzročitelja prometne nesreče. Odgovor je odločni ne.

Vsi najnovejši sistemi tehnologije Intelligent drive (pametna vožnja), med katerimi izstopajo sistem drive pilot (samodejno menjavanje pasu ob vključitvi smernika, praktično povsem avtonomna vožnja pri nizkih hitrostih pod 50 km/h v gneči in zastojih), samodejno parkiranje s pametnim telefonom, sistem za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, aktivni radarski tempomat z razponom delovanja vse do hitrosti 210 kilometrov na uro, matrične luči LED … | Foto: Mercedes-Benz Vsi najnovejši sistemi tehnologije Intelligent drive (pametna vožnja), med katerimi izstopajo sistem drive pilot (samodejno menjavanje pasu ob vključitvi smernika, praktično povsem avtonomna vožnja pri nizkih hitrostih pod 50 km/h v gneči in zastojih), samodejno parkiranje s pametnim telefonom, sistem za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, aktivni radarski tempomat z razponom delovanja vse do hitrosti 210 kilometrov na uro, matrične luči LED … Foto: Mercedes-Benz

Na cesti – avtomobilska poezija v gibanju, prepojena z udobjem

Na cesti izstopajo prvovrstno udobje z aktivnim zračnim vzmetenjem air body control z nadzorom vsakega kolesa posebej in samodejnim prilagajanjem višine, štirikolesni pogon 4matic v službi varnosti, zmogljivosti in uporabnosti v vseh pogojih vožnje.  | Foto: Mercedes-Benz Na cesti izstopajo prvovrstno udobje z aktivnim zračnim vzmetenjem air body control z nadzorom vsakega kolesa posebej in samodejnim prilagajanjem višine, štirikolesni pogon 4matic v službi varnosti, zmogljivosti in uporabnosti v vseh pogojih vožnje. Foto: Mercedes-Benz

E ostaja sinonim vozila, ki v poslovnem svetu pomeni ultimativno združitev udobja in vzornih voznih lastnosti. Po kakovosti ambienta in pozitivnih občutkih, ki voznika prepojijo že v prvih sekundah sedenja v udobnih, a čvrstih sedežih, se lahko kosa celo z Mercedesovo zastavonošo – veličastnim razredom S.

Sposoben je gosposkega križarjenja, ki ga kupec lahko nadgradi tudi z zračnim vzmetenjem, zaradi katerega bi, tako govori najnovejša urbana legenda, še Aladin prodal svojo letečo preprogo in se raje pustil zapeljati na zadnjih foteljih E-ja. Sploh če bi vedel, da bi lahko izbiral med štirimi značajsko povsem različnimi voznimi programi: Comfort, ECO, Sport in Sport+. Ob tem velja še, da v športno-poslovnem stilu v ovinke vabi tudi dinamične voznike – tiste, ki od podvozja zahtevajo največ.

Perverzijo sodobne tehnike nadaljujejo zelo dober projicirni zaslon, ki odlično prikazuje navigacijske podatke, tu so še 64 barvnih nastavitev ambientalne osvetlitve notranjosti, visokokakovostno ozvočenje, sedeži prvega razreda, odeti v prešito usnje … Res, nimamo pripomb nad brezhibno urejeno kabino. | Foto: Mercedes-Benz Perverzijo sodobne tehnike nadaljujejo zelo dober projicirni zaslon, ki odlično prikazuje navigacijske podatke, tu so še 64 barvnih nastavitev ambientalne osvetlitve notranjosti, visokokakovostno ozvočenje, sedeži prvega razreda, odeti v prešito usnje … Res, nimamo pripomb nad brezhibno urejeno kabino. Foto: Mercedes-Benz

Kjerkoli pristanejo prstne blazinice, je čutiti vrhunske materiale in videti oblikovalsko uglajenost v stilu, značilnem za znamko, pozitivne občutke pa stopnjujejo tudi številne nove tehnologije.

Novi Mercedes-benz razreda E | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

V stilu omenjenega razreda S tudi okretnejši E odličen vtis pusti z dvema velikima, kar 12,3-palčnima visokoresolucijskima zaslonoma na mestu, kjer je pri večini tekmecev danes še klasična instrumentna plošča.

Raztegnjena čez dobro polovico armaturne plošče razvajata z grafično bogatostjo, vredno ekskluzivne kabine, njuna vsebina je informacijsko bogata, vozniki in potniki pa si jo seveda lahko prilagodijo s tremi postavitvami merilnikov – classic, progressive in sport. To je le še eden od načinov, s katerim Mercedes-Benz skrbi, da nobena želja poslovneža ali družinskega človeka ne bo ostala neuslišana.

