Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
20. 9. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Kia Mestni Avtomoto Avtosalon Pariz 2016 Urbani Atomoto

Torek, 20. 9. 2016, 13.17

6 let, 6 mesecev

Korejci razkrivajo, kaj bodo pripeljali na avtosalon v Pariz

Kia rio: ji bo v četrto uspelo v Sloveniji?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Kia rio | Foto Kia

Foto: Kia

Južni Korejci so pred salonom v Parizu pokazali ključne adute nove, četrte generacije kie rio. Za novo podobo so moči združili ameriški, evropski in azijski oblikovalci. Po novem stavi bolj na linije modela cee'd. Bo z litrskim turbostrojem in 325-litrskim prtljažnikom ter dinamično podobo zanimiva za slovenske voznike?

Tigrov nos malce spominja na priljubljenega športnega terenca sportagea

Svoje k vtisu nekoliko bolj možate drže prispeva dobrega pol centimetra več pločevine v širino, ki po novem meri 1,725 metra. | Foto: Kia Svoje k vtisu nekoliko bolj možate drže prispeva dobrega pol centimetra več pločevine v širino, ki po novem meri 1,725 metra. Foto: Kia Korejci so se veliko ukvarjali z dizajnom svoje kompaktne kombilimuzine, ki se v Slovenji ne more ravno pohvaliti z zavidljivimi prodajnimi uspehi. Drugačno vrednost pa daje rio s svojo mednarodno statistiko, saj je z več kot 473 tisoč prodanimi primerki po vsem svetu dejansko Kijin najbolje prodajani model v letu 2015.

Rio po novem želi na cesti nastopiti samozavestneje, kar so oblikovalci hoteli poudariti z značilnim oblikovanjem sprednje maske. To v korejskem oblikovalskem oddelku v Namyangu opisujejo kot obliko "tigrovega nosu". Maska je na riu zdaj tanjša po višini in širša.

Novi rio prihaja v Evropo v prvem četrtletju leta 2017 in bo, tako kot vsi modeli Kia, ponujal sedemletno garancijo na celotno vozilo (do 150 tisoč kilometrov; prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov ). | Foto: Kia Novi rio prihaja v Evropo v prvem četrtletju leta 2017 in bo, tako kot vsi modeli Kia, ponujal sedemletno garancijo na celotno vozilo (do 150 tisoč kilometrov; prva tri leta brez omejitve prevoženih kilometrov ). Foto: Kia

Ravne linije boka

Ravne in bolj čiste linije se raztezajo po vsej dolžini vozila. | Foto: Kia Ravne in bolj čiste linije se raztezajo po vsej dolžini vozila. Foto: Kia Korejci kot največjo spremembo dizajna navajajo linijsko bolj ravne boke. Ravne in bolj čiste linije se raztezajo po vsej dolžini vozila, s čimer je oblikovalcem uspelo ustvariti bolj stabilen in definiran videz po načelu manj je več.

Mere niso bistveno drugačne kot pri predhodniku, je pa rio na vseh koncih dobil nekaj milimetrov, ki v kabini ne bodo ponudili kakšnega opaznejšega povečanja prostora. Gre dejansko za dodatne milimetre, namenjene predvsem bolj usklajenemu videzu. Daljši so motorni pokrov, sprednji previs in medosna razdalja, ki je pridobila centimeter in znaša 2,58 metra. 

Sredinski C-stebriček je tanjši in bolj pokončen kot pri predhodniku, zadnji previs pa je krajši kot prej. Novi rio je za 1,5 centimetra daljši od predhodnika, njegova dolžina doseže malce več kot štiri metre (4.065 milimetrov). Visok je 1,45 metra, kar pomeni, da je strešna linija nekoliko nižja (pet milimetrov) kot prej.

Zadnji del ria je postavljen precej visoko, z bolj pokončno postavljenim zadnjim steklom in krajšim previsom. Elegantnejše so tudi zadnje luči LED-tehnologije, ki želijo risati silhueto puščice. Bolj samozavestno držo so tudi od zadaj oblikovalci podkrepili z dodatnimi milimetri v širino.  | Foto: Kia Zadnji del ria je postavljen precej visoko, z bolj pokončno postavljenim zadnjim steklom in krajšim previsom. Elegantnejše so tudi zadnje luči LED-tehnologije, ki želijo risati silhueto puščice. Bolj samozavestno držo so tudi od zadaj oblikovalci podkrepili z dodatnimi milimetri v širino. Foto: Kia

