Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 9. 2019,
10.33

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91

43

Natisni članek

Borut Pahor

Sreda, 4. 9. 2019, 10.33

4 leta, 7 mesecev

Hrvaški zakon: v vozilih s spremstvom varnostni pas ni obvezen

Kje je varnostni pas? Pahorjev voznik raje s "trikom". #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,91

43

S fotografije slovenskega predsednika Boruta Pahorja je razvidno, da njegov službeni voznik ni pripet z varnostim pasom. Vtič proti opozorilnim piskom nakazuje, da gre za pogostejšo prakso. Kaj nepripet voznik pomeni za varnost slovenskega predsednika in zakaj ta dopušča tako prakso? Hrvaški zakon tako prakso pri vozilih s spremstvom dovoljuje.

S fotografije je razviden pogled na Pahorjevega voznika, ki je v klasični vozniški drži in ni pripet z varnostnim pasom. | Foto: S fotografije je razviden pogled na Pahorjevega voznika, ki je v klasični vozniški drži in ni pripet z varnostnim pasom.

Slovenski predsednik Borut Pahor je včeraj popoldne na Twitterju objavil fotografijo, kako v svojem mercedes-benzu razreda V na zadnjih sedežih prek vgrajenega zaslona spremlja kronometer španske Vuelte in nastop slovenskega kolesarja Primoža Rogliča. Na tej fotografiji je jasno razvidno, da njegov voznik ni privezan.

Namesto pasu le vtič, ki preprečuje opozorilno piskanje

S fotografije je razviden pogled na Pahorjevega voznika, ki je v klasični vozniški drži in ni pripet z varnostnim pasom. Celo več, v vtiču za pritrditev pasu je vidna naprava, ki preprečuje opozorilne zvočne signale za neuporabo varnostnega pasu.

S fotografije je tudi vidno, da se kombi v trenutku fotografije premika (položaj kazalcev na merilniku). Hitrost vozila je vsaj okrog 80 kilometrov na uro.

Redna praksa? Nepripet voznik lahko v primeru trka neposredno ogrozi predsednika.

Iz urada predsednika opozarjajo na hrvaški prometni zakon, ki pri vozilih s spremstvom dovoljuje neuporabo varnostnega pasu.
Ob morebitnem trčenju kombija bi bile lahko poškodbe za voznika v tem primeru mnogo hujše kot pri uporabi varnostnega pasu. Ta ob trku dokazano zaščiti voznika in občutno zmanjša možnosti za hujše poškodbe. Poškodovan voznik, ki bi bil nesposoben upravljati vozilo, pomeni tudi neposredno nevarnost za preostale potnike v vozilu, v tem primeru za predsednika.

Znani prvič za volanom | Foto:

Ne spreglejte