Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
20. 12. 2013,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lamborghini Športni Avtomoto

Petek, 20. 12. 2013, 11.16

8 let

Lamborghini huracan LP 610-4: pretresljiv juriš iz Sant Agate

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gallardo je po desetih letih prepustil mesto huracanu. Desetvaljnik s 610 "konji" bo superšportnika pognal nad 320 kilometrov na uro!

Imenovan je po slavnem biku, ki je življenje izgubil pred 134 leti

Poteze, ostre kot skalpel, so bile eno glavnih vodil oblikovalcev. V serijsko proizvodnjo so uspeli prenesti tako ekstremen videz, da bo ponujal več kot dostojno protiutež tekmecem, kot sta ferrari 458 in mclaren MC12.

Sprednji del huracana, poimenovan je po slavnem biku, ki je življenje v boju izgubil pred 134 leti v Španiji v Alicanteju, jezno zre v svet in išče izzivalce. Oblika je poklon večjemu aventadorju, z nekaterih kotov spominja celo na murcielaga, zadnjega "pravega" lamborghinija pred Audijevim prevzemom.

Valentina Balbonija, nekdanjega glavnega tovarniškega testnega voznika, ki je pobesnele bike z odločno roko krotil od leta 1968 do 2008 in v očeh mnogih dosegel status vozniške legende še pred upokojitvijo pred šestimi leti, gotovo srbijo prsti in prevevajo misli o vrnitvi iz pokoja.

Sredinsko nameščeni 5,1-litrski atmosferski desetvaljnik razvije 610 "konjev" in 560 njutonmetrov največjega navora. Dovolj, da bo huracan do sto pospešil v 3,2 sekunde in dvestotico videl prej kot v desetih sekundah.

Desetvaljni motor, štirikolesni pogon, dvosklopčni menjalnik

Kot vsi sodobni lamborghiniji bo silovito moč desetvaljnega stroja na cesto prenašal s pomočjo štirikolesnega pogona in dvosklopčnega sedemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Komponente huracan pričakovano deli z audijem R8, katerega naslednik bo koristil številne rešitve novega lamborghinija, med drugim tudi na novo zasnovano podvozje. Italijani govoric še niso potrdili, a verjetno drži, da se je z odhodom gallarda dokončno poslovil tudi ročni šeststopenjski menjalnik.

Karoserijo sestavlja hibridna kombinacija aluminija in karbonskih vlaken, kljub malenkost večjim meram pa je s 1422 kilogrami od predhodnika težji le za 12 kilogramov.

Voznik bo s pomočjo stikala nadziral značaj huracana. Na voljo bodo trije vnaprej nastavljeni vozni programi – strada (cestni), sport (športni) in corsa (dirkališče) –, ki bodo vplivali na odzivnost stabilizacijskih sistemov, odzivnosti štirikolesnega pogona in menjalnika. Karbonsko-keramične zavore bodo serijske.

Inženirji in oblikovalci že načrtujejo brezstrešno izvedbo in upajo, da bo huracan postal najbolje prodajani lamborghini vseh časov. V tem trenutku ta naslov s 14.022 prodanimi primerki pripada predhodniku gallardu.

Ne spreglejte