Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
22.17

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 22.17

2 leti, 4 mesece

Osnutek koledarja slovenskega avtošporta za 2022

Leta 2022 prvič, kaj sledi? Ta cesta bo gostila velik spektakel.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,22

1

Gorska dirka Rebernice | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Hitra in atraktivna cesta proti Rebrnicam bo oktobra prihodnje leto predvidoma gostila zadnjo od napovedanih 13 avtomobilskih dirk v Sloveniji. Med temi bo več kot polovica relijev, prvi med temi bo že 8. in 9. aprila v Vipavski dolini.

Leta 2022 bomo v Sloveniji predvidoma videli 13 avtomobilskih dirk, kaže osnutek koledarja nacionalne panožne zveze AŠ2005. V koledarju je med napovedanimi slovenskimi prireditvami šest relijev, pet gorskih dirk in dve dirki v avtokrosu. Prva dirka bo reli v Vipavski dolini, ki bo sredi aprila na sporedu dva tedna pred načrtovanim (promotor in FIA ga še nista potrdila) relijem za svetovno prvenstvo na Hrvaškem.

WRC Croatia
Avtomoto Pol milijona ljudi na Hrvaško: novosti spektakla za 2022, kaj še manjka?

Pogled s predvidenega štarta nove gorske dirke proti Rebernicam. | Foto: Gregor Pavšič Pogled s predvidenega štarta nove gorske dirke proti Rebernicam. Foto: Gregor Pavšič Proga proti Rebrnicam bo dolga vsaj pet kilometrov in namenjena tudi formulam

Ena največjih novosti sezone 2022 bo potekala na njenem samem zaključku. Oktobra bo namreč na sporedu nova gorska dirka, ki bo potekala po stari cesti od Podnanosa proti Razdrtemu. Tam so pred kratkim še zelo slabo cesto zdaj povsem preuredili, trenutna dela naj bi končali do pomladi. Cesta je široka, zelo hitra in ima ponekod tudi že nameščene dvojne varnostne ograje. Cesta bi bila lahko primerna za organizacijo vrhunskih gorskih dirk tudi višje mednarodne ravni.

Dirko bo organiziralo društvo Ajdovščina Motorsport, v katerem sta gonilni organizacijski sili nekdanji dirkaški as Silvan Lulik in Martin Štucin. Dolžina proge bo predvidoma vsaj pet kilometrov, štart pa blizu odcepa za Nanos.

Napovedane avtomobilske dirke v Sloveniji za leto 2022:

8.-9. april 2022

reli

Vipavska dolina

23.-24. april 2022

avtokros

Moravče

7.-8. maj 2022

GHD

Tolmin

26.-28. maj 2022

reli

Velenje

9.-10. julij 2022

GHD

Gorjanci

23.-24. julij 2022

reli

Železniki

5.-7. avgust 2022

GHD

Lučine

2.-4. september 2022

GHD

Ilirska Bistrica

22.-24. september 2022

reli

MAHLE Nova Gorica

8.-9. oktober 2022

avtokros

Moravče

8.-9. oktober 2022

GHD

Rebernice

14.-15. oktober 2022

reli

Soča Valley, Kobarid

5.-6. november 2022

reli

Idrija

Cesta iz Podnanosa proti Razdrtemu je zelo hitra in tekoča, za vse nastopajoče tekmovalce bo predstavljala zelo resen test. Cesta ima za gorske dirke zagotovo tudi mednaroden potencial. | Foto: Gregor Pavšič Cesta iz Podnanosa proti Razdrtemu je zelo hitra in tekoča, za vse nastopajoče tekmovalce bo predstavljala zelo resen test. Cesta ima za gorske dirke zagotovo tudi mednaroden potencial. Foto: Gregor Pavšič

Martin Štucin in Silvan Lulik sta gonilni sili društva Ajdovščina Motorsport, ki poleg gorske dirke napoveduje tudi vnovičen atraktiven reli v Vipavski dolini. | Foto: Gregor Pavšič Martin Štucin in Silvan Lulik sta gonilni sili društva Ajdovščina Motorsport, ki poleg gorske dirke napoveduje tudi vnovičen atraktiven reli v Vipavski dolini. Foto: Gregor Pavšič

V osnutku koledarja kar sedem relijev, od tega dva za evropski reli pokal FIE

Omenjeno društvo poleg gorske dirke načrtuje tudi ponovno organizacijo relija. To bo prav omenjeni uvodni reli državnega prvenstva v Vipavski dolini, ki slovi po odličnem obisku gledalcev in dobrem vzdušju. Če bodo Hrvati res vključeni v koledar svetovnega prvenstva (FIA ga potrdi 15. decembra), bi lahko kakovostne tuje posadke reli po drsečih ovinkih okrog Ajdovščine in Vipave izkoristile tudi za preizkus pred hrvaškim spektaklom.

V reliju sicer večjih novosti ni. Domače relije bodo organizirali v Velenju, Železnikih, Novi Gorici - ta bo spet štel za evropski reli pokal FIE - in Idriji. Vseh relijev je v osnutku koledarja kar sedem, poleg naštetih namreč še hrvaški reli Delta v Zagrebu. Tako kot novogoriški je tudi ta reli del evropskega reli pokala FIE.

Državni prvak v gorskih dirkah je letos spet postal Milan Bubnič (lancia delta). | Foto: WRC Croatia Državni prvak v gorskih dirkah je letos spet postal Milan Bubnič (lancia delta). Foto: WRC Croatia Gorjanci iz junija v julij, po točke za DP spet v Avstrijo

Državno prvenstvo gorskih dirk se začne 8. maja v Tolminu, kar je teden pozneje kot letos. Preostale domače dirke so tudi že znane. To so dirke na Gorjance, ki pa se selijo iz junija v julij, dirka proti Lučinam in dirka za evropsko prvenstvo v Ilirski Bistrici. V tujino bo treba za točke državnega prvenstva že junija v Avstrijo, in sicer v okolico Strassberga, jeseni pa še na dirko za evropsko prvenstvo v Buzet. Kot že rečeno, bo zaključek sezone predvidoma 9. oktobra z dirko proti Rebrnicam.

Vse krožne dirke za zdaj ostajajo v tujini

V koledarju državnega prvenstva sta za zdaj načrtovani dve dirki v avtokrosu, za zdaj pa v osnutku koledarja ni krožnohitrostnih dirk na dolenjski stezi Gaj. Vse krožne dirke so za zdaj načrtovane v tujini, prva bo predvidoma aprila na madžarskem Hungaroringu pri Budimpešti.

Ker so vse prireditve v osnutku koledarja še predmet potrditve FIE, nacionalnih panožnih zvez in organizatorjev, so v prihodnjih mesecih še mogoče spremembe.

Ne spreglejte