Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 5. 2015,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lamborghini Terenski Avtomoto

Četrtek, 28. 5. 2015, 8.30

8 let

Lamborghini urus potrjen, Italija bo vanj vložila 90 milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lamborghini je dokončno potrdil serijsko proizvodnjo športnega terenca urusa. Izdelovali ga bodo v Italiji, stal bo 180 tisoč evrov, leta 2018 naj bi jih na cesto že zapeljalo prvih tri tisoč.

Lamborghini bo od italijanske vlade dobil 90 milijonov evrov, nazaj jih bo vložil skoraj milijardo evrov

Po dolgih ugibanjih so pri Lamborghiniju vendarle potrdili serijsko proizvodnjo svojega prvega športnega terenca, ki ga bodo izdelovali v tovarni v Sant' Agati Bolognese v Italiji, na ceste pa bo novi urus zapeljal leta 2018. Spomnimo, italijanska znamka je urusa kot študijo prvič predstavila že na avtomobilskem salonu v Pekingu leta 2012.

Dogovor sta včeraj v Rimu podpisala predsednik Lamborghinija Stephan Winkelmann in italijanski premier Matteo Renzi. Italijanska vlada bo Lamborghiniju prek davčnih olajšav in subvencij posredno plačala 90 milijonov evrov, skupna naložba družbe pa bo na drugi strani znašala vsaj okrog 800 milijonov evrov. Po besedah Renzija naj bi se višina naložbe lahko približala celo milijardi evrov.

Lamborghini bo za potrebe proizvodnje novega modela v omenjeni tovarni zaposlil dodatnih 500 delavcev, ob tem bo veliko sredstev vložil tudi v širitev svoje tovarne.

Urus bo stal 180 tisoč evrov, letno naj bi jih izdelali tri tisoč

Novi urus bo predvidoma stal okrog 180 tisoč evrov. Letno naj bi jih prodali okrog tri tisoč, kar bo skoraj podvojilo zdajšnjo letno proizvodnjo Lamborghinija. Lani so na primer prodali 2.530 vozil. Avtomobil si bo osnovo delil s Volkswagnovo platformo MLB, na kateri nastajajo tudi vozila, kot so porsche cayenne, novi audi Q7 in bentley bentayga. Tehnične podrobnosti luksuznega športnega terenca za zdaj še niso znane.

Italija se proti nezaposlenosti bori prek avtomobilske industrije

Italijanska vlada je z dogovorom še podkrepila svojo usmeritev k zagotavljanju zaposlovanja prek avtomobilskega sektorja, saj je tudi koncern Fiat Chrysler svoja nova modela – jeepa renegada in fiata 500 X – začel izdelovati v Italiji. Obe družbi izkoriščata Renzijevo reformo zaposlovanja, ki med drugim omogoča denarne spodbude zaposlovalcem, ki delavcem zagotavljajo pogodbe za nedoločen čas, obenem pa tudi poenostavlja odpuščanja v velikih družbah.

Čeprav je Lamborghini ponos italijanske avtomobilske industrije, proizvodnja tako pomembnega modela v domači tovarni še zdaleč ni bila samoumevna. Italijani so se upravičeno bali, da bi urusa izdelovali v Volkswagnovi tovarni na Slovaškem. Tam bodo namreč izdelovali karoserije tudi prvega Bentleyevega športnega terenca, ki jih bodo pozneje sicer sestavljali v Veliki Britaniji.

Ne spreglejte