Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
27. 10. 2016,
8.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Volkswagen e-golf eUrban

Četrtek, 27. 10. 2016, 8.59

6 let, 6 mesecev

Med testnimi voznicami LPP tudi "najboljša" Jankovićeva direktorica

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

V prvem mesecu in pol so električni "taksiji" Mestne občine Ljubljana in LPP opravili 136 prevozov. Električne avtomobile iz storitve, s katero bi rad župan Zoran Janković tudi naredil red v vrstah taksistov in ki so zanimivi tudi ameriškemu Uberju, v popoldanskem času testira tudi direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.

Mestna občina Ljubljana in LPP sta kupila oziroma poslovno najela 20 električnih volkswagen e-golfov. Slaba lastnost avtomobilov je zelo počasno polnjenje na mestnih javnih polnilnicah. Mesečni najem za vsak avtomobil stane 99 evrov. | Foto: Jure Gregorčič Mestna občina Ljubljana in LPP sta kupila oziroma poslovno najela 20 električnih volkswagen e-golfov. Slaba lastnost avtomobilov je zelo počasno polnjenje na mestnih javnih polnilnicah. Mesečni najem za vsak avtomobil stane 99 evrov. Foto: Jure Gregorčič

Vse o storitvi eUrban v Ljubljani: kako naročiti prevoz, kje vozijo avtomobili, komu so namenjeni ...

Zdenko Grozde, direktorico Javnega holdinga Ljubljana, je župan Zoran Janković pred časom ocenil za svojo najboljšo direktorico. | Foto: STA , Zdenko Grozde, direktorico Javnega holdinga Ljubljana, je župan Zoran Janković pred časom ocenil za svojo najboljšo direktorico. Foto: STA , LPP: Med testnimi voznicami tudi direktorica ljubljanskega holdinga Zdenka Grozde

Vozila upravlja LPP, kjer storitve do zdaj še niso polno aktivirali. Del vozil je dnevno na čakanju, preostala pa uporabljajo testno. Testiranja izvajajo v celotni mreži LPP, največ na progi 26. Dnevno preizkušajo tudi domet in načine polnjenja. Avtomobile lahko vozijo le uslužbenci LPP in MOL.

"Električne e-golfe testirajo uslužbenci MOL, LPP in direktorica Javnega holdinga Ljubljana. Ti testirajo njihovo zmogljivost, doseg, porabo, čas polnjenja in druge tehnične elemente," so nam na vprašanje, kdo vse se brezplačno prevaža z občinskimi električnimi avtomobili in zakaj smo vsaj eno izmed vozil v nočnih urah videli parkirano tudi v kraju zunaj Ljubljane, sporočili iz LPP.

Direktorica Javnega holdinga Ljubljana, pod njenim okriljem je tudi LPP, je Zdenka Grozde. Župan Janković jo je nekoč ocenil za najboljšo direktorico v državi.

So postali električni e-golfi tudi nova popoldanska službena vozila? Vožnja v okolici Ljubljane je z dosegom dobrih sto kilometrov praktično zastonj. Pri LPP poudarjajo, da gre za njihovo testiranje. Potrdili so nam, da to vlogo opravlja tudi direktorica Javnega holdinga Ljubljana.  | Foto: Metka Prezelj So postali električni e-golfi tudi nova popoldanska službena vozila? Vožnja v okolici Ljubljane je z dosegom dobrih sto kilometrov praktično zastonj. Pri LPP poudarjajo, da gre za njihovo testiranje. Potrdili so nam, da to vlogo opravlja tudi direktorica Javnega holdinga Ljubljana. Foto: Metka Prezelj

V mesecu in pol so mestni "taksiji" opravili 136 prevozov

Od začetka septembra do 18. oktobra so električni volkswagen e-golfi opravili 136 prevozov, torej približno tri na dan. Vse potnike so sprejeli na želenem postajališču in ga nato odpeljali do končne destinacije na trasi linije 26 (Mali Lipoglav-Tuji Grm).

"Pot v povprečju traja 20 minut. Najpogosteje so se potniki odpeljali s postajališča Sostro do Malega Lipoglava oziroma do Tujega Grma. Razmerje voženj v obe smeri je približno enako. Potniki so različnih profilov, nekoliko večji pa je delež mladostnikov," pravijo na LPP.

Ljubljanski župan poudarja, da flota dvajsetih novih električnih e-golfov ni taksi služba, temveč storitev prevoza na klic, ki je del javnega prometa. Ti električni golfi bodo med drugim zagotavljali tudi mobilnost na tistih progah, kjer avtobus v določnem obdobju dneva ali ob koncih tedna ni najbolj ekonomična odločitev.  | Foto: Jure Gregorčič Ljubljanski župan poudarja, da flota dvajsetih novih električnih e-golfov ni taksi služba, temveč storitev prevoza na klic, ki je del javnega prometa. Ti električni golfi bodo med drugim zagotavljali tudi mobilnost na tistih progah, kjer avtobus v določnem obdobju dneva ali ob koncih tedna ni najbolj ekonomična odločitev. Foto: Jure Gregorčič

MOL za najem 20 e-golfov mesečno odšteje le slabih dva tisoč evrov

Mestna občina Ljubljana (MOL) je septembra začela ponujati storitev prevoza na klic, v katerega so vključili 20 električnih volkswagen e-golfov. Ti avtomobili za zdaj opravljajo prevoze le na določeni liniji, kjer je pokritost z avtobusi LPP slabša ali pa sploh ne obstaja. Takim linijam je storitev tudi prvenstveno namenjena. Župan Zoran Janković ob predstavitvi ni izključil možnosti, da bi ob morebitnem povečanem povpraševanju začeli ponujati tudi prevoze na poljubne lokacije in da prevozi ne bi bili več vezani le na uveljavljene linije ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

MOL za 20 vozil mesečno plača slabih dva tisoč evrov poslovnega najema oziroma 99 evrov na vozilo. Cena vsebuje vse stroške z izjemo električne energije.

Janković želi narediti red med taksisti, toda …

Proti MOL so svojo jezo že naslovili tudi ljubljanski taksisti, ki zavračajo navedbe župana Jankovića, da eUrban ni taksi storitev.

Upora taksistov se Janković ne boji, saj pravi, da je mesto določilo najvišjo ceno in da vsak lahko vozi po ceni, ki mu od te meje navzdol še ustreza. Med svojim mandatom je, kot pravi, taksistom večkrat predlagal, naj naredijo odlok po svoji meri, ki bi naredil red v njihovih vrstah. Tega niso bili sposobni narediti in se dogovoriti med seboj, trdi Janković. Tudi zato prihaja prevoz na klic, ta pa bo naredil konec kroženju po Ljubljani z namenom večjega računa za potnika, ki sedi v taksiju in mesta ne pozna.

Možnost vključevanja ljubljanskih električnih avtomobilov so omenili tudi predstavniki Uberja, ki bi ob morebitnem prihodu v Slovenijo želeli predstaviti tudi električno različico svoje storitve prevozov.

Ne spreglejte