Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
23. 5. 2023,
6.11

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Marko Grossi Rok Turk državno prvenstvo reli

Torek, 23. 5. 2023, 6.11

11 mesecev, 1 teden

Kdo bo državni prvak v reliju?

Letos ne bo dolgočasno: dva Slovenca za naslov najboljšega

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Marko Grossi | Najhitrejši posadki državnega prvenstva v reliju (z leve): Rok Turk, Blanka Kacin, Tara Berlot in Marko Grossi. | Foto Uroš Modlic

Najhitrejši posadki državnega prvenstva v reliju (z leve): Rok Turk, Blanka Kacin, Tara Berlot in Marko Grossi.

Foto: Uroš Modlic

V slovenskem reliju ima od leta 2017 popolno prevlado Rok Turk – ta je v zadnjih šestih sezonah osvojil 90 odstotkov vseh razpoložljivih točk in zmagal na 77 odstotkih relijev za slovensko DP. Letos se zdi njegova pot do naslova, tako zaradi odstopa na uvodnem reliju kot manjšega zaostanka glavnega tekmeca Marka Grossija, najtežja do zdaj.

V času nekdanje Jugoslavije so avtomobilski navdušenci uživali že v dvobojih Romane Zrnec in Vojka Podobnika, pa nato Braneta Kuzmiča in Tihomirja Filipovića, nato Kuzmiča in Silvana Lulika, prav tako konec devetdesetih tudi v odličnih predstavah Andreja Jereba in Darka Peljhana. Tudi dvoboji Jereba in Tomaža Kaučiča so bili pred slabimi 20 leti prava poslastica. Vsaj dva tekmeca v boju za naslov državnega prvenstva pa sta kajpak predpogoj za zanimivo prvenstvo.

Reli Velenje
Avtomoto Nov mejnik za avtomobilizem v Sloveniji, uspel bo Velenjčanom

Marko Grossi je prvi izzivalec šestkratnega državnega prvaka Roka Turka. | Foto: Uroš Modlic Marko Grossi je prvi izzivalec šestkratnega državnega prvaka Roka Turka. Foto: Uroš Modlic Če bo Grossi vedno drugi, bo Turk za lov potreboval pet zaporednih zmag

Letošnja sezona se je v Vipavski dolini začela z odstopom prvega favorita in šestkratnega državnega prvaka Roka Turka (hyundai i20 rally2). Idrijčan, ki zadnja leta sicer živi v Kalcah pri Logatcu, je sicer še vedno najhitrejši voznik v državnem prvenstvu. Okvara turbinskega polnilnika na prvem reliju pa mu je zapletla pot do novega naslova državnega prvaka, saj je zmagal ravno njegov najresnejši, objektivno tudi edini tekmec Marko Grossi (hyundai i20 R5). Če bo Grossi na naslednjih relijih vsaj drugi, bo Turk za nadomestitev "ničle" iz Vipavske doline potreboval zmage na naslednjih petih relijih.

"Ne glede na odstop ostaja načrt nespremenjen. Zanimajo me zmage v skupni razvrstitvi, torej tudi v mednarodni konkurenci. Če sem najhitrejši tam, potem je moja tudi zmaga na državnem prvenstvu," razmišlja Turk.

Turk in Grossi sta bila že lani najhitrejša voznika v slovenskem reliju. | Foto: Uroš Modlic Turk in Grossi sta bila že lani najhitrejša voznika v slovenskem reliju. Foto: Uroš Modlic

Turk je sezono sicer začel zelo hitro, a po okvari turbinskega polnilnika je moral na uvodnem reliju v Vipavski dolini odstopiti. | Foto: Uroš Modlic Turk je sezono sicer začel zelo hitro, a po okvari turbinskega polnilnika je moral na uvodnem reliju v Vipavski dolini odstopiti. Foto: Uroš Modlic

Vse od leta 2014 Turk v državnem prvenstvu ni bil slabši kot drugi. | Foto: Uroš Modlic Vse od leta 2014 Turk v državnem prvenstvu ni bil slabši kot drugi. Foto: Uroš Modlic Neverjetna prevlada: v obdobju 2017–2022 je Turk osvojil 90 odstotkov vseh razpoložljivih točk za DP

Turk je prvo zmago v skupni razvrstitvi slavil leta 2015 v Velenju, od leta 2017 pa ima popolno prevlado v slovenskem reliju. Že med letoma 2014 in 2016 pa je bil Turk trikrat državni podprvak.

Od leta 2017 do konca lanske sezone je bilo v slovenskem državnem prvenstvu izpeljanih 35 relijev, Turk pa jih je s sovoznikoma Blanko Kacin in Vilijem Ošlajem dobil kar 27 – torej 77 odstotkov vseh relijev. O Turkovi prevladi priča podatek, da je v zadnjih šestih sezonah osvojil kar 90 odstotkov vseh razpoložljivih točk za državno prvenstvo. V zadnjih treh sezonah je tekmecem prepustil pičlih šest točk.

