Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
1. 8. 2013,
11.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lamborghini Športni Avtomoto

Četrtek, 1. 8. 2013, 11.54

7 let, 12 mesecev

Lamborghini gallardo LP 570-4 squadra corse - bik za zbiralce

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lamborghini z novo, še ekstremnejšo različico LP 570-4 squadra corse podaljšuje življenje zimzelenemu gallardu, ki tudi po desetih letih proizvodnje ne kaže znakov staranja.

Osvežitev za boj proti veliko novejšim zverem

Novo izvedbo superšportnika, ki se s praktično nespremenjeno zasnovo vztrajno bori proti tehnološko strašljivo nadrejenim tekmecem, so po novem hišnem oddelku odgovornemu za vse dirkaške projekte, povezane z znamko iz Sant'Agate.

Squadra corse je zasnovan na prejšnjih posebnih izvedbah gallarda (super trofeo, superleggera, blancpain), njegov karizmatični desetvaljnik pa razvije 570 "konjev".

Pokrov motorja, školjkasta sedeža in usmerjevalnik zraka, ki naj bi zagotavljal kar trikrat več podtlaka kot običajni gallardo, so karbonski, k dodatnim prihrankom pri teži prispevajo še karbonsko-keramične zavore.

Do 200 v desetih sekundah!

Dirkaški duh se čuti tudi v kabini, kjer je vsak centimeter armaturne plošče prekrit z alkantaro, preostali deli, tudi vznožje ročne zavore in notranji paneli vrat, pa so iz karbona. "Shujševalni ukrepi" so glavni vzrok za slabih sedemdeset kilogramov prihranka.

Od nič do sto pospeši v 3,4 sekunde, do dvesto potrebuje le dobrih deset sekund. Največja hitrost je malenkost manjša od tristodvajsetih kilometrov na uro.

Lamborghini je z gallardom zaspal. Kaj prinaša prihodnost?

Gallardo sicer stoično prenaša udarce Ferrarija, ki je v času njegovega obstoja zamenjal že tri generacije svojega najmanjšega superšportnika (360, 430, 458), po drugi strani pa nanj vzvišeno gledata tudi McLarnov sterilni MP4-12C in grmeča grožnja iz Mercedesa – SLS-AMG.

Verjamemo, da je Lamborghini že proti koncu z razvojem naslednje generacije uspešnega superšportnika, ki se je prodal več kot 13.000-krat.

Pričakujemo še drznejši videz (podoben aventadorju), menjalnik z dvojno sklopko, ukinitev ročnega menjalnika in v prid tako imenovanemu downsizingu tudi morebitno zmanjšanje prostornine motorja, s čimer se postavlja vprašanje, ali bo naslednjega gallarda še poganjal desetvaljnik, ali pa ga bo zamenjal prisilno polnjen osemvaljnik.

LP 570-4 squadra corse bomo v živo prvič videli septembra, na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Ne spreglejte