Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 9. 2014,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Land Rover Terenski Avtomoto

Sreda, 3. 9. 2014, 7.54

8 let

Land Rover discovery sport – naslednik freelanderja na temeljih evoqua

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Land Rover predstavlja naslednika freelanderja. Konstrukcijsko in oblikovno se naslanja na uspeh evoqua, sprva bo nudil le en dizelski motor in zgolj štirikolesni pogon.

Nastal je na konstrukcijski osnovi evoqua

Novi land rover discovery sport je dolg 4,59 metra, tako da je dobrih devet centimetrov daljši od freelanderja, od katerega ima tudi osem centimetrov daljšo medosno razdaljo.

Pri Land Roverju so pri nasledniku freelanderja uporabili bolj moderne linije, s čimer naj bi se po zgledu uspešne prodaje evoqua lahko približali tudi mlajši generaciji kupcev, istočasno pa ohranili zaupanje tradicionalnih voznikov britanske znamke.

Konstrukcijsko discovery sport povzema številne rešitve evoqua, inženirji pa so zanj uporabili več ojačanega jekla in s tem zagotovili večjo vzvojno čvrstost. Na drugi strani so pri strehi, pokrovu motorja in zadku uporabili aluminij. Masa vozila je 1.817 kilogramov, podobno kot nekoliko manjši in manj prostorni freelander.

Z izboljšanim zadnjim podvozjem naj bi zagotavljal tudi veliko več užitkov na cesti, pogon terrain response pa zagotavlja suverenost tudi na zahtevnejših neurejenih cestah.

Zunanja zračna blazina za zaščito pešcev

V notranjosti avtomobil ne prinaša presenečenj. Armaturno ploščo zaznamujeta dva analogna merilnika z vmesnim petpalčnim digitalnim zaslonom. Večji zaslon na dotik je na sredinski konzoli, ki bo postal standard vseh modelov Land Roverja. Drugo vrsto sedežev je mogoče vzdolžno premakniti za 16 centimetrov. V prtljažniku sta še dva dodatna sedeža za primer, ko se hoče z avtomobilom peljati sedem potnikov.

Varnostno-asistenčni del športnega terenca odlikujeta sistem za samodejno zaviranje v sili in zunanja zračna blazina za večjo zaščito pešcev.

Za zdaj le en motor, v ponudbi tudi novi devetstopenjski samodejni menjalnik

Land Rover bo za novega discovery sport sprva ponujal le 2,2-litrski dizelski motor SD4, ki bo imel 188 "konjev". Enak motor uporabljajo tudi pri Fordu in koncernu PSA Peugeot-Citroën. Motor bo na voljo le s štirikolesnim pogonom. Kupci bodo pri prenosu moči lahko izbirali med ročnim šeststopenjskim in novim devetstopenjskim menjalnikom.

Naknadno bo Land Rover ponudil tudi povsem nov dizelski motor z oznako ED4, ki naj bi imel okrog 150 "konjev". Motor prihaja iz nove družine pogonskih agregatov, ki so bili najprej namenjeni za novega jaguarja XE.

Ne spreglejte