Še največ jih je izgubil leta 2019, ko je imel na treh relijih tudi v tem obdobju edinega doraslega tekmeca – Boštjan Avbelj je dobil dva obračuna s Turkom, ta pa enega. Avbelj se je nato povsem usmeril v dirkanje v Italiji in se za naslov slovenskega prvaka nikoli ni resneje potegoval.

Statistika Roka Turka v sezonah 20172022:

 

št. relijev

zmage

odstopi

prednost v točkah

izgubljene točke za DP

2022

7

6

 

57

6

2021

6

6

 

65

0

2020

3

3

 

24

0

2019

7

4

1

63

42,5

2018

6

4

 

20,5

17,5

2017

6

4

1

21

35,5

Grossija odlikuje zelo atraktiven način vožnje. | Foto: Uroš Modlic Grossija odlikuje zelo atraktiven način vožnje. Foto: Uroš Modlic

Nekajkrat je dih vendarle zastal tudi Turku

Kljub Turkovi prevladi pa šest naslovov ni bilo samoumevnih in zlahka doseženih, kot bi nemara sklepali po tej statistiki. Leto 2017 je na reliju v Vipavski dolini začel z odstopom, in če ne bi na istem reliju odstopil tudi glavni tekmec Claudio De Cecco, bi konec sezone Turku v boju z italijanskim veteranom zmanjkalo točk.

Tudi predlani so Turku senzorji v dirkalniku vsaj dvakrat pošteno dvignili pritisk, zaradi velike prednosti si je lahko privoščil tudi prazne pnevmatike in celo menjavo teh sredi hitrostnih preizkušenj.

Marko Grossi | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic Slovenski "Colin McRae": v zadnjih dveh sezonah izjemno zanesljiv, zdaj ima tudi dve zaporedni zmagi

"V Velenju si želim predvsem peljati konstantno in brez napak. Torej kar najhitreje do cilja," napoveduje Grossi, ki mu zapiske zadnja leta bere Tara Berlot.

Portorožan ni od muh. Čeprav je v prvem delu svoje kariere zelo nihal v dosežkih in za dirkaškim volanom težko krotil svoj temperament, kar ga je brez dvoma stalo nekaj lepih uvrstitev in s tem si je tudi prislužil naziv "slovenskega Colina McRaeja", je postal v zadnjih dveh sezonah zelo konstanten.

V letih 2021 in 2022 je bil na relijih za slovensko DP le enkrat slabši kot drugi, zadnja dva relija pa je z nekaj Turkove pomoči celo zmagal. Vozi sicer eno generacijo starejši Hyundaiev dirkalnik, a zaostanek za Turkom je letos spravil pod sekundo na kilometer hitrostne preizkušnje. To predvsem pomeni, da Turk nima več toliko rezerve in manevrskega prostora in da bo predvsem težko nadoknadil vsako težavo, morebitno vrtenje ali prazno pnevmatiko.

Turk: "Jasno je, da bodo čez leto tudi razlike v slovenskem prvenstvu manjše kot lani. Preostali napredujejo oziroma so imeli za nadoknaditi kar veliko prostora, z lastnim napredkom pa ga seveda manjšajo."

Kaj pa taktika?

Pred sezono je 41-letni državni prvak napovedal, da je nova krona v slovenskem reliju kljub mednarodnim ambicijam glavna prioriteta sezone. Zato bo lov s tujci na slovenskih relijih zdaj moral opravljati z manjšo mero previdnosti, seveda vsaj do takrat, ko se morda napaka ali slabša uvrstitev ne pripeti tudi Grossiju.

Turku bi šel na roko razplet, ko bi se razlika med obema manjšala. S tem bi se tudi zaostril njun dvoboj na hitrostnih preizkušnjah, takrat pa bi se povečale tudi možnosti za napake in preobrate. Če bo Turk preveč ušel Grossiju, bi bila z vidika trenutne razdelitve točk to celo voda na mlin ambicioznega 29-letnega dirkača iz Portoroža.

Vse to je kajpak le teorija, za katero pa lahko izhodišča to soboto povsem premeša že 38. izvedba relija Velenje. Poleg najhitrejših slovenskih voznikov bosta v boju za sam vrh tudi nemški princ Albert von Thurn und Taxis (škoda fabia rally2) in predlanski zmagovalec, prav tako Nemec Dominik Dinkel (ford fiesta rally2). Organizatorji iz AMTK Velenje so za reli prejeli 89 prijav.

 

Ne spreglejte