Raven doživetja dodatno dvigne svetovna premiera – površini, občutljivi na dotik, ki so ju Mercedesovi genialni ustvarjalci namestili na volanski obroč. | Foto: Mercedes-Benz Raven doživetja dodatno dvigne svetovna premiera – površini, občutljivi na dotik, ki so ju Mercedesovi genialni ustvarjalci namestili na volanski obroč. Foto: Mercedes-Benz

Raven doživetja dodatno dvigne svetovna premiera – površini, občutljivi na dotik, ki so ju Mercedesovi genialni ustvarjalci namestili na volanski obroč. Dokazano učinkovit način upravljanja informacijskega sistema, ki mu v celotni avtomobilski industriji ni para, odlično dopolnjujejo še brezhibno delujoče glasovno upravljanje in uslužna navigacijska naprava, sodobno tehnološko ponudbo znotraj med drugim zaokrožujeta še barvni projicirni zaslon, pa 64 različnih barv ambientalne osvetlitve … Drobnih daril razreda E, ki bodo služili voznikom, zlepa ne zmanjka.

Na avtocesti ta pametna limuzina ponuja še eno novost: samodejno menjavanje voznega pasu. Da E sam zamenja pas, je dovolj, da voznik dve sekundi drži ročico smernih utripalk v želeni smeri menjave pasu, levi ali desni. Radar in ultrazvok preverita razpoložljiv prostor in dogajanje na sosednjem pasu, volan pa elegantno usmeri drive pilot. V primeru prehitevanja počasnejšega, spredaj vozečega vozila pa glede na nastavljeno hitrost aktivnega tempomata sočasno pospeši. | Foto: Jure Gregorčič Na avtocesti ta pametna limuzina ponuja še eno novost: samodejno menjavanje voznega pasu. Da E sam zamenja pas, je dovolj, da voznik dve sekundi drži ročico smernih utripalk v želeni smeri menjave pasu, levi ali desni. Radar in ultrazvok preverita razpoložljiv prostor in dogajanje na sosednjem pasu, volan pa elegantno usmeri drive pilot. V primeru prehitevanja počasnejšega, spredaj vozečega vozila pa glede na nastavljeno hitrost aktivnega tempomata sočasno pospeši. Foto: Jure Gregorčič

Video: Temo spreminja v dan z novimi, pametnimi matričnimi LED-žarometi

Val navora ne pojenja, poraba pod štirimi litri na sto kilometrov

Pri Mercedesu poudarjajo, da dizelski stroj 220d postavlja novo dimenzijo učinkovitosti. Po novem ima zelo prepričljivih 143 kilovatov oziroma dobrih 190 "konjev", na tovarniških meritvah pa je v povprečju porabil 3,9 litra na sto kilometrov.  | Foto: Mercedes-Benz Pri Mercedesu poudarjajo, da dizelski stroj 220d postavlja novo dimenzijo učinkovitosti. Po novem ima zelo prepričljivih 143 kilovatov oziroma dobrih 190 "konjev", na tovarniških meritvah pa je v povprečju porabil 3,9 litra na sto kilometrov. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je svoj adut poslovnega razeda opremil s pogonsko paleto, vredno pozornosti varčnih. Dvolitrskemu bencinskimi štirivaljniku s 135 kilovati se pridružujejo popolnoma nov dvolitrski dizelski motor (220 d), kompaktni aluminijasti štirivaljnik, ki s 143 kilovati največj moči obljublja senzacionalno nizko, 3,9-litrsko porabo na sto kilometrov. Združen z novim devetstopenjskim menjalnikom 9G-tronic, ki kljub bliskoviti hitrosti deluje skoraj popolnoma nezaznavno, bo motor predstavljal idealno kombinacijo vzorne varčnosti z zmogljivostjo.

Medtem ko najzmogljivejšo motorno izvedbo v tem trenutku predstavlja šestvaljni dizel z oznako E 350 d (190 kilovatov, 620 njutonmetrov navora, 5,1-litrska poraba), je Mercedes za serijsko proizvodnjo pripravil tudi priključnega hibrida E 350e, ki na trg pride pozneje.

Novi Mercedes-benz razreda E | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Ponujal bo kar 210 kilovatov sistemske moči, ob tem pa 550 njutonmetrov največjega navora. Litij-ionska baterija bo zagotavljala okoli 30-kilometrski doseg, neslišno se bo mogoče peljati do 130 kilometrov na uro, s pomočjo Mercedesove hišne polnilnice pa bo baterija napolnjena le v uri in pol.

