Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
12. 9. 2013,
12.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kia Športni Avtomoto

Četrtek, 12. 9. 2013, 12.34

7 let, 12 mesecev

Kia cee'd GT - 150 kilovatov za pridobivanje imidža

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trivratno karoserijsko izvedenko cee'da že poznamo, novost pa je športna različica GT s 150-kilovatnim bencinskim turbomotorjem. Avtomobil noče biti "hardcore" športnik, namenjen je krepitvi znamke.

Cee'd od leta 2007 vleče Kio naprej

Kia je tako v celotni Evropi kot tudi v Sloveniji lahko zadovoljna z napredkom svoje blagovne znamke, ki je s cee'dom od leta 2007 začela pridobivati tako na prodajnih številkah, kot tudi na kakovosti in ugledu blagovne znamke. Kia je v slabih šestih letih v Sloveniji prodala deset tisoč cee'dov, prodajno najuspešnejše leto je bilo 2009, tudi letos pa padca v primerjavi z lanskim letom ne pričakujejo.

GT v avtomobile Kie prinaša tudi čustva

Kia se hoče predstaviti kot bolj prestižna in drzna znamka od Hyundaia, zato bodo zdaj ob dvigu kakovosti in vrednosti blagovne znamke, ki po mednarodnih raziskavah še vedno zaostaja za sestrskim Hyundaiem, v svoje avtomobile še izdatneje vpeljali čustva.

Zato so poleg že znanega trivratnega pro_cee'da zdaj za svoj najbolje prodajani model predstavili tudi športno različico GT. Od klasičnega pro_cee'da se navzven ne razlikuje bistveno. Če oba avtomobila parkiramo enega zraven drugega, spredaj opazimo dnevne luči v obliki kock ledu (postale bodo zaščitni znak vseh prihajajočih modelov Kie), motorno režo z rdečo črto, dvojni izpušni sistem, zadnji odbijač z difuzorjem, rdeče zavorne čeljusti in drugačno obliko luči na zadku.

V notranjosti ima GT športne Recarove sedeže, na volanskem obroču pa napis GT. S pritiskom na gumb se izpis podatkov na armaturni plošči spremeni iz analognega v digitalnega.

Različica GT bo na voljo tako v tri- kot petvratni karoserijski izvedbi. Vse glavne dimenzije v notranjosti so pri obeh izvedenkah enake, kar velja tudi za 350 litrov prostornine prtljažnika.

Do zdaj največ 99, z GT tudi 150 kilovatov

GT je torej prvi Kijin izrazito športen avtomobil. Do zdaj je imel najmočnejši ceed'ov motor 99 kilovatov, GT pa poganja novi bencinski 1,6-litrski motor GDI s turbinskim polnilnikom, ki ima 150 kilovatov in 265 njutonmetrov navora.

Bolj kot na osnovni podatek o pospeševanju do 100 kilometrov na uro, ki znaša nič kaj blestečih 7,7 sekunde, Kijini inženirji izpostavljajo prožnost motorja. Od 60 do 100 kilometrov na uro pospeši v 5,4 sekunde, od 80 do 120 kilometrov na uro pa v 7,3 sekunde.

Že v naših prvih spoznavnih kilometrih na obrobju Ljubljane smo na lastni koži spoznali, da ceed'u GT emocij zagotovo ne manjka. Poskočen, atraktiven in z značilnim zvokom močnejšega turbomotorja je prav tak avtomobil, po katerem so kupci pri Kijinih trgovcih že dlje časa spraševali.

GT ni "hardcore" športnik, to preprosto ni več "in"

Toda pozor – cee'd GT obenem ni nikakršen špartanski športnik, nikakor se ne more postaviti ob bok renaultu meganu RS ali opel astri OPC. Kot smo ugotavljali že pri testu novega forda focusa ST, se tudi ponudba klasičnih "hothachev" mehkuži in prilagaja avtomobilskemu trgu, ki zahteva vsestranskost in racionalnost. Zato navsezadnje tudi petvratna izvedba cee'da GT.

Kia v različico GT ni hotela vgraditi premočnega motorja ali podvozja nastaviti preveč trdo. Avtomobil stavi tako na športnost, kot tudi na udobje in praktičnost. GT ima trdnejše odbijače, močnejše vzmeti, okrepljen zadnji prečni stabilizator, močnejši so tudi gumijasti nosilci blažilnikov.

Športnik kot "showcase" tehnike in ne kot prodajni adut

Cee'd GT je torej mehkejša različica stereotipnega športnega vozila spodnjega razreda, ki pa bo na cesti dosegla svoj namen. Ta seveda ni v doseganju pomembnejših prodajnih številk, saj bo delež GT v prodaji cee'dov zanemarljiv. GT je za Kio prestižni dodatek, prikaz tehnike in poudarjanje športnega karakterja. Pravi "showcase" tistega avtomobila, ki ga do zdaj v svoji ponudbi v Evropi še niso imeli.

Trivratni cee'd GT bo stal 27.450 evrov

Motorna ponudba pri klasičnem pro_cee'du bo z dvema bencinskima in dizelskima motorjema enaka kot pri petvratnem cee'du. Cene zanj bodo od 12.700 do 23.220 evrov, kar je od 300 do 400 evrov ceneje od petvratne izvedbe.

Športni cee'd GT bo v trivratni izvedbi stal 27.450 evrov. Na voljo bo le najvišja stopnja opreme, v kateri med pomembnejšimi elementi ne bo satelitske navigacije. Petvratne izvedbe za zdaj ni v uradni ponudbi, zato tudi cena zanjo ni znana.

Ne spreglejte