Litrski turbo 1.0 T-GDI bo prva izbira

Kia pri novem riu kot glavni pogonski adut predstavlja svoj najnovejši trivaljni motor 1.0 T-GDI, ki je odgovor na zmanjševanje prostornine in izpustov. Ob tem motorju poudarjajo tudi njegov vpliv na vozne lastnosti ria, na katere ta agregat pozitivno vpliva z manj teže v nosu. Ta agregat bo na voljo v dveh različicah s 74 in 88 kilovati največje moči ter 175 njutonmetri navora v razponu od 1.500 do 4.000 vrtljajev v minuti. Obe različici motorja bosta opremljeni s sistemom start in stop ter v zrak v povprečju izustili manj kot sto gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

V ponudi bodo sicer še preostali že znani koncernski motorji: bencinska 1.25 z močjo 62 kilovatov in 1.4 MPI z močjo 74 kilovatov ter dizelski 1.4 CRDi z močjo 51 kilovatov ali 66 kW, ki bo imel v obeh različicah emisije ogljikovega dioksida pod 90 g/km.

Poleg varnejše vožnje zaradi širšega nabora aktivnih in pasivnih varnostnih pripomočkov ter izboljšane karoserije bo novi rio prav z vidika večje čvrstosti zmogel ponuditi še več vozniške dinamike. Razvojni inženirji, odgovorni za podvozje, obljubljajo okretnejšo in natančnejšo vodljivost ter obenem izpostavljajo napredek v smeri večjega udobja med vožnjo. | Foto: Kia Poleg varnejše vožnje zaradi širšega nabora aktivnih in pasivnih varnostnih pripomočkov ter izboljšane karoserije bo novi rio prav z vidika večje čvrstosti zmogel ponuditi še več vozniške dinamike. Razvojni inženirji, odgovorni za podvozje, obljubljajo okretnejšo in natančnejšo vodljivost ter obenem izpostavljajo napredek v smeri večjega udobja med vožnjo. Foto: Kia

Več ergonomije in več usmerjenosti proti vozniku

Četrta generacija ria prinaša spremembe tudi v kabini. Gre za posodobitve v smeri prepričljivejše in bolj logične ergonomije, kar pomeni, da bo imel voznik vse ključne stvari bližje sebi in bolj logično razporejene.

Armaturno ploščo so oblikovalci zato rahlo obrnili proti vozniku in v središče postavili nov infozabavni sistem s HMI-vmesnikom (human-machine interface) z visokoločljivim zaslonom na dotik. Novi HMI-vmesnik ima zdaj tudi precej manj gumbov na sredinski konzoli. Pametno.

Novi rio bo na voljo s črnim ali sivim sedežnim oblazinjenjem ali s črnim oziroma sivim umetnim usnjem. Kot možnost si bo mogoče omisliti tudi rdeče-črno kombinacijo usnjenega oblazinjenja. Za sodobnejši videz skrbi kombinacija črne svetleče notranjosti s kovinskimi dodatki. | Foto: Kia Novi rio bo na voljo s črnim ali sivim sedežnim oblazinjenjem ali s črnim oziroma sivim umetnim usnjem. Kot možnost si bo mogoče omisliti tudi rdeče-črno kombinacijo usnjenega oblazinjenja. Za sodobnejši videz skrbi kombinacija črne svetleče notranjosti s kovinskimi dodatki. Foto: Kia

Odločnejši stisk roke s pametnimi telefoni za več komunikacije  

Kia rio | Foto: Kia Foto: Kia Prek petpalčnega zaslona na dotik bo mogoče vzpostaviti vse ključne elemente sodobnih komunikacijskih poti. Gre za Kia’s connected services, povezljiv vmesnik oziroma sistem, ki ga je razvil proizvajalec navigacijskih naprav TomTom.

Ta komunikacijski sistem ponuja razmeroma širok nabor aktualnih informacij, med drugim prometne informacije v živo, obvestilo o lokacijah hitrostnih kamer ter opozarjanje, lokalni iskalnik in vremensko napoved. Storitev Kia’s connected services bo vsem kupcem v Evropi brezplačno na voljo sedem let od dneva nakupa vozila.

Seveda niso pozabili na integracijo pametnih telefonov obeh najbolj razširjenih operacijskih sistemov. Gre seveda za avtomobilska sistem Android Auto in Apple CarPlay. Poleg obeh aplikacij rio postreže še z USB-vhodi v sprednjem in zadnjem delu kabine, kar bo uporabnikom omogočalo povezljivost mobilnih naprav z infozabavnim sistemom ter polnjenje baterij na poti.

Prostornina prtljažnika je po novem večja za 26 litrov in v osnovni postavitvi skupaj ponuja 325 litrov. S to številko se rio uvršča med bolj prepričljive avtomobile v svojem velikostnem razredu. | Foto: Kia Prostornina prtljažnika je po novem večja za 26 litrov in v osnovni postavitvi skupaj ponuja 325 litrov. S to številko se rio uvršča med bolj prepričljive avtomobile v svojem velikostnem razredu. Foto: Kia

Ne spreglejte