Ob vseh omenjenih podatkih je najbolj navdušujoč tisti o porabi – bila naj bi le 2,1-litrska, kar do neke mere potrjujejo že prvi rezultati novinarjev, ki jim je vozilo uspelo preizkusiti. Siolovemu Juretu Gregorčiču je, na primer, uspelo hibrida v realnem prometu peljati z 2,8-litrsko porabo.

Mercedes-Benz je svet poslovnih limuzin obogatil z avtomobilom, ki bo njegov vrh krojil še dolgo časa

Mercedes-Benzu je z novim razredom E uspelo preseči samega sebe. Brezhibno je združil tradicijo s prihodnostjo, rezultat pa je eden najvarnejših, najvarčnejših in najbolj zaželenih avtomobilov na svetu ta hip. S pomočjo revolucijskih korakov na področju aktivnovarnostne tehnologije, prestižne kabine in vsemi prednostmi, ki jih ponuja, je Mercedes-Benz svet poslovnih limuzin obogatil z avtomobilom, ki bo njegov vrh krojil še dolgo časa.

Povsem svoj svet novi E ponuja tudi, ko človek sede na sovozniški sedež. Ne gre le za vrhunske materiale, izdatno nastavljivost in veliko prostora na obeh prvih dveh sedežih. Kabina je res zelo uglajena. Celo navtično tematiko lesenih oblog je mogoče naročiti, odeto v lak visokega sijaja. Da, domišljija ima prosto pot.  | Foto: Mercedes-Benz Povsem svoj svet novi E ponuja tudi, ko človek sede na sovozniški sedež. Ne gre le za vrhunske materiale, izdatno nastavljivost in veliko prostora na obeh prvih dveh sedežih. Kabina je res zelo uglajena. Celo navtično tematiko lesenih oblog je mogoče naročiti, odeto v lak visokega sijaja. Da, domišljija ima prosto pot. Foto: Mercedes-Benz

Tehnični podatki: Mercedes-benz razreda E

limuzina višjega srednjega razreda, D-segment, 5 sedežev; 4 vrata

dolžina: 4923 mm; širina: 11852 mm; višina: 1468 mm; medosna razdalja: 22939 mm; prtljažnik: 530 litrov (zadnja klop se podira v razmerju 40:20:40); dimenzija gum in paltišč: 205/65 R16 ali 225/55 R17 ali 245/45 R18 ali 245/40 R19 ali 245/35 R20 ali 275/30 R20; obračalni krog: 11,6 metra; rezervoar za gorivo: 50 litrov

spodaj zapisani motorji so že na voljo; kasneje pridejo še modeli: E 300 (2,0-litrski bencinski štirivaljnik 180 kW in 370 Nm), E 400 4matic (3,0-litrski bencinski V6 245 kW in 480 Nm) in E 350 e (priključni hibrid 210 kW in 550 Nm)

E 200: bencinski turbo 4-valjni vrstni motor 16V; prostornina: 1991 cm3; moč: 135 kW pri 5.500 vrt/min; navor: 300 Nm od 1200 do 4000 vrt/min; 9-stopensjski samodejni menjalnik 9G-tronic; pogon zadaj; masa: 1605 kg; nosilnost: 640 kg; hitrost: 240 km/h; pospešek: 7,7 s; poraba: 5,9 do 6,3 l/100 km (velikost platišč); emisije CO2: 132 do 142 g/km (velikost platišč), EURO 6, cena: 47.720 EUR

E 220 d: turbodizelski 4-valjni vrstni motor 16V; prostornina: 1950 cm3; moč: 143 kW pri 3.800 vrt/min; navor: 400 Nm od 1600 do 2800 vrt/min; 9-stopensjski samodejni menjalnik 9G-tronic; pogon zadaj; masa: 1680 kg; nosilnost: 640 kg; hitrost: 240 km/h; pospešek: 7,3 s; poraba: 3,9 do 4,3 l/100 km (velikost platišč); emisije CO2: 102 do 112 g/km (velikost platišč), EURO 6, cena: 49.590 EUR

E 350 d: turbodizelski V6 motor 24V; prostornina: 2987 cm3; moč: 190 kW pri 3.400 vrt/min; navor: 620 Nm od 1600 do 2400 vrt/min; 9-stopensjski samodejni menjalnik 9G-tronic; pogon zadaj; masa: 1800 kg; nosilnost: 640 kg; hitrost: 250 km/h; pospešek: 5,9 s; poraba: 5,1 do 5,5 l/100 km (velikost platišč); emisije CO2: 133 do 144 g/km (velikost platišč), EURO 6, cena: 63.850 EUR

Ne spreglejte